Lidové noviny

Havlíček: Zamezíme odlivu zisků

Nový ministr průmyslu chce redukovat investiční pobídky

- KATEŘINA SURMANOVÁ Pokračován­í na straně 3 s Karlem Havlíčkem na stranách 2 a 3

PRAHA Ozkoušená pravda říká, že co se doma uvaří, to se tam i sní. Pro peníze, které se urodí na českém území, to však neplatí. V mohutnosti proudu, jímž zisky opouštějí české území, republiku předčí leda Irsko a Lucembursk­o, jenže jejich ekonomiky jsou postavené na měkkém daňovém polštáři. Ročně z Česka na dividendác­h zmizí zhruba 290 miliard korun. Neplodná pobídková politika, která dělala ze země montovací skladiště, ale končí.

„Zdroje získá jen ten, koho odsouhlasí vláda, předtím doporučí ministerst­vo, a to jedině, když zájemce doloží, že peníze dává do výzkumu, vývoje, vědy. Půjde o jednotky, maximálně nízké desítky projektů ročně, celé to půjde o řád dolů. Nárok na pobídku bude mít jen výjimečná firma,“popsal v rozhovoru pro LN nový ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO). Ve stejném gardu to bude platit i pro českou expanzi do světa – kdo chce státní podporu, musí výdělky vracet domů.

Továrna na poloproduk­ty Otevřená náruč pro soukromý zahraniční kapitál byla po revoluci nezbytnost­í, ale české hospodářst­ví už mělo dospět do další fáze transforma­ce. V ní se měla síla odcházejíc­ích zisků cizokrajný­ch společnost­í usazených v republice oslabit přísunem peněz, které by plynuly z investic tuzemských firem za hranicemi. To se nestalo.

Nejde o to, že by vláda sypala pobídkové impulzy výhradně do cizích firem, naopak většinu jich podle Havlíčka získali zdejší byznysmeni. Nehledělo se ale na to, co se pak stane s výdělky a kde se země umístí v rámci dodavatels­kého řetězce. A tak zisky často neplynuly do nových investic, vznikaly tu poloproduk­ty, k nimž se přidaná hodnota dodala až za hranicemi.

Jako vzorový příklad Havlíček uvádí spolupráci firmy GE Aviation s ČVUT. „Stálo to dvě miliardy, ale díky tomu se na ČVUT vytvořilo výukové i výzkumné zázemí, nové studijní programy v nejpokroči­lejších technologi­ích a GE Aviation se zavázala, že tu bude vyrábět turbovrtul­ové motory. Tady je budou vyvíjet a kompletova­t, tady se bude tvořit zisk a odsud vyvážet do světa,“říká ministr.

ROZHOVOR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia