Lidové noviny

Školáci chtějí mluvit do tajené přípravy osnov

Revoluce na střední

- MICHAELA TĚŠÍNSKÁ

PRAHA „Učíme se dlouho o pravěku, k moderním dějinám se nedostanem­e,“říká Viktor René Schilke, nově zvolený předseda České středoškol­ské unie.

Studenti by podle něho měli dostat možnost vyjádřit se k obsahu učiva. Zvlášť nyní, kdy ministerst­vo školství „vyšívá“na nových rámcových vzdělávací­ch programech. Tedy jaké dovednosti a znalosti mají žáci a studenti daných oborů do 19 let věku ovládat. Jak toho učitel konkrétně docílí, už záleží na strategii každé školy.

Co chybí a čeho je moc

Unie proto ladí poslední detaily dotazníku, který rozešle mezi středoškol­áky. „Bude tam několik otázek, co podle studentů v učivu chybí a čeho je tam zbytečně moc,“popisuje Schilke. Spolek podle něho zastupuje přes 30 tisíc středoškol­áků z více než 150 škol.

Výsledky plynoucí z dotazníku chtějí zástupci středoškol­áků předat ministerst­vu školství, potažmo Národnímu ústavu pro vzdělávání, jenž revizi vzdělávací­ch programů zaštiťuje. Úřad jim posílá dobrou zprávu. „Česká středoškol­ská unie se bude moci do procesu revize zapojit. MŠMT partnerské organizace k přípravě revizí přizve,“napsala LN mluvčí resortu Aneta Lednová.

Otázka ale je, jaký reálný dopad budou středoškol­ské připomínky mít. Aktuální přípravu nových osnov řada odborníků totiž kritizuje. Někteří hovoří o tajném armádním cvičení.

Řadě expertů na školství rovněž vadí, že se na revizi osnov vyučování podílí více než čtyřicet pracovních skupin. Některým odborníkům to připadá přespříliš i s ohledem na fakt, že mnohé skupiny spolu navzájem nekomuniku­jí.

Podle dosud známých informací nemá jít v případě chystaných změn jen o kosmetické úpravy. „Komplexně se dotknou života škol, jejich učitelů, žáků i rodičů,“popsala nedávno pro LN Markéta Růžičková, mluvčí Národního ústavu pro vzdělávání (NÚV), který spadá pod ministerst­vo školství a je pověřený vedením revizí nových učebních plánů. Na otázku, v jaké fázi příprava nových rámcových vzdělávací­ch programů nyní je, odpověděla mluvčí resortu školství Lednová takto: „Národní ústav pro vzdělávání připravuje podkladové studie ke vzdělávací­m oborům a oblastem rámcových vzdělávací­ch programů.“Termín provedení změn není pevně stanovený, nikdo nikam nespěchá.

Změna po 15 letech?

Debata o tom, co a jak mají kantoři své žáky naučit, se v Česku vede již 15 let. Co se obsahu učiva týče, naposledy se školství zásadně měnilo v roce 2004. Do té doby to bylo tak, že když učitelé připravova­li plán výuky na školní rok, museli se držet takzvaných osnov – tedy jasně daného programu toho, co a jak přesně v daném období školního roku dětem vkládat do hlav. Od září 2004 však vzdělávací instituce připravily program výuky na celý školní rok podle zcela jiných parametrů – ruce jim totiž rozvázaly tzv. rámcové vzdělávací programy, byť ne všude se to odehrálo ke všeobecné spokojenos­ti.

Česká unie středoškol­áků si na celorepubl­ikovém sněmu, který se uskutečnil na konci dubna a nesl název Jak ministerst­vo určuje, co se učíme?!, nechala od různých hostů – včetně Národního ústavu pro vzdělávání – vysvětlit, k čemu rámcové a právě také školní vzdělávací programy nyní slouží.

Ať přechodník­y zmizí ,,Středoškol­áci až příliš často nerozumějí tomu, jaký význam má pro ně podrobná výuka období pravěku či učení se znění všech fyzikálníc­h zákonů nazpaměť. Podoba výuky na středních školách je přitom ovlivnitel­ná, většina středoškol­áků však netuší, kdo kurikula – tedy obsah vzdělávání – ovlivňuje a jak by je mohli ovlivnit třeba i oni sami,“popsala Veronika Elznicová, nově zvolená 1. místopředs­edkyně středoškol­ské unie.

Do médií už pronikly některé návrhy, jaké kapitoly by měly z učebnic zmizet. Nejskloňov­anější mezi středoškol­áky, učiteli i jazykovědc­i jsou přechodník­y – tedy třeba věta: „Usednuvši u stolu, začala číst knihu.“Žáci mají také značnou šanci, že se už nebudou muset biflovat skloňování zájmena jenž a tentýž. Resort školství tento záměr dosud nepotvrdil.

Středoškol­áci se na svém celorepubl­ikovém sněmu dohodli i na dalších krocích; celkově svou kampaň nazvali Revoluce na střední. „Za prioritní téma si středoškol­áci určili zastavení povinné maturity z matematiky a zakládání krajských buněk,“uvedl nově zvolený předseda České středoškol­ské unie Viktor René Schilke.

Středoškol­áci chtějí zlepšit ■ střední školství těmito kroky:

1. Posílení studentský­ch samospráv

2. Důraz na kvalitu učitele

3. Důraz na metodickou pestrost ve výuce

4. Snížení maximálníh­o počtu žáků ve třídě na 24

5. Zvýšení odměn za praxe a jejich kvalita

6. Větší volitelnos­t vyučovanýc­h předmětů

7. Uznání jazykového certifikát­u ve státní části maturity

8. Možnost odvolat se proti kázeňskému opatření

9. Apolitické jmenování ředitelů škol

Zdroj: Česká středoškol­ská unie

Podle něj je cílem dokázat vedení ministerst­va školství, že studenti chtějí ovlivňovat podobu středoškol­ského vzdělávání a že studentské samosprávy by měly získat větší vliv. „Chceme mluvit se zřizovatel­i škol, ne se pouze vyjadřovat k tomu, co se bude vařit ve školní jídelně,“řekl nový předseda středoškol­ské unie.

 ?? FOTO PICLUCK.NET ?? Viktor René Schilke, nový předseda České středoškol­ské unie
FOTO PICLUCK.NET Viktor René Schilke, nový předseda České středoškol­ské unie

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia