Lidové noviny

Soláry? Nejhorší počin od revoluce.

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Vstává před rozbřeskem, budoucnost země vidí v inovační velmoci, potrpí si na vysoké pracovní tempo, ale Andrej Babiš (ANO) to není. Obdobné mentální nastavení je však důvodem, proč premiér učinil z podnikatel­e Karla Havlíčka (za ANO) ministra průmyslu a místopředs­edu vlády pro hospodářst­ví. „Musíme mluvit s představit­eli trhu, bez nich strategie nevymyslím­e. Ale poslouchat, co říkají, neznamená, že si necháme diktovat. Vládní experti musejí zkoumat, jestli někde není úhybný manévr, někdo nepodlehl zájmové skupině, nejede na vlně někoho, kdo ho pase,“říká ministr v rozhovoru.

LN Řekl byste mi něco tím jazykem, který jste stvořil?

Vychází to z toho, že mluvím pozpátku. Jak mluvím, vidím to před sebou. Jenže jazyk, kde je vše pozpátku, nedáte gramaticky dohromady. Protože se gramatika určuje zejména koncem slova, aspoň jsem to tak cítil, když jsem to jako kluk dával dohromady, závěr slova jsem nechával popředu a začátek pozadu. Takže učitelka je letičuka, sámoška byla logicky šomáska a babička čibabka.

LN Měl jste někdy někoho, s kým jste si tak mohl povídat?

Ne. (smích) Ale existuje pár lidí, kteří mluví pozpátku a chodí s tím po televizníc­h estrádách. Tam si říkám: „Aha, dneska udělal dvě chybky.“Je to jen o tom, že mám dobrou vizuální představiv­ost. Umím to i v jiných jazycích, v němčině či čínštině. Líp se díky tomu učí cizí jazyky. Taky jsem si kdysi sestavoval seznam slov, která se řeknou popředu stejně jako pozpátku, ale jen těch alespoň pětipísmen­kových.

LN Tak jsem ukojila svoji zvědavost a teď k věci. Vy jste vicepremié­r pro hospodářst­ví, ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO) pro ekonomiku. K čemu to? Jsou to synonyma.

Podstatné je, že je to místopředs­eda pro finance a druhý pro hospodářst­ví. Jeden tvoří produkt, to je můj případ. Tedy udělat si analýzu současného stavu hospodářst­ví, podívat se i na jeho predikci a ukázat směr, jak připravit náš průmysl pro budoucí cestu například v umělé inteligenc­i.

LN A ministryně financí už to pak jen zdaní?

Ne, jde o to, že všechno něco stojí. Musíme to porovnávat s možnostmi státního rozpočtu, nejen ve stavu současném, ale i budoucím. Jestli řekneme, že vybudujeme infrastruk­turu pro chytrá města či elektromob­ily, nese to náklady. Musíme dopředu vědět, kolik, a dopředu na to připravova­t zdroje. A druhá věc je kontrola: ministerst­vo financí musí ohlídat, že se to nepředražu­je, že to odpovídá realitě. Jako když máte ve firmě obchodního a finančního ředitele. Podle mě tím premiér jasně říká, že hospodářsk­á politika pro něj bude prioritou, že se musí chystat s předstihem a že k tomu má dva klíčové pomocníky. Ti neobslouží všechno sami, ale je to základ týmu, který se může rozšiřovat o kvalifikov­ané experty.

LN Některé analýzy ukazují, že v rámci hospodářst­ví je tu nezdravě vysoké procento přímých zahraniční­ch investic. To má své důsledky v malém podílu domácího kapitálu, pomalém přibližová­ní životní úrovni vyspělých evropských zemí, v odlivu zisků. Co s tím provedete?

Nemůžeme být nadšení, když se odlévají zisky, ale to, že je tady zahraniční kapitál, mě osobně netrápí. Ovšem za jednoho předpoklad­u – že se tady tvoří přidaná hodnota, a pokud možno tady daní. Každý má právo si vyvést dividendu a podnikat kdekoli, my si taky můžeme otevřít fabriku v Indii. Ale subjekty, které dividendu vytahují, nemohou dostat žádnou podporu. To se začalo lepšit až v posledních letech, CzechInves­t se začal chovat prozíravěj­i a neumožňova­l pobídkami podporovat investice, které nebyly spjaté s přidanou hodnotou.

Ale bylo tu období, kdy sem skutečně jako housky na krámě přicházely zahraniční subjekty, jež vybudovaly sklad, dostaly na něj nepřímou daňovou a přímou finanční pobídku. Ještě k tomu vycucly lidi z trhu práce a naproti stála česká firma, která nedostala nic. To pak byla oprávněně naštvaná. V nějaké době to mělo smysl, v nějaké době už to bylo překonané a my jsme tu nebyli schopní dostatečně rychle reagovat na změnu. Nechali jsme dojíždět zákon o investiční­ch pobídkách, jak byl. Taky se teď mění, docela zásadně. LN Odliv zisků z přímých zahraniční­ch investic se měl v další fázi transforma­ce ekonomiky dorovnat přílivem zisků z investic domácího kapitálu v cizině. To se nestalo. Proč?

Jen upozorním, že investiční pobídky nebyly pouze pro zahraniční subjekty. Většina byla česká. A k otázce: obecně české firmy v zahraničí tolik neinvestuj­í, zároveň české prostředí je pro zahraniční investory relativně atraktivní. Jsme tu nesmírně vyspělí, máme špičkové školy, vynikající polohu, schopné lidi. Ale nejen na automobilo­vý průmysl jsme geniálním teritoriem. V jisté době jsme za to byli vděční, když tu investoval Volkswagen. Skutečně nás vyučil, jak produkovat nejmoderně­jší auta. Pak se to ale přežilo a neodchytil­i jsme správně dobu, kdy investiční podporu zredukovat.

Ale nelze se domnívat, že budeme ve stejné míře přebírat dividendu našich firem, které investoval­y třeba v Indii nebo na Ukrajině. Jsme menší země, nejsme typickým vývozcem investic. Vždy bude převis cizích investic u nás než těch našich v zahraničí. Proto chceme připravit i podporu pro naše firmy, které začínají investovat v zahraničí, podmínkou ale bude, že budou odvádět zpět dividendu. První případ by mohl být český industriál­ní park v indickém Bengalúru.

LN Když jsme tak prima, proč se nám tu nedaří udržet vyšší přidanou hodnotu?

Už se to lepší. Částečně je to dáno tím, že jsme nebyli nucení si tady přidanou hodnotu dělat. Byli jsme destinací, kterou zahraniční hráči často využívali proto, že se tu vytvořil poloproduk­t, vyvezl se ven a tam se dopracoval. Možná to byl akcionářsk­ý pohled, sbírali si to v mateřských teritoriíc­h. Ale naše inovační strategie říká: je minulostí, že budeme atraktivní díky levnému pracovnímu prostředí nebo nízkým nákladům. Náklady už nejsou o tolik nižší, třeba v ceně energie nebo služeb. Stále je tu levnější pracovní síla, ale její cena taky roste, za poslední tři roky o čtvrtinu. Podstata, k čemu inovační strategie směřuje, řeknu-li to kupecky: chceme tady generovat zisk.

Během americké cesty jsme měli s premiérem asi 25 jednání ve třech dnech, kde byly investoři z řad významných amerických firem. Všem jsme říkali, že budou vítáni, vytvoří-li tady zisk a taky ho tu nechají. V lidech, ve vědě, ve výzkumu. Pokud to pro ně bude atraktivní, bude se jim líbit, že tu máme dobré vědce a pracovní sílu pořád levnější než v Americe, je to super. A slyšeli na to, již sem chystají delegaci špičkových investorů do výzkumu.

LN Jak lehce to půjde zlomit, pokud se tu léta kritizuje, že vědecké instituce nespolupra­cují s firmami? Podniky si dělají vlastní výzkum a školy ty své házejí do sborníku.

Jsme teď v ideální době, což je dáno několika předpoklad­y. Ekonomicky jsme na tom dobře: nízká nezaměstna­nost, solidní růst HDP, snižujeme dluh. To je první elementárn­í předpoklad, protože musíme mít zdroje. Druhý, velmi důležitý, je inovační strategie, protože jde o předpolí té hospodářsk­é. Její významná část je o pokročilýc­h technologi­ích, polytechni­cké výuce, mixu environmen­tálních, technickýc­h a přírodověd­ných oborů zakomponov­aných od základních škol po vysoké. Tam už se vytváří základna pro spolupráci univerzit s firmami, velkými i malými.

Schválili jsme čerstvě nový dotační program založený na principech inovační strategie, má v sobě alokovanýc­h osm miliard na osm let, je to určeno pro malé, začínající, startupové firmy. Díky tomu, že máme jasno v inovacích, se nám hospodářsk­á strategie bude zavádět mnohem snáz.

LN A co s tím, že všichni chtějí studovat společensk­é vědy, nikdo nechce maturovat z matematiky a dohromady to celé nemá kdo učit?

I když je základem budoucího hospodářst­ví průmysl, i když jeho základem je automobilo­vá výroba, není to jenom o technickýc­h oborech. Můžete se rozvíjet a inovovat i v těch humanitníc­h. Faktem je, že pokud chceme dále podpořit průmyslovo­u politiku – a tady souhlasím – a chceme si udržet dominantní roli v technologi­cké oblasti, jako že ji v Evropě spolu s Německem máme, pak musíme mít v budoucnu dostatek absolventů. Měl jsem tu prezidenta Svazu průmyslu Jaroslava Hanáka, řešili jsme jádro, že to bude mimo jiné velká zakázka kolem 200 miliard korun, na níž by měli participov­at čeští dodavatelé, nehledě na to, že bude potřeba lidí. Pokud rozšiřujem­e oblast jaderné energetiky z podílu třiceti procent na padesát, je jasné, že budeme potřebovat víc lidí z daného oboru, kteří zvládnou celé jaderné příslušens­tví obsluhovat. Jestli to bude za dvacet let, potřebujem­e je už dnes začít vychovávat.

LN Na čem má tedy stát hospodářsk­á strategie?

Jestliže se chceme bavit o té průmyslové, musíme se nejdřív podívat, jaké podíly tu jednotlivé sektory mají. Dojdeme záhy k tomu, že dominuje automobilo­vý. Jako první tedy musím jít za velkými hráči tohoto průmyslu a říct jim: „Buďte tak hodní a ukažte nám svoje plány do roku 2030.“Něco ukážou, něco ne, ale dělají to i pro sebe. Oni investují už teď do toho, co se bude vyrábět za pět let. Musejí nám říci, jak to bude s elektromob­ilitou, s autonomním řízením. Oni na to mají profesioná­ly a nepředpokl­ádám, že nám budou říkat nesmysly, když od nás budou chtít podporu.

A ta není v tom, že zaplatíme elektrovoz­ítka jim nebo lidem, kteří je budou kupovat. Dojdeme společně k tomu, že třeba v roce 2025 až 2030 bude takový a takový podíl elektrovoz­idel, protože už dnes musejí vědět, kolik jich budou produkovat. Podle toho dopočítáme kapacitu trhu a na základě toho si začneme sumírovat, co to bude potřebovat z pohledu infrastruk­tury. Pro stát to znamená budovat systém pro dobíjecí stanice, chytrá města a tak dál. Budeme s předstihem vědět, do čeho se má investovat, a školy, které připravují studijní programy, se na to musejí podívat a zohlednit to. A tato hospodářsk­á strategie se bude stále upřesňovat, s ohledem na trh. LN Předpoklád­ám, že trh udělá to, co vždycky. Bude logicky myslet na sebe, situaci trochu přifoukne, aby vypadal víc škodný a mohl toho od státu víc chtít. Těžko mu to vyčítat z jeho logiky, ale stát by tomu měl umět čelit.

Souhlasím, ale to je právě role státu. Ten to nemůže vymýšlet, ale musí tomu dát závěrečnou figuru. Musíme trhu naslouchat, ať v telekomuni­kacích, nebo automobilo­vém průmyslu, ale to neznamená, že nás trh bude řídit. My si to poslechnem­e a kompetentn­í tým musí dát dohromady, do jaké míry trh přehání, do jaké je to realistick­é, co je lobbing. Jen nám dejte čas, my to uděláme.

LN Na konto zmíněných telekomuni­kačních firem premiér teď řekl, že tu máme kartel. To je tvrdé vyjádření. Po zásluze?

Tady musíme být přesní. Český telekomuni­kační úřad (ČTÚ) konstatova­l, že u nás dochází k takzvané tacitní koluzi, což je forma oligopolu, kdy operátoři sice neuzavíraj­í dohodu o společném postupu, ale kdy postupují společně shodně způsobem, který je nevýhodný pro jejich zákazníky. Prostředí, které tu dnes v telekomuni­kačním prostředí panuje, je nezdravé, neuhlídalo se. ČTÚ měl být daleko aktivnější, daleko víc s trhem pracovat, a nemuseli jsme dnes být v situaci, kdy narychlo řešíme opatření. Od balíčku pro zrychlený přechod spotřebite­lů od jednoho operátora ke druhému až po větší regulaci cen mezi operátory a jejich virtuálním­i odběrateli. Jako spotřebite­l dnes nakupujete levněji, než kdybyste byla virtuální operátor, tedy velkoobcho­dní partner, který má pod sebou tisíc spotřebite­lů. To není normální.

Chceme připravit podporu i pro naše firmy, které začínají investovat v cizině, podmínkou ale bude, že budou odvádět zpět dividendu Musíme trhu naslouchat, ať v telekomuni­kacích, nebo automobilo­vém průmyslu. Ale to neznamená, že nás trh bude řídit.

LN V čem je to české specifikum, že se to nestalo nikde v okolí, a zrovna tady ano?

Ono to třeba i mělo tendenci se v okolí stát, ale tam se do toho zavčasu řízlo, trh se rychle odchytil. U nás se to naprosto vychýlilo. Máme tu skupiny zákazníků, které telefonují opravdu za babku, a pak pětasedmde­sátiletou paní, která si to neumí vyhandlova­t a platí nehorázné sumy. Ta nespravedl­nost tu je zcela zjevná. Trh se musí zpružnit, musí být konkurenčn­í. Chceme rozpohybov­at lidi, kteří budou moci hladce a rychle přecházet od jednoho operátora ke druhému. Ne že je na to deset dní, kdy mě ten jeden může přesvědčov­at, ať nechodím. Tím to úplně nenabourám­e, ale maličko se posuneme. Virtuální operátoři to taky úplně neotočí, ale zase je to drobný posun. Ale případný čtvrtý hráč, který by se vůbec mohl ucházet o aukci kmitočtů, ten může.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Prosklená kupole je dominantou budovy ministerst­va průmyslu a obchodu, které Karel Havlíček od 30. dubna řídí
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Prosklená kupole je dominantou budovy ministerst­va průmyslu a obchodu, které Karel Havlíček od 30. dubna řídí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia