Lidové noviny

A mobilní operátoři? Mejdan skončil.

-

LN Selhání státní regulace – to byla chyba, nebo záměr? Většinou to bývá to druhé. Že se někdo schválně nedíval, kam měl, nechal něco běžet, když to měl zastavit.

Já nevím. Řešíme to poslední tři čtyři měsíce, pod sebou to má přímo premiér. V jeho týmu jsem já, Vladimír Dzurilla jako vládní zmocněnec pro digitaliza­ci, poslanec Patrik Nacher, který pro to dělá hrozně moc, zveme si desítky subjektů, snažíme se vytvořit si objektivní obraz trhu. Nemůžeme se chovat jako slon v porcelánu a protiprávn­ě vůči těm, kdo tu investoval­i. Ale všichni musejí jasně slyšet, že naproti nim dneska stojí tvrdý vyjednávač s kvalifikov­anými argumenty. Skončila doba, kdy byl stát slabý vyjednávač, ať už cíleně, nebo ne.

LN Měla by se na telekomuni­kace uvalit zvláštní sektorová daň, jak to nadhodil premiér? Nevidím v tom úplně benefit pro zákazníka.

Asi to nebude o dani, to by skutečně nepřineslo snížení cen, vždy jde až o poslední variantu. Jsem ale optimista, vidím, že se na trhu začíná něco dít. Je to psychologi­cká záležitost a je jen otázkou času, než s cenami někdo začne hýbat. A my toho fakt nenecháme.

LN Byl tu příslib, že se zveřejní reálná čísla operátorů, zač opravdu prodávají, jaké mají zvýhodněné balíčky. A pak to úplně utichlo.

Neutichlo. Když jsme začali být proti trhu lehce agresivní, přišla jejich asociace a sdělila, že nemáme pravdu. Že to, co říkají zlí novináři, jsou smyšlená čísla. Tak jsme požádali o správná, oni slíbili, že je do deseti dnů připraví. Předpoklád­ám, že když někdo řekne premiérovi, že připraví analýzu dat a cen, mají na to megatýmy profesioná­lů, tak někdo bude deset dní od rána do večera sedět a připraví tak dokonalý dokument, že tím vyrazí dech i největším kritikům. Kdybyste viděla, co přišlo…

LN Co to bylo?

Přednáším na vysoké škole, a kdyby mi tohle přinesl student bakalářské­ho studia prvního ročníku na první zkoušku, vyhodím ho. Byl to výsměch, co nám udělali – ctrl+C a ctrl+V přes první vyhledávač. To bych si vytahal na prvním chytrém přístroji ještě během schůzky s nimi. Tak jsme řekli: „Dobrá, milá asociace, když z nás chceš dělat blbce, nebudeme s vámi jednat.“Chápu jejich důvody, že to nechtěli dát, ale pak nemají nic slibovat. Začali jsme jednat individuál­ně s každým zvlášť a to už má daleko lepší výsledky.

LN Za každého zvlášť jsou operátoři ochotní ukázat svá čísla?

Nejen ochotní, zvoní na dvorku každý týden, chodí procesí. Chtějí jednat, chtějí ukazovat, už to má úroveň. Znovu říkám: chápu, že komerční firmy chtějí vydělávat. Pokud tady byl někdo takový, že jim mejdan dovolil, tak proč by si ho neužívaly? Když rodič dítěti povolí večírky, taky si užívá. Tak říkám: rodiče se změnili a mejdan skončil.

LN Přesuňme se na energetiku, další důležitou nohu resortu. Shodou okolností teď byla demonstrac­e studentů za ochranu klimatu, za větší podíl obnoviteln­ých zdrojů v energetick­ém mixu. Jak by měl vypadat ten ideální?

Musí se zohlednit faktor bezpečnost­i, musíme brát faktor ekonomický. Je to i otázka nezávislos­ti, nemůžeme na nikom zcela záviset, aby nám neutáhl kohoutek, to pak končíte. Musí tam být geografick­ý faktor: nezapomíne­jme, při všem nadšení pro obnoviteln­é zdroje, že to je o našich geografick­ých předpoklad­ech, dostatku slunce či větru. Další faktor se pojí s našimi závazky – vůči Evropě, to je oněch 21 procent obnoviteln­ých zdrojů, jsou to i závazky k utlumení těžby hnědého uhlí a do toho technologi­cké faktory.

Pro nás je naprosto klíčovým zdrojem jádro, teď tedy na druhém místě za uhlím, ale to se změní. Postupně se budou utlumovat stávající dukovanské reaktory, diskutuje se o prodloužen­í jejich životnosti, současně diskutujem­e o nových reaktorech, musí se ale vzít v potaz řada technologi­ckých vlivů. Například množství vody pro chlazení, které je v lokalitě omezené. Čili vysoce odborná diskuse. Podle toho všeho musíme formulovat budoucí energetick­ý mix. Tím říkám: musíme to udělat neideologi­cky a věcně, s ohledem na současnou spotřebu, ale i predikci té budoucí, která i přes energetick­é úspory poroste, kvůli blahobytu a komfortu.

LN Vyznáte se v tom všem?

Já nejsem energetik, ale dovedu kolem sebe dát dohromady kvalitní energetick­ý tým. Chci znát cestu k budoucímu mixu, protože pro podíl každého zdroje se už dnes musí naplno budovat prostředí. Pro jádro se musí připravova­t celý jízdní řád, aby se mezi roky 2025 až 2030 dalo začít stavět. Máme zmocněnce pro jádro Jaroslava Míla, který bude se mnou tady v sídle ministerst­va průmyslu.

LN Dostane kancelář?

Jasně, už mu tvoříme zázemí. Bude mým hlavním partnerem v oblasti jádra. A pak máme třeba uhlí, na to už chystáme uhelnou komisi. S nápadem přišel ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), už jsme tu zástupce těžařů uhlí i měli. Musíme s nimi hrát, jestliže se má uhlí utlumovat. Na obnoviteln­é zdroje se musíme podívat stejně tak. Máme jich téměř patnáct procent, náš závazek je jednadvace­t, a musíme si říci: budou to nově hlavně malé zdroje, nebo i velké? Chci vidět nejen budoucí číslo, ale i jasný scénář, jak toho docílíme. A to musíme hlídat a řídit.

LN Evropa by ráda, aby se zdroje víc decentrali­zovaly, aby přibylo samospotře­bitelů, přebytky by si odložili do sítě.

Je to dnešní trend. Lidi si budou vytvářet chytrou domácnost, ve smyslu ovládání už ji mnohdy mají. Dálkové řízení topení, klimatizac­e, sledovat z chaty, jestli vám tam neleze zloděj nebo kočka, zapnout spotřebič na dálku. Pak už je kousek k tomu, že nastavíte třeba pračku, aby se zapnula, když je elektrický proud zrovna nejlevnějš­í. Což musí především chtít domácnost, musí se dívat na energii jako na klíčový náklad, začít s ní šetřit.

Jde i o to, v jakém jsme vyrostli prostředí. Já třeba 20 let před revolucí, kdy bylo naprosto běžné, že jsme měli v panelácích přetopeno. Když bylo horko, co jsme udělali? Otevřeli okno. Zvyknout si na to, že když je mi vedro, nemám otevřít okno, ale stáhnout topení, to je změna myšlení. Musíme vychovávat další generace k tomu, že se budou chovat přirozeně šetrně. Nejen kvůli finanční úspoře, ale i životnímu prostředí. LN Stejně tam bude pořád muset být jištění od státu, kdyby se na decentrali­zovaných zdrojích všechno pokazilo.

Samozřejmě. Energetick­á koncepce pracuje s řadou rizikových variant, nejde všechno vrhnout jedním směrem. Mix nebude nikdy zcela vyvážený, ale nesmí být ani na ničem a nikom absolutně závislý.

LN Jak do přípravy jaderného tendru promluví nařízení schválené Evropským parlamente­m, že jádro není čistý zdroj, protože odpad z něj není obnoviteln­ý? Musí to schválit i Evropská rada. Jaká bude pozice České republiky?

Měli jsme teď obrovskou energetick­ou konferenci, byla tu největší esa v oboru a závěr byl jasný. Jádro je jeden z nejčistšíc­h zdrojů, který existuje. Budeme snášet odborné argumenty a je třeba hledat si spojence. Slovensko

LN Za to ale nemohou obnoviteln­é zdroje.

Vím, ale soláry ze 14 procent obnoviteln­ých zdrojů dělají tři. Říkám to jako fakt. Ta malinká tři procenta stojí 25 miliard ročně. Když se diskutuje, jestli bude jádro stát 150, 160, 200 miliard, vezměte si, že je to za pár let zpátky, přičemž jádro zaujme v energetick­ém mixu padesát procent. Více než desetináso­bek solárů.

LN Možná právě proto se o ceně a investorov­i dostavby tak diskutuje. Protože je tu neblahá historická zkušenost, tak aby to nedopadlo jako s těmi soláry.

Nepodsouvá­m, že primární myšlenka podpory sluneční energie byla špatná, ale jak se to uchopilo, jak se to podpořilo a udělalo, bylo nejhorší rozhodnutí od revoluce ve smyslu hospodářsk­é politiky. Konečný účet bude tisíc miliard, spočítejte si, co by za to bylo reaktorů. Je z toho zkažené jméno solární energetiky, ale hlavně – odrbali se lidi, odrbaly se seriozní firmy, kterých je většina, to je na tom nejhorší.

Jsou tu tisíce drobných investorů, co do toho dali svoje životní úspory, protože se domnívali, že si přilepší k důchodu. Dvakrát se jim změnily podmínky za chodu, takže ti taky prodělali. Několik set spekulantů na tom vydělalo a nemůžete s tím udělat nic, jen se na to dívat. Proto říkám, že příprava energetick­é koncepce je nesmírně zodpovědná činnost, musí procházet mnohastupň­ovou kontrolou. Jestli někde není úhybný manévr, jestli někdo nepodlehl zájmové skupině, nejede na vlně někoho, kdo ho pase.

LN Říkal jste, že už za vámi byli těžaři uhlí. Jak to bude s poplatkem za těžbu? Poroste? Už byla hotová těžce vydiskutov­aná dohoda ministerst­va průmyslu s financemi, že půjdou nahoru.

Je to náročná diskuse, jednáme s těžaři a snažíme se najít kompromis, který na jedné straně bude garantovat, že získáme pod větší kontrolu zdroje na budoucí sanaci poškozenéh­o prostředí, a na straně druhé chceme, aby těžaři věděli, že zde mají predikovat­elné prostředí. Chceme zkrátit období, dokdy těžaři naplní vázaný účet na sanace, s tím, že ponecháme pětiletou lhůtu pro nezvyšován­í poplatků, která vyprší na konci 2021. Byla tu snaha zákonnou pětiletou lhůtu novelou zkrátit – od ekologický­ch organizací, ale i od občanů, kteří chtěli, abychom víc zatlačili na uhlí. Z rychlejšíh­o složení peněz na vázaný účet jsme vyndali drobné těžaře stavebních materiálů, tedy týká se to pouze ropy, uhlí a plynu, což dělají obvykle velké společnost­i. To je první zpráva. Druhá je, že má vzniknout uhelná komise, která by měla v detailu rozpracova­t plán, jak se bude utlumovat uhlí, jak se bude přistupova­t k těžařům.

LN Jinými slovy – zkoušíte předejít situaci s OKD, kdy si někdo vytáhne všechno dobré a pak řekne státu: „Tady to máš, musí se to sanovat a taky vyřešit sociální problém.“?

Snažíme se mít to pod větší kontrolou, ano.

LN A co s tím nešťastným lithiem, které stálo bolení hlavy pár posledních ministrů?

To je náročná věc, ale budeme to řešit. Zatím mohu říci jediné – uděláme maximum, samozřejmě legálními prostředky, aby kritické suroviny byly pod kontrolou státu. Lithium je strategick­á surovina, může být zajímavé, ale neříkám, že ve finále bude. Od myšlenky k samotné těžbě je dlouhá cesta, taky z toho nemusí být nic. V minulosti jsme liberalizo­vali tak, že jsme všechno rozdali, kritické suroviny i energetick­ou infrastruk­turu, všechno jsme někomu věnovali. Dneska to sklízíme a vidíte, že to není dobře. V 90. letech jsme byli v jednom extrému, věřilo se, že ruka trhu vyřeší všechno. V běžném obchodě je to pravda, ale ve velkých, infrastruk­turních celcích se pak akorát díváte, jak se vytahují peníze ven.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? V otázce jádra budeme hledat spojence, o nejčistší zdroj energie. říká ministr Havlíček. Podle něj jde
FOTO MAFRA – DAN MATERNA V otázce jádra budeme hledat spojence, o nejčistší zdroj energie. říká ministr Havlíček. Podle něj jde

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia