Lidové noviny

Havlíček: Zamezíme odlivu zisků ze země

-

Na prolnutí zájmů s benefity mezi GE Aviation a pražskou vysokou školou podle Havlíčka vydělali všichni: republika posílila v oblasti pokročilýc­h technologi­í, do jisté míry se rozmělnila dominance automobilo­vého průmyslu, podpory se dostalo škole, studentům i badatelům.

„Je naprosto v pořádku dostat na tohle pobídku, notabene když nebyla přímo v penězích. To je jediná odpověď, když se ptáte, jak má hospodářsk­á politika nasytit pracovní trh, který usiluje o lepší komfort. Chápu, že zaměstnane­c chce vyšší mzdu, ale to nejde bez vyšší produktivi­ty podniku,“dodává vládní místopředs­eda.

I na straně domácích pionýrů, kteří se vydávají dobývat vzdálené mety, existuje modelový příklad. Za jeho zrozením spolustál Havlíček ještě v době, kdy vedl Asociaci malých a středních podniků. V indickém Bengalúru vzniklo v koordinaci s vládní agenturou CzechTrade nejdřív podpůrné místo, kde mohou čeští byznysmeni zahnízdit, když se rozhodnou vydělávat ve druhé nejlidnatě­jší zemi světa. Na tomto půdorysu vzniká český industriál­ní park – ministr ho zmiňuje jako možný prototyp v rámci režimu nových pobídek. Úlevy na dani, přímé finanční injekce nebo výhodnější podmínky usazení v indickém zázemí dostane leda ten, kdo se zaváže repatriova­t vydělané peníze do českého daňového systému.

Na šesti hektarech v oblasti Bengalúru získají střední české firmy prostory pro výrobu, sklady i obchod. Výrazným tahounem iniciativy je rodinná firma LIKO-S ze Slavkova u Brna, jež v objevování indického trhu průkopniči­la. Zaměřuje se na živé stavby, průnik ultramoder­ní technologi­e s přírodou – zelenými fasádami či střechami a kořenovými čistírnami vody.

Na mizení zisků v cizině se tu začalo intenzivně žehrat za premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Tehdy také při úřadu vlády vznikla obsáhlá analýza, kde se popsal trudný stav se skoro třísetmili­ardovým odlivem ročně a naznačila východiska. Zatímco sociální demokraté vidí řešení v sektorové dani, protože je to v první řadě finančnict­ví a bankovnict­ví, kde v kýlu zeje díra, hnutí ANO se tomu brání. Premiér věří, že se dovede s bankami domluvit po dobrém. Jeho poslední nápad je založení Fondu budoucí obnovy, kam finanční ústavy dobrovolně odloupnou kus svých peněz, aby se z toho postavily dálnice, školky či nemocnice. Otázkou je, proč by na to zahraniční matky zdejších bank měly přistoupit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia