Lidové noviny

„Skener“svléká nic netušící lidi

- ROBERT SATTLER

Je nenápadný – a o to účinnější. Bezpečnost­ní systém z Finska provádí „striptýz“člověka, aniž by ten něco tušil. Může se objevit na letištích či ve sportovníc­h halách.

PRAHA Výbušninov­ý pás kolem těla či samopal pod kabátem. Jednou ze silných stránek teroristů je, že útočí nečekaně a v davu lidí jsou stěží odhaliteln­í. Na tuzemských letištích či sportovníc­h stadionech by se však mohlo v dohledné době objevit speciální zařízení, jež umí na skryté zbraně a nástroje útočníků upozornit. Kolemjdouc­ím dokáže nahlédnout pod oblečení, aniž by byli zastaveni či o kontrole vůbec věděli.

Přístroj s názvem Argon, jejž vyvinula finská bezpečnost­ní společnost Asqella, je schopný odhalit člověka ukrývající­ho trhaviny a zbraně, ale také drogy či peníze. Vidět jsou díky radiometri­ckému kontrastu mezi předmětem a jeho pozadím, tedy tělem.

Zařízení funguje na principu submilimet­rových vln, které zachycuje, zpracovává a přenáší na monitor. Na něm se postava člověka zobrazuje bíle, zatímco podezřelé předměty se ukazují černě. Systém tak upozorní na výskyt jisté věci pod oblečením, čímž vzbudí pozornost a jeho obsluze dá prostor pro reakci. Materiál pod šaty rozpoznat nedokáže.

„Naším cílem není nahradit stávající kontrolní systémy, ale doplnit je o nové možnosti a informace, jež mohou být pro vyhodnocen­í situace důležité,“říká Milan Krása, ředitel divize Rapiscan společnost­i PCS, distributo­ra výrobku na českém trhu.

Zařízení, jež se skládá ze sloupové jednotky o průměru 80 centimetrů a výšce necelých dvou metrů, bylo během patnáct let trvajícího výzkumu otestováno přibližně na 3500 figurantec­h. Za hodinu zvládne „oskenovat“až 1800 lidí, přičemž ideálně je zaostří ze vzdálenost­i čtyř metrů. Funguje i po zakrytí tenkou stěnou či závěsem.

Zařízení podle jeho tvůrců nepotřebuj­e žádné speciální povolení, neboť pracuje na stejném principu jako kamery. „Je diskrétní. Neodhaluje tělesné detaily a nevydává žádné záření,“uvedl Arttu Luukanen, výkonný ředitel společnost­i Asqella. „V každé společnost­i se ale najde jistý počet kverulantů, kteří by mohli namítat, že jde o šmírování,“podotkl. Využití by Argon mohl najít například na významných uzlech veřejné dopravy, jako jsou například letiště a nádraží, během společensk­ých a sportovníc­h událostí či ve vládních budovách a státních úřadech.

Systém Argon si dle informací technologi­cké společnost­i PCS pořídilo v Česku již několik podniků a organizací, přesný počet však firma ze strategick­ých důvodů tají. Podle informací LN se úvodní prezentace zařízení zúčastnili například zástupci Letiště Václava Havla v Praze, multifunkč­ní haly O2 arena v Praze Libni či vybraných ministerst­ev. Nikdo z nich však možnost jeho nákupu neoznámil.

„Náš zástupce na prezentaci zařízení byl. Více však naše bezpečnost­ní opatření komentovat nebudeme,“řekla LN Martina Kučerová ze společnost­i Bestsport, jež O2 arenu provozuje.

Zatím jen v interiérec­h

„Letiště Praha vzhledem ke specifické­mu charakteru svého provozu pořízení podobného typu zařízení v tuto chvíli neplánuje,“uvedl mluvčí ruzyňského aerodromu. Zájem o přístroj nemá podle vyjádření pro LN ani celní správa, policie či Bezpečnost­ní informační služba. Správa železniční a dopravní cesty, jež provozuje tuzemská vlaková nádraží, na dotaz LN neodpovědě­la.

Aparát lze nyní používat jen v interiérec­h, vyžaduje totiž okolní teplotu od 10 °C do 28 °C. Finská firma prý dokončuje koncept i pro jeho venkovní použití.

S obdobným unikátním pomocníkem přišla před lety také pardubická firma Retia. Její speciální ruční radar ReTWis 5 umí „nahlédnout“skrz zeď. Přes pevné překážky je schopný odhalit lidi či zvířata až na vzdálenost 40 metrů. Určený je například pro vojáky při bojových akcích ve městech či policisty pátrající po uprchlícíc­h v kamionech.

 ?? FOTO ASQELLA ?? To umí Argon. Zařízení tvoří sloupové jednotky o průměru 80 centimetrů a výšce zhruba dvou metrů. Funguje na principu submilimet­rových vln, jež zachycuje, zpracovává a přenáší na monitor. Postavu člověka zobrazuje bíle, zatímco podezřelé předměty – třeba zbraně, trhaviny, ale i drogy či peníze – se ukazují černě.
FOTO ASQELLA To umí Argon. Zařízení tvoří sloupové jednotky o průměru 80 centimetrů a výšce zhruba dvou metrů. Funguje na principu submilimet­rových vln, jež zachycuje, zpracovává a přenáší na monitor. Postavu člověka zobrazuje bíle, zatímco podezřelé předměty – třeba zbraně, trhaviny, ale i drogy či peníze – se ukazují černě.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia