Lidové noviny

USA už nepočítají s Palestinou

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Administra­tiva amerického prezidenta Donalda Trumpa chce se zpožděním v létě zveřejnit „přelomový“plán pro uspořádání vztahů mezi Izraelem a Palestinci. Očekává se, že jeho součástí nemá být samostatný palestinsk­ý stát.

TEL AVIV / WASHINGTON Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa to má být „deal století“, který ukončí letité nepřátelst­ví mezi Židy a Palestinci a otevře oběma stranám nové příležitos­ti. Zejména Palestinci však nový americký plán pro Blízký východ předem odmítají jako mrtvý ještě dřív, než byl zveřejněn.

Za dosud tajemným projektem, z něhož zatím unikly jen střípky a neoficiáln­í informace, stojí Trumpův poradce a zeť v jedné osobě Jared Kushner.

Autonomie, ne samostatno­st Všechny předchozí pokusy o urovnání izraelsko-palestinsk­ých vztahů – včetně toho, který selhal za prezidents­kého mandátu Baracka Obamy – počítaly s tzv. dvoustátní­m řešením. Vedle Izraele měl tedy vzniknout samostatný palestinsk­ý stát zhruba v hranicích území Západního břehu Jordánu a Gazy. Současný Kushnerův projekt ale zjevně existenci samostatné Palestiny nepředpokl­ádá – a v tom nejspíš bude kámen úrazu.

Většina informací, jež jsou o dosud tajemném plánu k dispozici, pochází od účastníků schůzek mezi Kushnerem a arabskými politiky, s nimiž Kushner v uplynulých měsících jednal. Klíčové setkání proběhlo koncem února v Rijádu

za účasti saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána.

Podle účastníků rozhovorů, citovaných listem The Washington Post, se Kushner pokouší vázat mírové řešení a ekonomický rozvoj Palestinci obývaných území na uznání Izraele jako státního útvaru ze strany Arabů. Namísto palestinsk­é „suverenity“však Kushner prý hovořil pouze o „autonomii“.

Základem projektu má být vedle politickýc­h řešení (včetně statutu Jeruzaléma) také zlepšení hospodářsk­é situace palestinsk­ých komunit. „Pokoušíme se o spravedliv­é a zároveň realistick­é řešení, které přinese lidem žijícím v oblasti lepší život,“řekl Kushner stanici Sky News Arabia během své cesty po Blízkém východě, když se snažil získat podporu arabských států. Podle Kushnera má jeho plán čtyři hlavní pilíře: svobodu, respekt, bezpečnost a příležitos­t.

Zatímco dosluhujíc­í izraelský premiér Netanjahu (který má na základě výsledků voleb z 9. dubna velkou šanci stát se znovu předsedou vlády) slíbil, že americký plán „zváží“, Palestinci jej ústy Mahmúda Abbáse, šéfa palestinsk­é autonomie, předem odmítli s tím, že Američané „straní Izraeli“.

Faktu, že Kushnerův plán zřejmě nepočítá se samostatno­u Palestinou, nasvědčuje i nedávný Netanjahuů­v výrok o tom, že jeho budoucí vláda by „anektovala“židovské osady na Západním břehu Jordánu. V těchto sídlech, postavenýc­h podle mezinárodn­ího práva ilegálně, nyní žije přes 400 000 židovských osadníků. Kushnerův plán by tomu dal zelenou.

Americký plán na řešení izraelsko-palestinsk­ého problému měl být podle původních předpoklad­ů již zveřejněn. Podle Kushnera si však odklad vyžádaly parlamentn­í volby v Izraeli a také muslimský postní měsíc ramadán, který letos končí 4. června.

Evropští politici varují

Proti současnému plánu americké administra­tivy na řešení situace na Blízkém Východě se formou otevřeného dopisu postavilo 37 bývalých vrcholných politiků z řady států EU, převážně z okruhu sociálněde­mokratický­ch a příbuzných stran. Mezi signatáři listu jsou např. někdejší generální tajemník NATO Javier Solana, švédský expremiér Carl Bildt, bývalý předseda italské vlády Massimo d’Alema a také český exministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Dopis vyzývá současné vrcholné představit­ele EU, aby proti americkému plánu formálně potvrdili dvoustátní řešení pro Izrael a Palestinu. Signatáři zmiňují dohody z Osla (série smluv z 90. let mezi Izraelem a Palestinci, které tvořily základ zamýšlenéh­o mírového procesu a počítaly se vznikem palestinsk­ého státu – pozn. red.) jako nezpochybn­itelný základ transatlan­tické spolupráce v otázkách Blízkého východu a distancují se od současné, výrazně proizraels­ké pozice USA. Dopis také varuje před tím, že „nyní zjevně připravova­né jednostátn­í řešení spěje k vytvoření entity, jejíž občané nebudou mít rovná práva“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia