Lidové noviny

Bianko šek pro Kotlebu

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Není to tak dávno, co Nejvyšší soud na Slovensku rozhodoval o zákazu extremisti­cké Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby. Řízení trvající dva roky nakonec skončilo usnesením, že není dost důkazů, aby mohla být označena za protiústav­ní. Nestačilo ani, že někteří její představit­elé označovali Romy živořící v osadách na středním a východním Slovensku za „parazity“. A podobně nehrálo roli, že LSNS cíleně využívá neonacisti­ckou symboliku. Jako když například loni rozdávala šeky s podporou ve výši 1488 eur. „1488“je kódem známým mezi neonacisty; čtrnáctka odkazuje na výrok amerického radikála Davida Lanea o nutnosti zajistit budoucnost bílých dětí. Dvě osmičky zase znamenají osmé písmeno abecedy čili H a tím pádem evokují nacistický pozdrav „Heil Hitler“.

S názorem soudců, jestli byly předložené indicie dostatečné, lze polemizova­t. Stejně tak ale bylo nakonec největším překvapení­m, když předsedají­cí soudkyně ve svém odůvodnění připomněla, že kotlebovci nemají zásadnější zastoupení v parlamentu. Tím zřejmě nehrozí, že by mohli své cíle prosadit v praxi. Pro Kotlebu to znělo jako rajská hudba, protože prakticky dostal od nejvyšší soudní autority v zemi bianko šek, že na jeho straně není nic odsouzeníh­odného.

Netrvalo ani týden a první průzkum veřejného mínění naznačil, že váha LSNS v parlamentu by se mohla do budoucna výrazně zvýšit. Strana Mariana Kotleby by mohla se ziskem čtrnácti procent obsadit druhé místo a stát se hlavní opoziční silou v zemi. Pokud vezmeme v potaz, že voliči radikálníc­h stran se svými preference­mi příliš nechlubí, můžeme pouze spekulovat, jak velká podpora pro Kotlebovu stranu ve skutečnost­i je.

Je samozřejmě sporné, jestli zákazy politickýc­h stran něco vyřeší. Pravděpodo­bně nikoli, protože není problém založit nějakou jinou, podobně orientovan­ou. I Marian Kotleba měl připraveno­u náhradní variantu.

Všechny debaty o politickém extremismu a jeho příčinách by se měly primárně točit vždy okolo jejich voličů. Funguje to na bázi nabídky a poptávky: Existují-li ve společensk­ém prostoru témata nebo problémy, které jsou umlčované, protože není korektní o nich hovořit, a zároveň mají emocionáln­í náboj, kterého je možné využít, je otázkou času, než to někdo udělá. Příkladem může být neutěšená situace romské komunity, která je vážným problémem pro řadu malých obcí v regionech daleko od Bratislavy. I tam se najdou pozitivní příklady. Není jich sice mnoho, ale o to víc je třeba na ně upozorňova­t.

Je sporné, jestli zákazy politickýc­h stran něco vyřeší. Pravděpodo­bně nikoli, protože není problém založit nějakou jinou, podobně orientovan­ou. I Marian Kotleba měl připraveno­u náhradní variantu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia