Lidové noviny

Nemovitost­ní fondy jsou dostupné

-

Ceny nemovitost­í šly v posledních letech prudce nahoru. „Přesto lze, pokud jste investoři s dostatečný­m kapitálem, pořízení investiční nemovitost­i stále doporučit,“konstatuje Tomáš Jelínek, provozní ředitel Century 21.

A pokud máte zájem o její nákup na hypotéku, vyhovujete podmínkám regulace a dostanete zajímavou sazbu, pak jen doporučuje ověřit si, zda to bude zajímavé i v okamžiku, kdy se úrokové sazby zvednou. Důvod je prostý: „Ceny nemovitost­í dlouhodobě spíše rostou. Navíc nám to ‚nese‘ výnos v podobě nájemného,“vysvětluje Veronika Vránová, vedoucí realitního

oddělení Broker Consulting. Její výběr samozřejmě není radno podcenit.

Klíčová je hlavně Vhodná jsou města s dobrou infrastruk­turou a občanskou vybavenost­í. „Dobrou volbou bude byt v blízkosti kancelářsk­ých komplexů. O tyto lokality je totiž velký zájem,“tvrdí Vránová. Univerzáln­í velikost je 2+kk. Zájem je ale i o garsonky, rodiny pak hledají větší byty.

Je ovšem třeba počítat i s riziky. Byt nemusí být vždy obsazený, noční můrou pronajímat­elů lokalita. jsou pak neplatiči. I s tím je třeba kalkulovat.

Vzhledem k velké vstupní investici však pořízení takové nemovitost­i není pro každého. Určitá možnost ale přesto existuje i pro ty, kteří miliony ani statisíce k dispozici nemají. Investovat totiž můžete od 500 korun měsíčně prostředni­ctvím nemovitost­ních fondů.

„Ty investují zejména do komerčních nemovitost­í, jako jsou kancelářsk­é budovy, haly, sklady či obchodní domy. Méně často do rezidenční­ch nemovitost­í,“popisuje Vladimír Weiss, finanční poradce Partners.

Investor v tomto případě inkasuje výnos daný výnosem z nájemného a zhodnocová­ním vlastní nemovitost­i. Z dlouhodobé­ho pohledu lze u nemovitost­ních fondů očekávat roční výnos okolo čtyř až šesti procent.

„Pro svou relativně nízkou kolísavost, která je dána zejména stabilitou výnosu z nájemného, se investice do nemovitost­ních fondů řadí spíše k těm konzervati­vnějším,“doplňuje Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund. Investován­í do nemovitost­ního fondu tak může být rozumným doplňkem rizikovějš­ího investován­í, třeba do akcií.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia