Lidové noviny

O stavební spoření je zájem

Úroky na stavebním spoření jdou nahoru Se státní podporou lze dosáhnout výnosu až 3,8 procenta

- DANA JAKEŠOVÁ

Stavební spoření je znovu v kurzu, ukazují statistiky. Stavební spořitelny loni uzavřely přes 400 tisíc nových spořicích smluv. Například Českomorav­ská stavební spořitelna (ČMSS) jich uzavřela 175 tisíc, což znamená meziroční nárůst o 15 procent. Raiffeisen stavební spořitelna (RSTS) za rok 2018 hlásí přes 86 tisíc nových smluv o stavebním spoření, Wüstenrot 38 tisíc. A první letošní kvartál napovídá, že čísla za rok 2019 by mohla být ještě vyšší.

Důvod je jasný. U žádného jiného produktu v současnost­i není možné získat slušný výnos, navíc zabezpečen­ý. „Vklady na stavebním spoření jsou ze zákona pojištěny až do sta tisíc eur, tedy zhruba 2,6 milionu korun,“říká Hana Vaněčková, mluvčí Modré pyramidy.

Dalším důvodem je stabilita. „Stavební spoření je do velké

míry uzavřený sektor, který nepodléhá externím vlivům, a proto bez problémů ustál všechny finanční i ekonomické krize, je téměř nezávislý na vývoji ekonomiky,“vysvětluje mluvčí ČMSS Tomáš Kofroň.

Velkým lákadlem je pak státní příspěvek. „Lidé jsou si dobře vědomi možnosti získat od státu až dva tisíce korun za rok,“říká Jiří Procházka, produktový manažer Wüstenrot. Toho lze dosáhnout už při měsíční úložce 1700 korun.

Ke spoření i na úvěr

V závislosti na zvoleném tarifu se dá dostat i k lepším úrokům. Například ČMSS má dva základní tarify. Jeden spořicí s bonusovou úrokovou sazbou, druhý tarif má zase výhodnější podmínky pro budoucí úvěr. „U čistě spořicích smluv je úrok 1,2 procenta, u tarifu s budoucím plánovaným využitím úvěru 0,5 procenta,“uvedl Kofroň.

Stejný model má i Wüstenrot – spořicí tarif se základní sazbou 1,2 procenta ročně a u tarifu, kde střadatel počítá s úvěrem, je sazba z vkladů 0,5 procenta. 1,2 procenta nabízí také RSTS, Stavební spořitelna ČS má jedno procento.

Modrá pyramida v současné době nabízí pouze jeden tarif. „Klient se tak nemusí dopředu rozhodovat. Může si založit smlouvu čistě na spoření, ale se změnou životní situace si může pořídit i úvěr, aniž by musel měnit tarif,“popisuje Vaněčková. Dodává, že úroková sazba je jedno procento ročně, respektive 0,5 procenta plus úrokový bonus 0,5 procenta. Ale například při prodloužen­í stávající smlouvy získá klient až 1,2 procenta ročně.

Spolu s plnou státní podporou tak lze na stavebním spoření dosáhnout zhodnocení až 3,8 procenta ročně, v závislosti například na poplatcích. Ovšem pouze v případě, že vydržíte spořit celých šest let. Pak si můžete vložené peníze vybrat včetně úroků a státní podpory a použít je na cokoliv.

Stavební spoření při ukládání 1700 Kč měsíčně Stavební spoření – modelový příklad:

Měsíční úložka 1700 Kč; počátek spoření: 1. 1. 2019; doba spoření (vázací doba): sazba: 1,2 %; poplatek za uzavření 1% ; roční poplatek: 300 Kč

„Pokud ale dojde k ukončení smlouvy během takzvané vázací doby stanovené zákonem, ztrácíte nárok na státní podporu,“upozorňuje Jiří Procházka.

Kromě toho si při předčasném ukončení smlouvy mohou spořitelny účtovat poplatek. Například u Wüstenrot činí 0,9 procenta z cílové částky. U ČMSS bude předčasný výběr bez poplatků, jestliže jste spořili alespoň tři roky.

Spořit můžete i dětem

Stavební spoření je možné sjednat i pro děti. A mnoho rodin to dělá především kvůli státní podpoře. Ta se totiž vztahuje vždy na jedno rodné číslo. Pokud ale bude mít stavební spoření třeba celá čtyřčlenná rodina, získá touto cestou od státu osm tisíc korun za rok. Kromě toho stavební spořitelny často nabízejí smlouvy pro děti bez vstupního poplatku či s mírně vyšším zhodnocení­m.

Například RSTS nabízí pro děti a mladé do 25 let u spořicího tarifu 6 let; úroková úrokovou sazbu 1,5 procenta. Modrá pyramida má pro děti a mladé do 21 let smlouvu bez vstupního poplatku až do cílové částky 150 tisíc korun. Wüstenrot má pro děti a mladé do 24 let dvě zvýhodněné nabídky: Kamarád je bez poplatku do cílové sumy 150 tisíc, Kamarád+ do 300 tisíc korun. ČMSS nyní nabízí rodinné smlouvy 1+1 zdarma: při založení dvou smluv v rámci jedné rodiny je ta druhá bez poplatků za uzavření.

Kdo peníze po šesti letech může vybrat, záleží na věku potomka. „Po dovršení 18 let není nutný souhlas zákonného zástupce, do 18 let věku musí s výběrem souhlasit oba rodiče,“říká Kofroň. Pokud by jeden nesouhlasi­l, bude nutné se obrátit na opatrovnic­ký soud. „A rozhodnutí opatrovnic­kého soudu je ze zákona nutné také v případech, kdy je smlouva v takzvané vázací lhůtě a dítě by přišlo o státní podporu,“dodává Procházka.

Autorka je spolupraco­vnice redakce

zajišťuje nejvýhodně­jší zhodnocení s maximální státní podporou 2000 korun za rok.

Při ukládání nižší částky spolknou procentuál­ně větší podíl z naspořené sumy poplatky. Navíc spoření méně než 20 000 korun za rok nedosáhne na plnou výši státní podpory.

 ??  ?? 1. rok
1. rok
 ?? Ilustrace Shuttersto­ck / šk ??
Ilustrace Shuttersto­ck / šk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia