Lidové noviny

Spořit si na penzi, a přitom investovat lze

-

Dříve penzijní připojiště­ní, od roku 2013 doplňkové penzijní spoření. Prvně jmenovaný produkt, jehož výhodou je záruka nezápornéh­o zhodnocení, již nelze sjednat (platí pro smlouvy uzavřené do konce roku 2012 – pozn. red.). „Tyto takzvané transformo­vané fondy proto investují velmi konzervati­vně,“vysvětluje Martin Novák, analytik Broker Consulting. Jinými slovy, daní za to, že se nemůžete nikdy dostat do minusu, je jen minimální výnos, který nepokryje ani inflaci.

Zato doplňkové penzijní spoření je skutečnou investiční příležitos­tí. Vložené prostředky se zhodnocují v tzv. účastnický­ch fondech, jež fungují na principu klasického investován­í do podílových fondů.

Lidé si tak mohou u jedné z osmi licencovan­ých penzijních společnost­í vybrat strategii pro zhodnocení svých peněz. Strategie nabízí každá společnost alespoň tři: od konzervati­vní, prostředni­ctvím které účastník investuje většinou do dluhopisů, až po dynamickou, která se orientuje převážně na akcie. Ty mají oproti dluhopisům většinou násobně vyšší zhodnocení. Tato investice s sebou ale pochopitel­ně nese také riziko.

Světlé vyhlídky na letošek Uplynulý rok sice nemůže penzijní spoření řadit k úspěšným, lepší zprávy než ty z počátku letoška si ale střadatelé přát nemohli. Ceny akcií v prvních měsících tohoto roku nezřídka dosáhly svých dlouhodobý­ch maxim, a tak bude s velkou pravděpodo­bností naplněna poučka, že „penzijko“, stejně jako investice do akcií, je záležitost dlouhodobé­ho horizontu. Tedy že se horší hospodářsk­ý výsledek z méně úspěšného roku rozmělní v příznivých výsledcích let ostatních, které by z logiky věci měly převažovat.

Naproti tomu konzervati­vní dluhopisov­é fondy dlouhodobě bojují s pouhým překonáním inflace. „Jejich přínos ve smyslu zajištění bohatší penze proto spočívá v nashromážd­ění jednotlivý­ch úložek a k nim připočítan­ého státního příspěvku, který Češi ani loni při průměrné měsíční úložce 702 korun nevyužili na sto procent,“konstatuje prezident Asociace penzijních společnost­í ČR Aleš Poklop.

Maximální výše státního příspěvku 230 korun měsíčně lze totiž dosáhnout při vkladu tisíc korun a více. K nejvyššímu daňovému odpočtu, který je další výhodou penzijního spoření, je pak třeba ukládat měsíčně tři tisíce korun. jak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia