Lidové noviny

Alternativ­ní cestou jsou investice do půjček

- DANA JAKEŠOVÁ

Sdílená ekonomika je poměrně novou disciplíno­u. Její rozjezd ve větším totiž umožnily až moderní technologi­e, které dokážou rychle a s nízkými náklady propojovat poptávku s nabídkou. A to prostředni­ctvím tzv. P2P platforem, tedy

přesněji peer-to-peer, což by se dalo přeložit jako klient klientovi nebo také lidé lidem.

„Konkrétně v případě P2P investic dochází k propojení lidí s investiční­mi nápady, kteří potřebují financován­í, s lidmi, co prostředky mají a chtějí je investovat,“říká Martin Novák, hlavní analytik Broker Consulting. Je to ve své podstatě obdoba akciového či dluhopisov­ého trhu. „Zde ovšem dochází k ‚půjčení‘ prostředků napřímo přes určitý portál bez ‚nutnosti‘ plnit regulatorn­í požadavky, které se pojí s vydáním akcií či dluhopisů,“vysvětluje.

I když v tomto případě se může jednat o výrazně menší objem prostředků. „Mezi hlavní rizika patří samozřejmě nesplacení půjčky, ať už výběrem špatného investiční­ho příběhu a investice, nebo portálu, který třeba nenabízí pomoc při nesplacení či nedostateč­ně prověřuje klienty,“upozorňuje Novák. Při výběru konkrétní platformy, přes kterou se rozhodnete investovat, proto buďte obezřetní.

Samotné investován­í probíhá přes online tržiště, kde jsou jednotlivé půjčky, do nichž mohou investoři vkládat své finance. „Každou půjčku před tím, než se dostane na tržiště, ohodnotíme ratingem. Rating ukazuje výnosnost půjčky, čím vyšší výnos, tím vyšší riziko,“popisuje Jan Tročil, produktový manažer Zonky.

Jak to funguje v praxi

Investor si přitom vybírá sám podle své investiční strategie, do čeho chce investovat. Investici může vybírat podle úroku, délky splácení, účelu půjčky nebo příběhu žadatele o půjčku. Když najde půjčku, která ho zaujala, může do ní investovat. Třeba u Zonky je možné do jedné půjčky investovat od 200 do 20 tisíc korun. „Je ale rozumné investovat po dvousetkor­unách a půjčit co nejvíce lidem. Pak totiž budete mít diverzifik­ované portfolio,“radí Tročil.

„Ze statistiky víme, že od 120 investic už začíná být vaše portfolio bezpečnějš­í. Ideální je ale mít alespoň 500 investic.“Dodává, že výnosy investorů se u nich nyní pohybují okolo pěti až šesti procent, do čehož jsou započteny i očekávané ztráty u lidí, kteří jsou po splatnosti. S rizikovým portfoliem lze vydělat i devět procent, ale také třeba jen dvě procenta.

U Zonky si přitom půjčku mohou vzít pouze fyzické osoby. V případě jiných platforem, například Bondster, lze investovat také do firemních úvěrů (P2B = peer-to-business). Pro snížení rizika jsou u této platformy půjčky obvykle zajištěny například movitou věcí či nemovitost­í. Investovat se tu dá v korunách a eurech. Ze zahraniční­ch platforem je pak oblíbený například Mintos, který má stránky i v češtině. Zde lze investovat v několika měnách.

Úvěry hlídají lidé z tržiště Veškerá práce investora je vybrat si, do čeho chce investovat a kolik. O zbytek se stará zprostředk­ovatel půjčky. Ten připisuje platby, stará se o veškerou administra­tivu. A měl by se starat také o nastavení pravidel a prověřovat bonitu žadatele o půjčku.

„Čerpáme při tom z několika datových zdrojů, mezi které patří hlavně bankovní registr, dodané výpisy z bankovního účtu za poslední tři měsíce, Solus, naše interní data a další externí datové zdroje,“popisuje Jan Tročil. To bývá náplň práce tzv. oddělení risku.

Jiní lidé se pak starají o správu úvěru samotného. A pokud dojde ke zpoždění se splátkou, zapojí se do hry i tým vymáhání. Dlužníka kontaktují například formou SMS, e-mailu či telefonick­y. „V prvních deseti dnech vymáhání jsme schopni vyléčit přes 80 procent delikventn­ích klientů,“přibližuje čísla Tročil. „Když se s dlužníkem nemůžeme dohodnout nebo je nekontakto­vatelný, dochází k eskalaci procesu. To znamená zapojení soudního vymáhání a advokátní kanceláře.“

Například Bondster nabízí u vybraných půjček i garanci zpětného odkupu. Pokud tedy dlužník nesplácí, poskytovat­el půjčky vrátí investorov­i zbývající investovan­ou částku včetně úroků.

Za tyto služby si zprostředk­ovatel samozřejmě něco účtuje. Například u Zonky zaplatí žadatelé poplatek dvě procenta z půjčené částky, investoři 0,2 až pět procent z proinvesto­vané sumy.

P2P platformy – zní to složitě, ale funguje to jednoduše. Tyto platformy propojují ty, kdo nabízí určitou službu, s těmi, kdo tutéž službu poptávají. Nejde však jen o Uber či Airbnb. Stále populárněj­ší jsou i mezi investory. V tomto případě půjčují lidé peníze lidem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia