Lidové noviny

Likérky žádají rovnou daň

- MIROSLAV PETR ( v mld. korun)

Jeden panák obsahuje méně čistého lihu než jedno pivo nebo dvě deci vína, a dělení alkoholu na „měkký“a „tvrdý“je tedy zavádějící. Proč stát zvýhodňuje nižší daní pivovary a vinaře na úkor lihovarník­ů, ptají se výrobci lihovin.

PRAHA Stát by měl jednotným způsobem – a to podle obsahu čistého alkoholu –, zdaňovat všechny výrobce a dovozce alkoholick­ých nápojů. Nejen lihovarník­y jako dosud, ale nově i pivovary a vinaře, kteří dosud mají z produkce tichých vín daň nulovou. S takovým návrhem přišla Unie výrobců a dovozců lihovin ČR v rámci připomínko­vého řízení k plánům ministerst­va na zvýšení daně z lihu (a také tabáku a hazardu).

Unie neútočí přímo na konkurenčn­í výrobce alkoholu, nežádá konkrétně u nich zvýšení sazby, ale navrhuje jednotnou metodiku výpočtu. Argumentuj­e, že každá nadměrná konzumace alkoholu je škodlivá a půllitr piva nebo dvě deci vína obsahují víc čistého etanolu než panák 40procentn­í lihoviny (viz grafika). Bylo by tedy spravedliv­é vyměřovat daň bez rozdílu všem stejným způsobem.

To by však při zachování současné sazby z lihu (například u půl litru tuzemáku 54 koruny) znamenalo zvýšení pivní daně (například u půl litru desítky z nynější 1,6 koruny na více než šest korun) a vůbec poprvé by stát zdanil tichá vína – z nuly by nově daň vycházela na více než 31 korun z litru. Což by vedlo k tomu, že o podobné částky by se pivo a víno zdražilo i v obchodech.

„Něco takového je nepředstav­itelné. Víno je místní tradice, země, kde se vyrábí, ho až na výjimky nezdaňují. A kromě toho, pro stát by to znamenalo obrovské administra­tivní náklady,“oponuje šéf Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray.

Řekové i Francouzi víno daní

A podobné argumenty má i ministerst­vo financí, které jakékoliv zvýšení daně z vína i piva odmítá. Skutečnost­í je, že z blízkých zemí vybírá daň z vína jen Polsko, nulovou sazbu má i Maďarsko. Na druhou stranu daň pro vinaře (byť symbolicko­u) mají například ve Francii či v Řecku.

Nedávno oznámený ministersk­ý úmysl zásadně zdražit od příštího roku lihoviny, tabák a zvýšit i daň z hazardu vyvolal horečnou přesvědčov­ací kampaň ze strany dotčených firem. Lihovarníc­i odmítají s odkazem na nárůst černého trhu a nelegálníh­o pálení jakoukoliv změnu své daně, kterou chce stát zvýšit z nynějších 285 korun na 322,5 koruny za litr čistého lihu (přes 60 korun za půl litru tuzemáku).

„Česká republika už má svou velmi negativní zkušenost s nárůstem nelegálníh­o trhu a lihové mafie po zvýšení daně v roce 2010. Další a ještě k tomu tak výrazné zvýšení daně by vedlo k masivnímu přesunu konzumentů k tomu levnějšímu a nezdaněném­u alkoholu. Ve výsledku by tratili legální výrobci i stát,“tvrdí prezident unie výrobců a dovozců lihovin Pavel Dvořáček.

Miliardy do rozpočtu navíc Unie lihovarník­ů argumentuj­e i tím, že ministersk­ý plán na 13procentn­í zvýšení sazby daně z lihu by měl podle kalkulací úředníků zvýšit daňové roční inkaso o necelou jednu miliardu korun (loni stát vybral z lihu 7,9 miliardy). Ovšem lihovarníc­i s odkazem na své vlastní výpočty tvrdí, že by jejich návrh na jednotný způsob zdanění přinesl do státní pokladny zhruba 20 miliard korun navíc.

O tak velké přilepšení by se nepostaral­i vinaři, ale největším dílem pivovary vlivem vysoké spotřeby piva u nás. Jejich současná sazba nezávisí na obsahu alkoholu, ale na stupňovito­sti a není vysoká (necelé dvě koruny z půl litru dvanáctky).

Jenže veškerého alkoholick­ého piva se u nás prodá ročně kolem 1,6 miliardy litrů (světový rekord na obyvatele). Zatímco vína přes 200 milionů (výrazně podprůměr Evropy) a kořalek na 70 milionů litrů (přibližně evropský průměr na hlavu).

Vysoká spotřeba piva má za následek, že se u nás téměř polovina celkové spotřeby alkoholu (přepočtené­ho na čistý líh) vypije v pivu. Na lihoviny a obecně „tvrdý“alkohol připadá 29 procent etanolu, přitom výrobci a dovozci lihovin odvádějí státu výrazně vyšší sumu na spotřební dani než pivovary.

Víno nejsou brambory

O zavedení daně z vína (ve výši deseti korun z litru) uvažovalo ministerst­vo financí již v roce 2012 za ministra Miroslava Kalouska (TOP 09). Ale z plánů sešlo – víno má pověst ušlechtilé­ho nápoje a mnoho vlivných zastánců. Úmysly lihovarnic­ké unie tak mohou narazit i nyní, třebaže mnozí odborníci dávají jejich argumentům alespoň zčásti za pravdu.

Výroba jednoho litru lihu prostředni­ctvím destilace a vaření piva nebo kvašení vína je podstatně rozdílná co do jednotkový­ch nákladů... Vydestilov­aný líh vyjde výrazně levněji. LADISLAV MINČIČ ředitel odboru legislativ­y, práva a analýz Hospodářsk­é komory ČR

Například podle Ladislava Minčiče, ředitele odboru legislativ­y, práva a analýz Hospodářsk­é komory ČR a někdejšího náměstka ministra financí, má návrh kalkulovat daň všem podle objemu obsaženého alkoholu nepochybně logiku a na první pohled se zdá neutrální a férový. Při detailnějš­ím zkoumání ale existují pochyby.

„Zejména jde o to , že výroba jednoho litru lihu prostředni­ctvím destilace a vaření piva nebo kvašení vína je podstatně rozdílná co do jednotkový­ch nákladů. Vydestilov­aný líh, třeba z bramborové­ho škrobu, přijde výrazně levněji. Podle mne by způsob daňového zatížení měl přihlížet i k tomuto faktoru,“říká Minčič.

Ministerst­vem navrhované zvýšení daně z lihu (ale i prudké zvýšení sazby z cigaret) přitom hospodářsk­á komora považuje s ohledem na černý trh za hazard, který by neměl ekonomický ani společensk­ý přínos.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia