Lidové noviny

Kubata dal hlavu za Blata, ale u nás žije dál

- MIROSLAV STULÍK starosta obce Dívčice, Alternativ­a pro Dívčicko

Nejvýznamn­ější osobností obce Zbudov, místní části Dívčic, je Jakub Kubata. Jeho památka po staletí žila ve vyprávění obyvatel Blat jako odkaz bojovníka za práva sedláků ve sporu s vrchností. Tak vznikl příběh o zbudovském rychtáři, který „dal hlavu za Blata“. Ačkoli lidová interpreta­ce událostí byla nezřídka historiky zpochybňov­ána, stejně jako postava hrdinného rychtáře, jedno je jisté. Na Blatech žije Jakub Kubata dál.

Nám je jedno, jestli Kubata byl, nebo nebyl. My jsme rádi, že je. Jeho postava patří k této části jihočeskéh­o venkova stejně jako rybníky a selské baroko. Síla Kubatova odkazu vzbuzuje v lidech z Blat hrdost, zdravý patriotism­us a pocit sounáležit­osti s krajem, v němž žijí. To jsou postoje důležité a vzácné v každé době.

Podobně se vyjadřuje i etnograf František Krejča ve své publikaci Zbudovský rychtář Jakub Kubata. „Kubata byl vlastencem schopným hájit pravdu a spravedlno­st pro všechny, i za cenu svého života. Jeho příběh je inspirací pro všechny utlačené a ponížené. A proto musel a stále musí vadit panským lokajům, servilním sobcům a bezcharakt­erním kariéristů­m, kteří nemají ideály a morálku a kteří nevěří ničemu, jen svému prospěchu, ať už se k němu doberou jakkoli. Člověka, jako byl Kubata, se arogantní tyrani a jejich slouhové musejí bát vždycky.“

Jak to s Kubatou bylo opravdu, nikdo přesně neví. Jisté není, jakou úlohu sehrál v oné rebelii, ani to, zda se opravdu jmenoval Jakub. Nicméně v roce 1904 byl za účasti více než 30 tisíc lidí odhalen u Bezdrevské­ho neboli Soudného potoka Kubatův pomník podle návrhu sochaře Václava Suchomela a každoročně byl k tomuto jubileu hojně navštěvová­n lidmi.

V 90. letech minulého století byla tradice zbudovskýc­h Kubatových slavností obnovena. V roce 2008 prošel pomník rekonstruk­cí a o jeho údržbu včetně okolí se stará právě naše obec. Loni Kubatovy slavnosti, které pořádáme pravidelně s podporou partnerské Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ, přilákaly téměř tisíc hostů. Letos se uskuteční 29. června.

 ??  ?? DÍVČICE/ZBUDOV (Jihočeský kraj)
DÍVČICE/ZBUDOV (Jihočeský kraj)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia