Lidové noviny

Otec Matice opavské by se dnes nestačil divit

-

Pravděpodo­bně nejvýznamn­ější osobností spjatou se Stěbořicem­i je P. Ludvík Ochrana, kněz a buditel slezského lidu. Kromě kněžství se věnoval i národnímu probuzení zdejšího českého obyvatelst­va. Podporoval zakládání spolků, ochotnické divadlo, místní rolnickou záložnu. Organizova­l besídky s informacem­i o nových způsobech hospodařen­í, nových strojích, o zavádění nových plodin apod. Stěbořice se díky němu staly centrem českého vlasteneck­ého života ve Slezsku. Stál u zrodu prvních českých novin ve Slezsku – Opavského besedníku. Jako zástupce slezských Čechů byl členem vedení Zemského hospodářsk­ého spolku pro Slezsko.

Obrovské zásluhy měl na vzniku Matice opavské, které se stal prvním předsedou. Tento spolek (který mimochodem funguje dodnes) se velice zasloužil o udržení českého cítění na Opavsku, které v druhé polovině 19. století bylo pod silným germanizač­ním tlakem. Je proto skandální, že současný český stát, který mohutně oslavoval 100 let od svého založení, se tak macešsky chová k organizaci, která v těžkých dobách, kdy národu hrozil kulturní zánik, podporoval­a češství a dodnes je na Opavsku a ve Slezsku významnou organizáto­rkou kulturního života. V 19. století se totiž členové složili na nákup nemovitost­i v Opavě, kde se jim přes šikanu německého establishm­entu podařilo vybudovat Matiční dům, z jehož provozu financoval­i své akce. Nejprve jim jej zabavili nacisté, posléze komunistic­ký režim. Po revoluci pak byla nelogicky vrácena pouze budova bez pozemků.

Snahy o sjednocení pozemků a budovy pod jednoho vlastníka (matici) byly neúspěšné a stát nyní od matice, která je nevýdělečn­ou organizací určenou pro podporu společensk­ých akcí, vybírá každoročně statisícov­é nájemné – z pozemků, které si matice kdysi sama zakoupila. Bohužel veškerá jednání narážejí na předpisy a metodiku Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h. Takto si český stát váží nástupců těch, kdo mu pomáhali v těžkých dobách?

 ??  ?? ROMAN FALHAR starosta obce Stěbořice, Koalice pro Stěbořice STĚBOŘICE (Moravskosl­ezský kraj)
ROMAN FALHAR starosta obce Stěbořice, Koalice pro Stěbořice STĚBOŘICE (Moravskosl­ezský kraj)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia