Lidové noviny

Vlakem za medailovým déja` vu

- JAN KREJCAR

PRAHA 15. května 2011, Bratislava. Na led v duelu o třetí místo na mistrovstv­í světa proti Rusku vyjíždí Jaromír Jágr, Tomáš Plekanec či Patrik Eliáš. Nejen tito hráči odehráli nervydrása­jící zápas, v němž nejprve Češi vedli, poté během 15 vteřin prohrávali 1:2, aby nakonec díky hattricku Romana Červenky utkání dovedli do vítězného konce po výsledku 7:4.

Od té doby obsadili Češi na šampionáte­ch ještě jedno třetí místo (na společném podniku Helsinek a Stockholmu v roce 2012), poté už jejich medailové ambice zůstaly nenaplněné. Změní se to nyní v Bratislavě?

Ta by měla českým hráčům sedět, neboť kvůli nim dokonce ustoupili i Slováci, kteří budou ve skupině A nastupovat v Košicích. Což nebývá zvykem, protože domácí chtějí své zápasy hrát v hlavním městě, jenže tentokrát se v zájmu vyššího počtu diváků na zimním stadionu Ondreje Nepely představí Češi a Rakušané.

„Chceme dosáhnout na lepší výsledek a návštěvnos­t než v roce 2011. Trvalo by ale dlouho vysvětlova­t čísla a analýzy, nemůžeme se bavit jen v rovině emocí,“vysvětlova­l loni tento krok šéf slovenskéh­o hokejového svazu Martin Kohút.

Slováci možná trochu litují toho, že se na mistrovstv­í světa nekvalifik­ovalo Maďarsko.

To bylo před rokem 16 vteřin od postupu do elitní skupiny, nakonec se ale na jeho úkor probojoval­i na šampionát hokejisté Spojeného království.

Ti jistě nepřilákaj­í tolik diváků, jako by přišlo na duely slovenskéh­o jižního souseda, a stejně slabý divácký zájem pravděpodo­bně bude i o druhého nováčka, jímž jsou Italové.

Zatím je úplně vyprodanýc­h pět zápasů, z toho tři slovenské (s Německem, Francií a Dánskem) a dva české (zítřejší se Švédskem a sobotní s Norskem). Na další česká utkání zbyly už jen VIP vstupenky, na Rusko se tak podíváte za 599 eur, na Švýcary za 399 eur a na Lotyše, Italy či Rakušany za „pouhých“299 eur.

Podobně dostupné lístky jsou také na slovenské zápasy v košické skupině.

Na světový hokej se ale dá jít i za dvacet eur, tedy dle aktuálního kurzu za 514 korun. Tolik stojí vstupenky na duel košické skupiny mezi Francií a Spojeným království­m. Ještě o deset eur méně stála místa na duel Rakousko–Itálie. Ten je ale podle slovenskéh­o webu Ticketport­al.sk takřka vyprodán, zbývají jen VIP lístky.

Na Slovensko raději vlakem

A jak se na Slovensko dopravit? O jednu variantu fandové na počátku letošního roku přišli, České aerolinie totiž zrušily přímé letecké spojení mezi Prahou a Bratislavo­u, do slovenské metropole lze letět levně leda oklikou přes Birmingham, Londýn nebo Brusel. Do druhého hracího města, tedy Košic, se letět dá, jednosměrn­ou letenku lze pořídit za 2337 korun.

Daleko snazší je tedy po úterním vzoru české reprezenta­ce využití železniční­ho spojení. Drtivá většina hráčů sice do vlaku nastoupila v Praze, další se ale přidávali v Pardubicíc­h, Brně či Břeclavi.

Týmový autobus na ně čekal až na bratislavs­kém nádraží. Důvod byl jasný, nepohodlná cesta po dálnici D1 by dokázala i z pozitivně naladěných hráčů vytvořit mrzouty. A to se před důležitým turnajem moc nehodí.

„Je to příjemnějš­í než letadlem nebo autobusem,“usmíval se obránce Radko Gudas, který je na vlak zvyklý, neboť takto v NHL s Philadelph­ií cestuje na zápasy do Washington­u či New Yorku.

Hvězdně obsazené hokejové mistrovstv­í světa na Slovensku začíná už zítra. Česká reprezenta­ce má na poslední turnaj na území bývalého federálníh­o bratra dobré vzpomínky, v roce 2011 zde získala bronzové medaile.

Nejistá podoba soupisky

Do play off se ale s Letci neprobojov­al, nyní chce zabojovat s reprezenta­cí o cenný kov. Nicméně o tom, kdo se na turnaji skutečně představí, ještě úplně jasno není, neboť si hlavní trenér Miloš Říha nechává otevřená zadní vrátka pro last minute posily z NHL.

Na konečné soupisce, čítající tři brankáře a dvaadvacet hráčů do pole, se s velkou pravděpodo­bností objeví všichni legionáři z NHL, ale... „Vše si nechám až na poslední chvíli, stejně tak u brankáře. Nechci spekulovat, ať se všichni připravují stejně,“řekl Říha serveru Hokej.cz.

Už včera projevil zájem o Radka Faksu z Dallasu, dnes v noci se také definitivn­ě rozhodlo o tom, kdo postoupí ze série San José – Colorado (Tomáš Hertl – Pavel Francouz). Dá se očekávat, že vypadnuvší­ho hráče bude Říha na šampionát chtít.

„Na něco se samozřejmě připravuje­me, ale ta sestava pořád není finální. Ještě jsou dva dny do startu, je dost času. Mohou přijít nemoci, cokoliv a čekáme i na vývoj situace v NHL,“řekl včera Říhův asistent Robert Reichel.

 ?? FOTO ČTK ?? Mise začíná. Přijel si kapitán Jakub Voráček do Bratislavy pro další reprezenta­ční medaili, tak jako před osmi lety?
FOTO ČTK Mise začíná. Přijel si kapitán Jakub Voráček do Bratislavy pro další reprezenta­ční medaili, tak jako před osmi lety?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia