Lidové noviny

Zázrak na Anfield Road

- ANTONÍN VAVRDA

Fotbalisté Liverpoolu si podruhé v řadě zahrají finále Ligy mistrů. Rozhodl o tom jejich triumf 4:0 v semifinálo­vé odvetě proti favorizova­né Barceloně, která na ostrovy přijela s vítězstvím 3:0 z domácího duelu.

PRAHA/LIVERPOOL Televizní kamery snímají rozčarovan­é výrazy hvězd Barcelony Lionela Messiho, Luise Suáreze či Gerarda Piquého.

Katalánský gigant právě inkasoval na Anfield Road čtvrtý gól po neskutečné­m selhání při rozehráván­í rohového kopu, a přestože do konce souboje scházelo ještě i s nastavením patnáct minut, obličeje hráčů hostí jako by zračily, že je rozhodnuto.

Přitom Barceloně stačil jeden vstřelený gól, který by ji nasměřoval do finále Ligy mistrů.

Nestalo se. Slavili domácí, kteří si následně zapěli s našlapanou arénou klubovou hymnu „You'll Never Walk Alone“(Nikdy nepůjdeš sám).

Těžko mohla být pro úterní večer příznačněj­ší.

Posuďte sami: Barcelona sice doma před týdnem neexcelova­la, přesto vyhrála 3:0. Nemusela tříštit síly, ligový titul už má v kapse. Liverpool se musel v odvetě obejít bez nejlepších střelců Salaha a Firmina.

Až do druhé půle naskočil nakonec dvougólový střelec Wijnaldum. Kouč „Reds“Jürgen Klopp na tiskovce přiznal, že hráčům řekl, že obrat je nemožný. Jenže...

V 7. minutě se trefil Origi. Poté domácí přečkali šance soupeře a krátce po změně stran, mezi 54. a 56. minutou proti legendární tribuně The Kop udeřil střídající Wijnaldum. „Byl jsem hodně naštvaný, že jsem začal duel na lavičce, protože jsem chtěl týmu pomoct,“ pronesl po duelu osmadvacet­iletý Nizozemec.

Pomohl. A v 79. minutě byl na hřišti u toho, když dvojice Alexander-Arnold a Origi vyškolila hosty, kteří se vláčně chystali na rozehrání rohu Liverpoolu, ale úplně zapomněli sledovat hru. Prvně jmenovaný se bleskově vrátil k míči, přihrál na hranici malého vápna parťákovi a ten rozhodl.

„Při čtvrtém gólu jsme bránili jako malé děti,“zuřil útočník hostí Suárez, který za Liverpool odehrál v letech 2011 až 2014 celkem 133 duelů. Do Barcelony odešel mimo jiné kvůli touze vyhrát Ligu mistrů. Nyní bude finále sledovat doma z gauče. Stejně jako Messi, který se před odletem do Španělska dostal na letišti do křížku s nespokojen­ými fanoušky.

Do Barcelony se pustila i místní média, která označila vyřazení za historicko­u ostudu. Za to na ostrovech se slavilo. Hrdina? Klopp. Toho pochválil za práci s hráči i trenérský kolega Jose Mourinho, který jinak pozitivním­i slovy na adresu jiných manažerů šetří.

„Bylo to ohromné. Tohle je práce celého týmu. Takový mix potenciálu a srdce jsem nikdy předtím neviděl,“posouval Klopp slávu a pozornost na své hráče.

1. června se s nimi postaví ve finále Ligy mistrů lepšímu z dvojice Tottenham - Ajax (duel skončil po uzávěrce tohoto vydání).

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Nečekaný triumf. Útočník Liverpoolu Wijnaldum (číslo 5) slaví se spoluhráči třetí gól v síti Barcelony. Domácí přidali ještě jednu trefu a jsou ve finále LM.
FOTO ČTK/AP Nečekaný triumf. Útočník Liverpoolu Wijnaldum (číslo 5) slaví se spoluhráči třetí gól v síti Barcelony. Domácí přidali ještě jednu trefu a jsou ve finále LM.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia