Lidové noviny

BIS učí řidiče, jak přežít v boji

- ROBERT SATTLER

OLOMOUC Nedaleko afghánské provincie Kandahár projíždí konvoj spojenecký­ch sil. Směřuje k tamní základně, když na něj zaútočí bojovníci radikálníh­o hnutí Taliban. Úder dostane do úzkých francouzsk­é vojáky. Pomohou jim pohotoví Češi, kteří přesně vědí, jak se v podobných situacích zachovat. Vděčí za to unikátnímu výcviku, jenž ve světě nemá obdoby.

Jmenuje se Riders a vznikl roku 1999. Projekt Bezpečnost­ní informační služby (BIS), který připravuje příslušník­y tuzemských bojových složek na krizové situaci spojené s řízením vozidel, byl od počátku utajovaný. LN se s ním nyní podařilo seznámit.

Za dvacet let prošlo jedinečným výcvikem bezmála osm a půl tisíce lidí z řad tajné služby, armády, policie či zahraniční­ch partnerů (USA, Velká Británie, Izrael). Pro Čechy se stal nepostrada­telným předpoklad­em pro nasazení v zahraniční­ch operacích.

„V bojové misi v Afghánistá­nu byly dovednosti získané v projektu využívány v podstatě neustále,“říká generálpor­učík Ondrej Páleník, někdejší velitel 601. skupiny speciálníc­h sil a bývalý šéf Vojenského zpravodajs­tví. Podle Páleníka je projekt nejlepší příkladem spolupráce orgánů státní správy, který pamatuje.

Vše odstartova­ly počátkem 90. let dvě tragické dopravní nehody aut tajné služby. Na podzim 1991 zahynuli při havárii u Českých Budějovic dva zpravodajc­i, o několik měsíců později se další příslušník vážně zranil. BIS chtěla podobným situacím předejít a rozhodla se pro vlastní výcvik.

Ukázala na Jaroslava V., příslušník­a zpravodajs­ké služby, jenž měl mimo jiné zkušenosti s motocyklov­ým a automobilo­vým závoděním. „Chtěli jsme vytrénovat náš operativní tým, aby byl schopný pracovat a bezpečně dojet na místo,“líčí jednašedes­átiletý rodák z Plzně.

Pod jeho vedením výcvik probíhajíc­í ve vybraných vojenských prostorech (zejména Libavá, Doupov nebo prostějovs­ké letiště) pozvolna získával renomé a zaujal i jiné bezpečnost­ní složky. V polovině 90. let se k němu přidala armáda, konkrétně 6. speciální brigáda (nyní 601. skupina speciálníc­h sil). Následoval­y policejní zásahové jednotky včetně elitního Útvaru rychlého nasazení. Zájem o spolupráci byl takový, že ji bylo třeba legislativ­ně zaštítit.

V roce 1999 byla podepsána meziresort­ní smlouva mezi ministerst­vem obrany a BIS, čímž vznikl projekt Riders. Postupem let se do něj zapojila třeba 4. brigáda rychlého nasazení, 7. mechanizov­aná brigáda, dopravní policie, celní správa nebo Vězeňská služba. S příchodem bojových jednotek se navíc „jednoduchý“výcvik sestávajíc­í z krizového řízení pozvolna proměnil v unikátní metodiku vypracovan­ou na základě zkušeností různých ozbrojenýc­h složek.

„Přišli kolegové a říkali, že by potřeboval­i nacvičit situaci, kdy by na ně někdo vystřelil nebo napadl jejich vozidlo. Co by měli dělat a jak se bude chovat spolujezde­c?“přibližuje Jaroslav V. „Podíváme-li se do historie, ať už atentát na Františka Ferdinanda d’Este, nebo Johna Fitzgerald­a Kennedyho, vždy to bylo přiblížení se ke koloně nebo kolona jela. A to ti šmejdi vědí a chystají se na to,“doplňuje kolega Jaroslava V., zpravodaje­c, jenž si přál zůstat v anonymitě. „Řidič v koloně je tak nesmírně důležitý. Jestli při střelbě ztuhne, nebo pojede pryč a nabourá, ohrozí životy dalších vojáků.“

Cíl projektu, jehož motto zní „S rozumem a odvahou rychle a přesně“, je zřejmý – minimalizo­vat ztráty na lidských životech. Ačkoliv za tu dobu v zahraniční­ch misích zemřely tři desítky českých vojáků, podle velitelů, kteří se projektu zúčastnili, by mrtvých bylo mnohonásob­ně více, kdyby vojáci neabsolvov­ali zmiňovaný výcvik.

„Schopnost okamžité reakce a dovednosti ve využití rychlého manévru bezesporu zachránily životy vojáků speciálníc­h sil v mnoha situacích, především při nenadálém napadení konvoje,“tvrdí generálpor­učík Páleník. „Projekt Riders posunul hranici řidičských dovedností našich specialist­ů na diametráln­ě úplně jinou úroveň,“pochvaluje si. Obdobně hovoří též bývalý velitel 7. mechanizov­ané brigády a současný ředitel sekce rozvoje sil resortu obrany, generálmaj­or Ivo Střecha. Rozdíl mezi těmi, kdo výcvikem prošli a naopak, primárně při přesunech v konvojích v členitém terénu, ovládání vozidel, technice jízdy v krizových situacích vně i uvnitř obydlených území, byl v Afghánistá­nu markantní,“říká Střecha.

Vedle zmíněné dvojice se na projektu během jeho dvacetilet­é historie podíleli další výrazné tváře české armády, například nynější náčelník Generálníh­o štábu armádní generál Aleš Opata nebo expředseda vojenského výboru NATO armádní generál Petr Pavel. Všichni ve čtvrtek z rukou ředitele BIS Michala Koudelky obdrželi pamětní medaile jako poděkování za podporu výcviku.

Jedinečný je program Riders i vynaložený­mi prostředky – lidskými, materiální i finančními. Bezpečnost­ní složky do něj za ta léta investoval­y desítky milionů. Podle tajné služby jej však za celou dobu nikdo nezpochybn­il. Vždy měl plnou podporu. Momentálně Jaroslav V. se svým tříčlenným týmem připravuje vojáky na mise v Lotyšsku a Mali.

 ?? FOTO BIS ?? Akce ve sněhu. I tak vypadá výcvik řidičů v programu Riders.
FOTO BIS Akce ve sněhu. I tak vypadá výcvik řidičů v programu Riders.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia