Lidové noviny

Benešová chce pustit vzorné vězně

-

Ministryně Benešová se domnívá, že žalobci by měli být v případech podmíněnýc­h propuštění benevolent­nější. Tolik se neodvoláva­t a nepodávat stížnosti. Problému si je vědom i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Myslí si ale, že se žalobci zlepšují.

Podmíněné propuštění, pokud má být efektivní, by mělo hledět na osobnost pachatele. Soud by v rámci něj měl více využívat zákonných možností. Propuštěné­mu například nařídit povinné školení, zákaz návštěvy nevhodného prostředí či povinný dohled probačního úředníka. Pokud se na svobodě osvědčí, zbytek trestu je zahlazen.

Řešením ale rozhodně není plošný pardon bez dalších opatření. „Příležitos­t pro změnu, která byla „poskytnuta“kontroverz­ní amnestií Václava Klause v roce 2013, byla promarněna. Počty vězňů se vrátily víceméně na stavy před amnestií a znovu čelíme přeplněnos­ti věznic a atakujeme spodní příčky evropských žebříčků,“popisuje neutěšený stav Pavel Štern, exnáměstek ministra spravedlno­sti, jenž dříve vedl i Probační a mediační službu (PMS).

Posun k lepšímu nepřinesla ani koncepce rozvoje českého vězeňství do roku 2025, která byla přijata před 3,5 rokem. „Něco tak složitého, jako je snižování recidivy, nelze hodnotit za tak krátký čas. Je to dlouhodobý proces a fakt, zda se recidiva snížila či ne, lze hodnotit až po delším časovém horizontu,“sdělila LN Petra Kučerová, mluvčí Vězeňské služby.

Kanadský model

Alternativ­ní model podle odborníků představuj­í takzvané domy na půl cesty. V nich pobývají pod dohledem probačních úředníků lidé, kteří se díky podmíněném­u propuštění ocitli na svobodě, ale hrozí u nich, že se vrátí ke kriminální dráze. První půlrok je přitom pro prevenci recidivy kritický.

Vzor mezi zeměmi, které pracují s propuštěný­mi trestanci, představuj­e Kanada. Zemi se podařilo srazit recidivu na deset procent. Podmíněné propuštění tam jde ruku v ruce s rozhodnutí­m o umístění do domů na půl cesty. Rozhodnutí není na soudu, ale na komisi expertů, které se říká parolové rady.

„Zkoumají (parolové rady) aktuální připraveno­st odsouzenéh­o na návrat do společnost­i, míru změny, kterou prošel, jsou v kontaktu s jeho rodinou a jeho blízkými na svobodě a poté rozhodují, v jakém systému se odsouzený bude vracet, jaký typ supervize a programů potřebuje a na jak dlouho,“napsala LN Kristina Labohá, mluvčí PMS, která usiluje o to, aby české soudy musely přihlížet ke stanovisku probačních úředníků. Poukazuje také na fakt, že zahlcené soudy přistupují k podmíněným propuštění­m méně častěji než v minulosti.

PMS ve spolupráci s Vězeňskou službou už jedenáct let provozuje projekt Křehká šance. Funguje v 18 z celkem 35 věznic. K podmíněným propuštění­m se připojuje stanovisko komise odborníků. Je v něm i návrh na opatření pro snížení recidivy u pachatele. A to přináší ovoce. Ze 700 případů, jež se v rámci projektu řešily, se na kriminální dráhu vrátilo jen 22 procent osob. Dalším opatřením, jímž chce Benešová snížit počet obyvatel věznic, je častější užívání takzvaného odklonu trestního řízení. Díky němu pachatel neskončí u soudu, ale k činu se dozná a přijme nápravná opatření včetně například náhrady škody.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia