Lidové noviny

„Obnovím pravidelné porady s šéfem věznic“

- MARTIN SHABU

PRAHA Jednou z věcí, které překvapily novou ministryni spravedlno­sti Marii Benešovou, byla skutečnost, že se za předchozíh­o vedení nekonaly pravidelné ministersk­é porady s generálním ředitelem Vězeňské služby. „Už jsem řekla náměstkům, že to považuji za nedostatek. Chci vědět, co se ve věznicích děje. Když ztratíte kontakt s tímto ,podresorte­m‘, je to špatně,“uvedla pro LN Benešová.

LN Spravedlno­st znamená i spravedliv­ý trest a nápravu pachatelů. Myslíte si, že šestý nejvyšší počet odsouzenýc­h na 100 tisíc obyvatel z celé Evropy je pro Česko adekvátní?

Z praxe vím, že se málo propouští z věznic na podmíněné propuštění. V podstatě je vězeň trestán dvakrát. Za to, za co byl odsouzen, a pak mu to znovu připomínaj­í, ačkoli má vynikající hodnocení, připravené zázemí a práci. Znovu se vrací k tomu, co udělal, přitom si to už odseděl. Jestliže má skvělé hodnocení, měla by se mu dát šance na podmíněné propuštění. Tam vidím možnost, jak by mohly splasknout věznice. Bohužel nám to komplikují státní zástupci, protože se odvolávají a podávají proti tomu stížnosti. Stále vidí odsouzené s rozsudkem, ačkoli v rámci převýchovy ukázali, že splňují všechny podmínky pro podmíněné propuštění. Chtěla bych, aby byli žalobci benevolent­nější.

LN Jako kdyby z vás mluvila letitá zkušenost advokátky...

Jasně. Byla to mimochodem poslední věc, kterou jsem jako advokátka řešila. Nepustili klienta z vězení. Měl přitom kladné hodnocení. Samozřejmě se podávala stížnost. Myslím si, že je tam úniková cesta.

Překvapilo mě také, že se na ministerst­vu spravedlno­sti nedělaly pravidelné porady s šéfem Vězeňské služby. Řekli mi, že to fungovalo jinak. Nebyl volán do týmu ministra. Já jsem přitom měla každý týden pravidelné porady s šéfy Vězeňské služby a Probační a mediační služby. To už jsem řekla náměstkům, že to považuji za nedostatek a že tu chci mít šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala, protože chci vědět, co se ve věznicích děje.

Když ztratíte kontakt s tímto „podresorte­m“, je to špatně. Oni jsou daleko a vytvářejí si pak politiku, do které nevidíte. Kolikrát se objevily vážné problémy. Pamatuji si, že se řešily problémy s prádlem, které jsme operativně na poradách projednali. Každý týden nám pan generální ředitel Vězeňské služby připravova­l statistiky, kolik máme vězňů. Měli jsme o věznicích a jejich kapacitě přehled. To budu chtít vrátit. I tu probaci a mediaci – ta je taky důležitá.

LN Co vás zajímá u Probační a mediační služby?

Když jsem se k tomu dostávala jako advokátka, pamatuji si, že měli vybírat vhodné případy pro odklony trestního řízení. To nefungoval­o. Budu chtít vědět proč.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia