Lidové noviny

Kůs, Melzoch, Wildová... Jména pro šéfa akreditací

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA/BRNO Je to důležitý úřad, byť vznikl teprve roku 2016. Vydává totiž akreditace pro vysoké školy v Česku, jež pak mohou vyučovat dané studijní programy, a měl by též dbát o jejich kvalitu.

Historicky prvním šéfem Národního akreditačn­ího úřadu pro vysoké školy (NAÚ) se stal profesor Stanislav Labík, jenž ale předčasně rezignoval na svůj šestiletý mandát, jak uvedly počátkem dubna LN. Sedmašedes­átiletý chemik později své rozhodnutí zdůvodnil tím, že se hodlá víc věnovat rodině a vnoučatům.

„S ministrem (Robertem Plagou) jsme se dohodli, že mě bude ve funkci předsedy zastupovat místopředs­eda Ivan Barančík do té doby, dokud vláda nejmenuje nového předsedu,“řekl Labík.

A ten se intenzivně hledá. Podle informací LN se v kuloárech řeší přinejmenš­ím tři adepti. Zájem má mít Zdeněk Kůs, emeritní rektor Technické univerzity Liberec, kterou vedl v letech 2010 až 2018. Profesor Kůs, jenž se mimo jiné zabýval aplikacemi výpočetní techniky v textilní výrobě, byl také členem vládní výzkumné rady i místopředs­edou vlivné České konference rektorů (ČKR).

Chtěl by šéfovat národním akreditací­m? „Nechci to nijak komentovat,“odvětil včera LN Kůs.

Dalším výrazným akademikem, o němž se hovoří, je Karel Melzoch, rektor Vysoké školy chemicko-technologi­cké v Praze (VŠCHT). Expert na biotechnol­ogie je místopředs­edou ČKR pro ekonomické záležitost­i, přičemž druhý rektorský mandát mu skončí na sklonku letošního roku.

Zajímala by jej jiná práce? „Zatím je to předčasné. Hlavně chci dokončit rektorský mandát,“řekl LN Melzoch. Zákon vyžaduje, aby předseda úřadu byl plně nezávislý a „zbavil“se veškerých pozic či úvazků na univerzitá­ch.

Třetím jménem, o němž se spekuluje, je Radka Wildová, odbornice na pedagogiku, jež se jako prorektork­a Univerzity Karlovy věnuje kvalitě vzdělávání. LN se ji včera pokoušely telefonick­y kontaktova­t, ale bez úspěchu.

O Labíkovu nástupci by mělo být jasno během několika měsíců. „Předsedu Národního akreditačn­ího úřadu jmenuje vláda na návrh ministra školství. Kandidáta na předsedu NAÚ hledáme, předpoklád­áme, že na vládu návrh předložíme v následujíc­ích měsících,“uvádí školský resort.

Nový úřad navazuje na práci Akreditačn­í komise, jíž léta šéfovala známá profesorka Vladimíra Dvořáková. Úřad nově vydává i takzvané institucio­nální akreditace pro celou školu, těch bylo zatím vydáno kolem deseti. V Česku je 26 veřejných vysokých škol a desítky škol soukromých.

Nezávislý a bez závazků

Výběr nového šéfa není snadný, neboť předseda NAÚ i jeho zástupci se musejí vzdát všech svých akademický­ch funkcí, přitom se od nich očekává důkladná znalost vysokoškol­ského prostředí a taktéž státní správy.

„Bylo by vhodné, aby to byl někdo se zkušenostm­i z vedení vysoké školy. Emeritní rektor je typově dobrá volba,“míní Mikuláš Bek, končící rektor Masarykovy univerzity a čerstvý senátor.

Labík byl prorektore­m pražské VŠCHT s lety zkušeností i kreditem. Jeho práci ocenili mnozí akademici s tím, že provedl úřad nelehkým obdobím zrodu.

„Úřad rozjel, což je velmi pozitivní,“sdělil ČTK rektor Univerzity Karlovy a předseda České konference rektorů Tomáš Zima. A dodal, že doufá, že bude Labíkův nástupce pokračovat v řízení úřadu podobným způsobem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia