Lidové noviny

„Rozdělit se nenecháme!“

Těsně před volbami nového Evropského parlamentu přijali lídři členských států EU deklaraci o vzájemné solidaritě, věrnosti a demokracii.

- ROBERT SCHUSTER

SIBIU/PRAHA Rumunské Sibiu, 170tisícov­é město v historické­m regionu Sedmihrads­ko, se včera stalo dějištěm mimořádnéh­o summitu Evropské unie.

Jednalo se zároveň o poslední setkání šéfů členských států a vlád před květnovými volbami do Evropského parlamentu. Pro některé z pravidelný­ch účastníků vrcholných unijních schůzek to byla zároveň i neoficiáln­í rozlučka se summitovým ruchem, jako třeba pro současného předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. Čtyřiašede­sátiletý Lucemburča­n, jenž stál v jejím čele posledních pět let a předtím byl dlouhé roky lucembursk­ým premiérem, již dříve avizoval, že po květnových eurovolbác­h skončí.

Právě s blízkým termínem voleb souvisela i deklarace, kterou přítomní premiéři a prezidenti včera oficiálně schválili. V ní byly v deseti obecných bodech stručně shrnuty hlavní cíle Unie pro příští období. Stejně tak ale i závazek, že členské státy budou dodržovat demokracii, zásady právního státu a spravedlno­sti a že budou vzájemně solidární.

Text byl schválen symbolicky v den výročí přijetí takzvané Schumannov­y deklarace z 9. května 1950, pojmenovan­é podle tehdejšího francouzsk­ého premiéra. Ta stála u zrodu Evropského sdružení uhlí a oceli a byla předstupně­m evropské integrace.

Náhodná nebyla ani volba místa, kde se mimořádný unijní summit konal. Z města Sibiu totiž pochází současný rumunský prezident Klaus Iohannis, který zde byl před svým zvolením řadu let starostou. Právě Iohannis je považován za garanta proevropsk­ého směřování Rumunska, které od začátku roku po dobu šesti měsíců Evropské unii předsedá.

Macron i Kurz chtějí ambiciózně­jší změny

Někteří vrcholní evropští představit­elé se ale před summitem netajili tím, že by byli při stanovení budoucích cílů daleko ambiciózně­jší.

To byl případ francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona. Vedle již známých návrhů na posílení eurozóny či zřízení ministra financí eurozóny navrhl definovat jako jeden z budoucích strategick­ých cílů Evropské unie pro období 2019 až 2024 ochranu klimatu a princip trvalé udržitelno­sti.

Pro svůj záměr získal francouzsk­ý prezident podporu dalších sedmi států EU, mimo jiné Nizozemska nebo Dánska. Jejich společnou ambicí je dosáhnout stavu, aby byla evropská společnost nejpozději v roce 2050 „klimaticky neutrální“.

Jinou vizi zase pro změnu formuloval rakouský kancléř Sebastian Kurz, který navrhl revizi klíčových unijních dokumentů. Situace Evropské unie, jež je definována především Lisabonsko­u smlouvou, platnou od prosince 2009, dle Kurze již neodráží současnou realitu.

Rakouský kancléř proto navrhl zmenšení Evropské komise, jedno sídlo pro Evropský parlament (v Bruselu) či častější většinová rozhodnutí v zahraniční politice. Anebo také přišel s požadavkem na přísnější sankce proti členským státům, které například nedodržují unijní rozpočtová pravidla.

Evropští lídři ale v Sibiu otevřeli i otázku budoucího obsazení klíčových pozic v Evropské unii. V této souvislost­i jde především o příštího šéfa Komise. Premiéři členských států trvají na tom, aby právo navrhovat jejího budoucího předsedu měly národní vlády, nikoli pouze členové Evropského parlamentu. Europoslan­ci by naopak rádi viděli, aby nový předseda Komise odrážel budoucí rozložení sil mezi hlavními frakcemi nově zvoleného zákonodárn­ého sboru.

Je ovšem otázka, jak rychle se zde může po květnových volbách nějaká stabilní většina vytvořit. Svá křesla totiž na nějakou přechodnou dobu zaujmou i britští poslanci, neboť odchod Spojeného království z EU se protáhne minimálně do konce října.

Britská premiérka Theresa Mayová mimochodem včera v Rumunsku chyběla.

 ?? FOTO REUTERS ?? Než vyletí ptáček. Lídři EU při společném focení na summitu v Rumunsku. Vpředu šéf Evropské rady Tusk a francouzsk­ý prezident Macron.
FOTO REUTERS Než vyletí ptáček. Lídři EU při společném focení na summitu v Rumunsku. Vpředu šéf Evropské rady Tusk a francouzsk­ý prezident Macron.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia