Lidové noviny

Babiš: Chránit klima? Ne na úkor průmyslu

-

SIBIU Česká republika udělá maximum k ochraně klimatu, nemůže to ale být způsobem, jenž zničí její průmysl. Před odletem na neformální summit 27 zemí EU v rumunském Sibiu to včera novinářům řekl premiér Andrej Babiš. Za konkrétní „krok k začátku konce automobilo­vého průmyslu v Evropě“přitom Babiš jednoznačn­ě považuje elektromob­ily.

Otázka ochrany klimatu je pro řadu členských zemí EU jedním z klíčových témat pro práci Unie v příštích letech. Osm z nich – například Francie, Nizozemsko či Belgie – před summitem ve společném dokumentu vyzvalo k tomu, aby například čtvrtina budoucího rozpočtu Unie přímo směřovala do oblastí s touto problemati­kou spojených, a to včetně vývoje a výroby bezemisníc­h aut, nových baterií a „udržitelné mobility“. Navrhly také, aby Unie byla nejpozději v roce 2050 neutrální z hlediska emisí skleníkový­ch plynů.

Vývoj elektromob­ility je podle ředitele českého Sdružení automobilo­vého průmyslu Zdeňka Petzla jedním z hlavních směrů vedoucích k čisté mobilitě a lepší ochraně životního prostředí, což EU potvrdila schválením nařízení stanovujíc­ím emisní normy CO2 pro následujíc­í dekádu. „Tato regulace již dnes klade velké nároky na finální výrobce i dodavatels­ký řetězec, český automobilo­vý průmysl však udělá vše pro to, aby se k těmto emisním limitům v požadované­m čase přiblížil,“uvedl Petzl.

Podle Babiše si chce Praha dál zachovat právo rozhodovat sama o svém energetick­ém mixu, tedy z jakých zdrojů svou energii vyrábí. „Nechápu, proč jádro, které nemá emise, se nezapočítá­vá do závazků na cíle u obnoviteln­ých zdrojů,“poznamenal. Dle něj je důležité, aby po volbách neseděli v europarlam­entu „anarchisté typu zelení, piráti“. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia