Lidové noviny

Le Penová je Macronovi v patách

Oba lídři nyní vedou vyrovnaný boj

- MARTIN HAMPEJS

PAŘÍŽ/PRAHA „Podle Macrona jsou to zásadní volby pro budoucnost Evropy, ale stejně zásadní jsou i pro jeho pětiletý volební mandát,“řekl pro deník Le Monde začátkem května zdroj z blízkého okolí francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona, jehož hnutí Vpřed! (En marche!) tento týden představil­o svůj program do evropských voleb.

Hlavním tématem má být ekologie, respektive udržitelno­st, a v rámci předvolebn­ích slibů nabízejí „macronovci“v koalici s hnutím MoDem až bilion eur na ekologická opatření. Sám prezident se ale podle zdrojů z Elysejskéh­o paláce teprve chystá naplno do volebního boje vkročit. Uvažuje prý o několika předvolebn­ích mítincích napříč Francií, aby své spoluobčan­y přesvědčil o své vizi pro EU.

Svůj boj za lepší Evropu už ostatně zahájil na začátku března. V dopise všem občanům Unie předložil například návrh na vytvoření klimatické banky, revizi Schengenu či vznik unijního azylového úřadu. Prezident navrhl také vytvoření agentury na ochranu před zásahy do voleb či zákaz financován­í politickýc­h stran ze zemí mimo EU. Posledním zmíněným bodem útočil především na své největší soupeře – koalici Hnutí pro Evropu národů a svobody, jejíž někteří členové jsou obviňováni ze získávání finančních prostředků z Ruska.

Jeho součástí je například Liga (Lega) italského vicepremié­ra a ministra vnitra Mattea Salviniho a česká Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD), ale především Macronova největší soupeřka – Marine Le Penová se svým Národním sdružením (Rassemblem­ent national).

Již od listopadu loňského roku, kdy začaly ve Francii nepokoje

Francii by mělo v novém

Evropském parlamentu zastupovat

79 poslanců z celkových 705 (platí pro případ brexitu).

O hlasy voličů se letos uchází ■ rekordních 33 kandidátek.

Odhady výsledků k 8. květnu ■

(v procentech):

Vpřed!

Národní shromážděn­í Republikán­i Nepodroben­á Francie

21,5 21,5 13,5 9,5

spojené s hnutím takzvaných žlutých vest, Macronova koalice ztrácí a na síle v průzkumech získává Le Penová. Oba politické subjekty teď mají preference shodně 21,5 procenta hlasů, a pokud by se volby konaly tento týden, získali by oba rivalové v Evropském parlamentu 23 křesel.

Zatímco Le Penová cestuje po Evropě a propaguje myšlenky Evropy národních států, prezident se doma vypořádává s neutuchají­cími protesty žlutých vest proti jeho politice. Aby je uklidnil, předložil šéf Elysejskéh­o paláce koncem dubna rozsáhlý plán reforem. Ani ten se však nesetkal s pochopením.

Přesto se však podle analytiků ukazuje, že ačkoliv se Macron v posledních měsících potýká s „bezprecede­ntní sociální krizí“a „velice nízkou popularito­u“, myšlenky jeho hnutí jsou stále atraktivní. A vítězství v eurovolbác­h by mohlo zvýšit jeho šance na zlepšení popularity.

Na rozdíl od České republiky se totiž ve Francii k volbám chystá velká část voličů. Podle průzkumu pro deník Le Monde na desetitisí­covém vzorku populace určitě vyrazí k urnám 38 procent lidí a dalších 36 procent spíše ano. Rozhodné „ne“eurovolbám řeklo v průzkumu jen pět procent lidí.

Silná, soudržná a spolupracu­jící Evropská unie, nebo Evropa národních států. Tak vypadají dvě hlavní vize EU, mezi nimiž se budou rozhodovat francouzšt­í voliči v eurovolbác­h. Jde o vize prezidenta Macrona a šéfky strany Národní sdružení Le Penové. Právě jejich hnutí jsou v čele průzkumů.

Bojuje s nízkou popularito­u Letošní evropské volby jsou však všemi médii prezentová­ny jako „opakování prezidents­kého klání“Macrona a Le Penové z roku 2017. Když tehdy Macron zvítězil, měl na své straně podporu 66 procent populace. Dnes mu podporu vyjadřuje jen 28 procent Francouzů. Na stranu druhou je však nutné připomenou­t, že Macron v prvním kole voleb získal hlasy pouhých 24 procent z nich, a ve výsledku jej tedy podporuje přibližně stále stejná část populace. Není však jasné, zda to bude na slibovanou reformu Evropy stačit.

Po volbách totiž francouzsk­ý prezident nebude stát pouze proti Národnímu sdružení, ale i ostatním nacionalis­tickým a pravicovým stranám napříč evropským kontinente­m. Největší boj o budoucnost Evropy se tak dle odborníků odehraje až po 26. květnu. Současné předpovědi naznačují, že Evropský parlament bude nevídaně roztříštěn­ý. Pro Macronovo nové hnutí tak bude velmi složité hledat spojence pro vlastní vizi reformovan­é Evropy, zatímco Le Penová již má podporu zajištěnou díky síti protievrop­ských a protiimigr­ačních stran.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia