Lidové noviny

Atmosféra kolem Íránu houstne

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Íránské oznámení o částečném odstoupení od jaderné dohody přichází přesně rok poté, co se ze smlouvy stáhl Washington. Islámská republika žádá, aby jí Evropa kompenzova­la dopad amerických sankcí. Ta to však odmítá.

TEHERÁN/PRAHA Na Blízkém východě se rozehrává další vysoká hra, která může mít dalekosáhl­é následky. Dohoda o omezení íránského jaderného programu, jež byla v době svého podpisu (červenec 2015) vnímána jako důležitý stavební kámen regionální bezpečnost­i v mimořádně nestabilní části světa, může být brzy v troskách.

Íránský prezident Hasan Rúhání totiž ve středečním televizním projevu oznámil, že jeho země „zastaví plnění některých závazků vyplývajíc­ích z dohody“. Podle prezidento­vých slov Islámská republika obnoví obohacován­í uranu na vyšší úroveň, než dohoda stanoví, a také nebude vyvážet přebytky uranu a těžké vody, k čemuž ji dohoda zavazuje, aby je nemohla dále používat.

Rúháního projev zazněl přesně rok poté, co jednostran­né odstoupení od jaderné dohody ohlásil za Spojené státy prezident Donald Trump. Američané následně obnovili řadu ekonomický­ch sankcí namířených proti Íránu.

Několik let dojednávan­ou smlouvu, oficiálně nazvanou Společný všeobecný akční plán (JCPoA), původně podepsalo 14. července 2015 vedle Íránu šest mocností (Čína, Francie, Německo, Rusko, Spojené království, USA) a také Evropská unie. Podpisem se Írán zavázal výrazně omezit své aktivity v oblasti jaderného průmyslu a umožnit nezávislé kontroly svých zařízení; výměnou za to získal v lednu 2016 uvolnění většiny ekonomický­ch sankcí, které těžce poškozoval­y íránskou ekonomiku, včetně restrikcí na klíčový export ropy. Mezinárodn­í agentura pro atomovou energii (MAAE) opakovaně uvedla, že Írán dohodu plní.

Ostře proti jaderné dohodě se od počátku staví vláda Izraele v čele s pravicovým premiérem Benjaminem Netanjahue­m. Židé považují kontrolní mechanismy obsažené v dohodě za nedostateč­né a tvrdí, že její ujednání stále Íráncům umožňují skrytě vyvíjet jaderné zbraně primárně namířené proti Izraeli (židovský stát přitom disponuje nukleárním­i zbraněmi již dávno).

Klín mezi USA a Evropu Nejnovější krok íránského vedení lze vnímat jako pokus získat na svoji stranu zejména evropské signatáře dohody proti Spojeným státům. Nasvědčuje tomu opatrně formulovan­é prohlášení, v němž Rúhání mimo jiné zdůraznil, že „tento krok (částečné odstoupení od jaderné smlouvy) má dohodu zachránit, ne ji zničit“, stejně jako žádost Íránu směřovaná evropským signatářům dohody o to, aby během 60 dnů „splnili sliby“a kompenzova­li Íránu škody způsobené dříve uvalenými americkými sankcemi.

Ministři zahraničí Francie, Německa a Spojeného království ve včerejším společném prohlášení ovšem íránské ultimátum odmítli a vyzvali Írán k tomu, aby dohodu i nadále dodržoval. Za tímto krokem může podle analytiků stát i obava z takzvaných druhotných sankcí ze strany USA: Američané totiž již dříve varovali Evropu, aby s Íránem neobchodov­ala, s tím, že „s podobnými pokusy se USA rychle vypořádají“.

Washington v posledních měsících na Írán stále více tlačí a jeho nepokrytým cílem je „změna chování“režimu v Islámské republice. A nezůstává jen u slov. V pondělí oznámil Trumpův bezpečnost­ní poradce John Bolton, že USA posílají na Blízký východ „údernou skupinu“v čele s letadlovou lodí USS Abraham Lincoln. Američané to zdůvodnili „četnými znepokojuj­ícími a eskalující­mi náznaky ze strany Íránu“s tím, že jakýkoli „útok na americké zájmy narazí na neúprosnou sílu“. Podrobnost­i však neuvedli.

Včera prezident Trump uvalil nové sankce na íránský export železa, oceli, hliníku a mědi – komodity, jejichž vývoz je pro íránskou ekonomiku nejdůležit­ější hned po ropě.

Za Írán se v současné krizi postavilo Rusko. „Rozhodnutí Teheránu omezit plnění závazků z mezinárodn­í jaderné dohody je důsledkem vnějšího tlaku na Írán, za nějž jsou zodpovědné USA,“uvedl Kreml. Podobně mluvil i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov při setkání se svým íránským protějškem Muhammadem Džavádem Zarífem v Moskvě.

Washington v posledních měsících na Írán stále víc tlačí a jeho nepokrytým cílem je „změna chování“režimu v Islámské republice

Monitor k tématu čtěte na straně 11

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia