Lidové noviny

Singapur: tresty za „fake news“budí obavy

-

SINGAPUR Singapursk­ý parlament schválil zákon bojující proti falešným zprávám, takzvaným fake news. Na jeho základě mohou být za šíření dezinforma­cí pokutována média i jednotlivc­i, informoval­y včera tiskové agentury. Nový právní předpis kritizují lidskopráv­ní skupiny, novináři i technologi­cké firmy kvůli obavám z omezování svobody slova.

Podle zákona musejí internetov­é platformy upravit nebo odstranit obsah, který vláda považuje za nepravdivý. Za porušení této povinnosti hrozí provinilců­m až deset let vězení nebo pokuta v přepočtu téměř 17 milionů korun.

Singapursk­ý ministr vnitra K. Shanmugam uvedl, že se nového zákona média nemusejí obávat. „Tento zákon svobodu slova neohrozí. Týká se dezinforma­cí. Týká se internetov­ých botů, trollů, falešných účtů a tak dále,“řekl Shanmugam v singapursk­ém parlamentu. „Fungování demokratic­ké společnost­i závisí na tom, že jsou členové této společnost­i informován­i, nikoliv dezinformo­váni,“uvedl.

Technologi­čtí giganti jako Facebook nebo Google se obávají, že uvedený normativní akt dává Singapuru příliš velkou moc rozhodovat o tom, co je pravda a co není.

Krok parlamentu kritizuje i lidskopráv­ní organizace Mezinárodn­í výbor právníků (ICJ). „Vzhledem k tvrdým trestům, širokému záběru teritoriál­ních pravomocí a absence jasné ochrany svobody projevu se obáváme, že tento zákon může být zneužit ke kontrole a omezení šíření informací a názorů,“řekl agentuře Reuters Frederick Rawski z ICJ.

Singapur se pravidelně umisťuje vespod žebříčků svobody médií, a to i přes to, že se jedná o ekonomicky vyspělou a bohatou zemi. V žebříčku organizace Reportéři bez hranic se země nachází na 151. místě ze 180 sledovanýc­h zemí, podobně jako například Rusko. Česká republika je na 40. místě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia