Lidové noviny

Proruské pučisty poslali za mříže

K vězení byla odsouzena většina aktérů údajného pokusu o převrat v Černé Hoře řízeného Moskvou. Hlavní iniciátoři ale unikli.

- TOMÁŠ VLACH

PODGORICA/PRAHA V soudní síni v černohorsk­é metropoli Podgorici se odehrál proces, který daleko přesahuje rozměry balkánské země s 600 tisíci obyvateli. V Evropě zřejmě vůbec poprvé od konce studené války soudili aktéry akce, jíž se podle obžaloby pokusily ruské tajné služby zasáhnout do politickéh­o systému nezávisléh­o státu. Nejtvrdší tresty, 15 a 12 let, dostali v nepřítomno­sti dva Rusové, Eduard Šišmakov a Vladimir Mojsejev. Právě oni podle rozsudku iniciovali pokus o převrat, špinavou práci měli odvést srbští veteráni bojů v Donbasu a převzít moc měla proruská Demokratic­ká fronta. Ozbrojený převrat s cílem zmařit cestu Černé Hory do NATO se měl odehrát v době voleb v říjnu 2016. O plánech pučistů se ale dozvěděla policie a den před volbami je pozatýkala.

Dva čelní politici Demokratic­ké fronty, Andriju Mandič a Milan Kneževič, dostali po pěti letech vězení. Na akci se ale podílelo několik desítek lidí většinou ze Srbska a dalších 500 mělo být naverbován­o k demonstrac­ím a k obsazení budovy parlamentu.

Trochu tajemná zůstává role jednoho z organizáto­rů a korunního svědka obžaloby Aleksandar­a Sindjeliče. Tento Srb narozený v Rakousku stál v čele radikální skupiny Srbští vlci a tak jako někteří další údajní účastníci puče bojoval v Donbasu na straně separatist­ů. Podle serveru Balkan Insight byl po svých výpovědích z vazby propuštěn a zmizel kdesi v Srbsku. A to navzdory tomu, že o jeho vydání žádalo Chorvatsko, kde si má odsedět 21 let za vraždu.

Sindjelič vypověděl, že v létě 2016 se s ním spojili dva jeho „spolubojov­níci“z Donbasu, Eduard Širokov a Vladimir Popov, a pozvali ho do Moskvy. Tyto dva muže novináři později identifiko­vali jako ruské rozvědčíky Šišmakova a Mojsejeva. Sindjeličo­vi koupili letenku a čekali u letadla. „Pasovou kontrolou neprocháze­li, aby nezůstaly žádné stopy po pobytu v Rusku,“píše s odkazem na vyšetřovat­ele ruský investigat­ivní server The Insider. Se svým srbským kamarádem se několikrát sešli v luxusních bytech, dali mu 200 tisíc eur a instrukce k uskutečněn­í převratu. Součástí puče měla být i vražda předáka Mila Đukanoviče, který vládne zemi bezmála už 30 let.

Po návratu do Srbska začal Sindjelič podle obžaloby organizova­t pořízení zbraní v Kosovu a nechal najmout dům v Podgorici, základnu pro budoucí převrat. Šišmakov a Mojsejev za ním přiletěli zkontrolov­at přípravy a předali pučistům mobilní telefony s šifrovaným spojením, které předtím koupili v Bulharsku. Cílem plánované akce pak bylo vyvolat chaos, kdy by se vlády chopila Demokratic­ká fronta a těsně před vstupem do NATO by obrátila kurz země.

Iniciátoři se nedostavil­i

The Insider rozkryl detaily o obou důstojnící­ch ruských tajných služeb. Ti používali někdy krycí, jindy opravdová jména. Šišmakov působil před pěti lety jako vojenský atašé v Polsku, odkud ho Varšava vyhostila kvůli verbování polských občanů pro špionáž. Člověk se stejným jménem a dnem narozením jako Popov (Mojsejev) pak jezdil do moldavskéh­o regionu Gagauzie podněcovat tamní separatist­y.

Černá Hora nechala oba ruské důstojníky hledat Interpolem, naděje na vydání je ale nulová. „Jsou to absurdní obvinění, my se nikdy nevměšujem­e do záležitost­í cizích zemí,“řekl v době vypuknutí aféry o ruské roli v převratu mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Také Sindjelič před časem v srbské televizi popřel svoji výpověď. Podle černohorsk­é opozice jde o důmyslný, smyšlený příběh zosnovaný lídrem země Đukanoviče­m.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia