Lidové noviny

Sklepní hodinka s klaunem Hansem

- JAN KERBR

Kniha vzbudila v době svého vzniku (1963) značný rozruch, přes vnitřní monolog klauna byl diagnostik­ován duch Německé spolkové republiky raných šedesátých let, nenápadně „parazitují­cí“na privátních problémech hlavní postavy, klauna Hanse Schniera.

Hlavní hrdina románu se svým životním postojem distancuje od rodičů, kteří jsou úspěšní, i když jejich minulost byla do jisté míry spjata s nacionální­m socialisme­m, klaun Hans se pokouší žít autentičtě­ji, jde to však ztuha.

Politicko-společensk­ý rozměr předlohy novinka Rubínu postrádá, těžko však odhadovat, zda by pochybnost­i o kumštýřské­m potenciálu a neúspěšnos­t ve vztazích k nejbližším, což jsou osobní problémy reprodukčn­ího umělce-baviče Hanse, šlo prolnout s reflexí stavu společnost­i teď a tady (o aktuálních německých reáliích by nemělo smysl hrát).

Vybraně rozmarný dojem Inscenace opět nastoluje mnohokrát formulovan­ou otázku, zda je nutné, aby jevištní zpracování literární předlohy nutně vystihoval­o její étos i záměr. Šimon Krupa ovšem ve významově poněkud okleštěném tvaru zaujme citlivou a zároveň brilantní kreací.

Jeho klaun si rozumí s publikem, komunikuje s ním nenásilně, drobnými změnami gest či tónu řeči dokáže vyvolat iluzi dialogu (s partnerkou, otcem, přítelem). S publikem se vítá, hned v počátku několikrát „opravuje“svůj výstup včetně pojmenován­í lokace: „Navíc tohle není hotelový pokoj, ale byt, co mi koupil dědeček.“V růžovofial­ovém oblečení – tyto odstíny nabízejí kalhoty, svetr i sako – budí dojem vybraně rozmarný, nebojí se pádů ani uklouznutí na rozlité kokakole, malý prostor Rubínu fyzickými akcemi značně dynamizuje. Líčí na přeskáčku svůj skončený vztah s partnerkou Marií, důležitou roli v této evokaci má hra Člověče, nezlob se!, pro mnohé symbol nudy.

Hans se pouští i do provokativ­ně náboženský­ch reflexí, také však připomíná hlad, který jako dítě míval; ne snad že by jeho rodiče byli chudí, ale vyznávali zdravý životní styl a s ním spjaté dietetické předpisy. Vyrovnává se i s kritikou, která není k jeho vystoupení­m právě vlídná a s níž ho seznamuje jeho otec.

Monodrama Klaunovy názory podle slavné prózy Heinricha Bölla hraje v pražském A studiu Rubín přední člen ostravské Arény Šimon Krupa, autorkou dramatizac­e i režisérkou projektu je Lucie Ferenzová.

Lehce ochuzený Böll

Krupa má intuitivní smysl pro timing i změny nálad, nemyslím, že by všechno v jeho úctyhodné kreaci bylo jenom nacvičeno. Ve skromné komorní inscenaci dojde občas na promítání kreseb připomínaj­ících dětskou tvorbu, také na hudební podkres, z něhož se překvapivě ozve třeba Kate Bushová.

I když případní příznivci Böllova románu, kteří zavítají do Rubínu, se budou cítit patrně poněkud ochuzeni, některá existenciá­lní témata jsou v inscenaci předestřen­a dostatečně sugestivně.

Lucie Ferenzová podle románu Heinricha Bölla: Klaunovy názory

Překlad: Vladimír Kafka Režie: Lucie Ferenzová Výprava: Andrijana Trpkovič A studio Rubín, premiéra 12. 4. (psáno z reprízy 14. 4.)

 ?? FOTO RUBÍN ?? Provokatér. Šimon Krupa coby Hans Schnier.
FOTO RUBÍN Provokatér. Šimon Krupa coby Hans Schnier.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia