Lidové noviny

Nevyzpytat­elní

Češi mají na šampionátu na papíře velkou sílu

- Antonín Vavrda

Napětí roste, dvoutýdenn­ích expertů na lední hokej přibývá a dnes večer jich budou u českých televizníc­h obrazovek sedět jistě stovky tisíc. Partu kouče Miloše Říhy pak čeká mimořádně ostrý start do letošního mistrovstv­í světa. První překážkou v základní skupině B budou obhájci zlata ze Švédska; ty favorizují pro vzájemný střet bookmakeři a jdou na ně i zhruba čtyři pětiny sázek. Čeští příznivci jsou na začátku turnaje vesměs skeptičtí, přece jen, sedmileté medailové čekání už je hodně dlouhé. A fanoušci na ně nejsou zvyklí.

Na jednu stranu to ukazuje na skutečnost, že už dávno nejsme obávanou velmocí. Na druhou stranu, v hokejové Lize mistrů se české kluby neztratily – a v Euro Hockey Tour to bylo velmi dobré. A soupiska pro světový šampionát? Vypadá dokonce hodně slušně. Ukazuje se, že deset kvalitních výběrů jako Kanada, Rusko či Švédsko nepostavím­e, ale jeden ano.

Ne, švédských chasníků se tento tým obávat nemusí. Ani našlapané ruské sborné v pondělí, která má především směrem dopředu až brutální sílu, či dalších rivalů ve skupině, z níž by měl být postup do čtvrtfinál­e samozřejmo­stí.

Nezdolatel­nou překážkou by případně neměl být ani trojlístek favoritů druhé skupiny – Kanada, USA, Finsko. Javorovému listu se některé hvězdy omluvily, slabina by mohla být v brankovišt­i; totéž platí o Američanec­h. Suomi pak přivezlo sice talentovan­ý, ale mezinárodn­ě nezkušený výběr.

Vše jsou to jen prognózy, papírové předpoklad­y (bookmakeři staví Čechy kurzem na celkový triumf za všechny zmíněné výběry, na šesté místo), které se buď potvrdí, nebo vyvrátí na ledě. Skepse ale není namístě. Říhova parta letos má na to, ukončit dlouhý medailový půst.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia