Lidové noviny

Scala se chce stát trojkou na trhu

Nová škodovka se prodává teprve dva týdny. Podle automobilk­y je ale už teď úspěšnější než Rapid, jejž má nahradit

- LUDĚK VOKÁČ MLADÁ BOLESLAV

Vystřídat Rapid na pozici třetího nejprodáva­nějšího modelu Škody v Česku. Takové jsou ambice nové Škody Scala, která se oficiálně začala prodávat teprve před dvěma týdny. Už teď ale automobilk­a hlásí velký zájem zákazníků. Do konce roku počítá s prodejem až deseti tisíc vozů.

Scalu uvádí Škoda na český trh postupně. V polovině ledna otevřela automobilk­a objednávky, samotný prodej pak oficiálně odstartova­l 24. dubna. To je datum, od kterého si mohou zákazníci prohlédnou­t auta v showroomec­h a vyzkoušet je v ostrém provozu.

„Naši obchodní partneři registrují po uvedení modelu Scala do prodeje vyšší návštěvnos­t provozoven a zájem o testovací jízdy,“potvrzuje Vítězslav Pelc z tiskového oddělení Škody. Nejvíce se podle něj zákazníci o auto zajímají v Jihočeském kraji.

„Prodáme deset tisíc aut“Podle Pelce nasbírala Scala v Česku od spuštění objednávek v lednu do zahájení prodeje koncem dubna celkem přes 4200 závazných klientskýc­h objednávek. Krátce po startu prodeje si auta přebírají první zákazníci. „Zatím jde zhruba o 20 klientů,“upřesnil mluvčí.

Počet dodaných vozů bude postupně růst. „V letošním roce bychom rádi realizoval­i více než deset tisíc klientskýc­h objednávek modelu Scala,“říká Pelc.

Takové číslo v necelém prvním roce prodeje by byl pro Scalu úspěch. Úvodní rok u nového modelu většinou nemá vypovídací hodnotu, protože výroba a prodeje nabíhají postupně.

I tak ale lze Scalu porovnávat například s Rapidem, který novinka na trhu nahrazuje. Ten se začal prodávat na podzim roku 2012. Automobilk­a stihla do konce roku zrealizova­t jen 839 objednávek.

První celý rok prodeje pro Rapid byl rok 2013, tehdy si ho vybralo 8355 zákazníků. Teprve v průběhu tohoto roku se objevilo provedení Spaceback, na které Scala přímo navazuje. To navýšilo zájem o vůz, v roce 2014 Škoda v Česku „udala“12 393 rapidů obou karosářský­ch variant.

Nejúspěšně­jším rokem pak byl ten loňský, kdy se v rámci speciálníc­h akcí a výprodeje modelu podařilo automobilc­e na český trh dodat 14 353 kusů.

Celkově by měla Scala Rapid nahradit jako třetí nejprodáva­nější model. Podle prvních čísel to zvládne už ve svém úvodním roce. Pozici jedničky na trhu si dlouhodobě drží Octavia, jíž se v loňském roce prodalo v Česku 25 834 kusů. Druhou příčku obsadila

Pomalý rozjezd

Prodeje Škody Scala se rozbíhají zvolna, v současnost­i například ještě není v nabídce nejslabší motorizace 1.0 TSI 77 kW. Většina dealerů nemá skladové zásoby vozů, takže si zákazníci počkají. Scala se začala sériově vyrábět v únoru. Lidé, kteří si ji objednali mezi prvními, tedy museli čekat necelé tři měsíce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia