Lidové noviny

V obchodní válce by tratila Čína

- IVANA PEČINKOVÁ

WASHINGTON USA před včerejším zahájením americko-čínských jednání o vzájemné obchodní dohodě potvrdily svůj úmysl od pátku zvýšit cla na část produkce dovážené z Číny. Prezident Donald Trump v dalším tweetu ještě přitvrdil svou dikci: ať si Číňané nemyslí, že díky své zdržovací taktice dosáhnou toho, že budou nakonec jednat s Joem Bidenem „nebo s jiným slabošským demokratem“na pozici amerického prezidenta, napsal.

Jednání s čínskou delegací v čele s vicepremié­rem Liou Cheem začala včera ve 23.00 středoevro­pského času. Do uzávěrky tohoto vydání nebyly výsledky rozhovorů známy.

Jen několik hodin předtím Trump prohlásil, že věří, že ještě tento týden může být společná obchodní dohoda uzavřena.

Nepředvída­telný vývoj

Nová cla formálně začnou platit od půlnoci místního času (pátek 6.00 SELČ), USA je ale nebudou uplatňovat, pokud se obchodní jednání budou vyvíjet dobrým směrem. Kvůli obavám z eskalace obchodního konfliktu mezi oběma zeměmi začaly včera klesat ceny ropy a oslabovat dolar.

„Další vývoj je naprosto nepředvída­telný,“konstatova­l pro LN hlavní ekonom finanční společnost­i Patria Jan Bureš. Evidentní podle něj je, že čínská strana si není tak jistá v kramflecíc­h, jak by se na první pohled mohlo zdát. Nasvědčuje tomu i to, jak čínská cenzura maže jakékoliv zmínky o potížích při jednání a o postojích prezidenta Trumpa, protože zprávy tohoto druhu ohrožují domácí investiční aktivitu.

Čínský investor Gu Honglin řekl americkému deníku The Wall Street Journal, že se o Trumpově výhrůžném tweetu dozvěděl v úterý ráno z nejrozšíře­nější sociální sítě We Chat. V poledne už však podle něj byly všechny zmínky na této síti vymazány.

Novináři a burzovní analytici mají podle listu zakázáno používat slovní spojení „obchodní válka“, musejí si vystačit s pojmem „obchodní zádrhel“.

Analytici se obecně shodují, že pokud Američané přistoupí k avizovaným krokům, podniknou Číňané odvetná opatření. Krajní situací, na kterou by pak v nastalé obchodní válce mohlo dojít, je, že by obě strany začaly uplatňovat pětadvacet­iprocentní cla na celý objem obchodní výměny.

Centrum pro zahraniční ekonomiku respektova­ného mnichovské­ho Ifo Institutu dospělo ve své studii z konce února k závěru, že zavedení pětadvacet­iprocentní­ch cel na obou stranách současného konfliktu by Číně přineslo podstatně větší ztrátu než Spojeným státům. Studie odhaduje, že čínské exporty do USA by se v důsledku cel snížily v přepočtu o astronomic­kých 4400 miliard korun, zatímco americké ztráty by byly oproti čínským zhruba třetinové.

Dopady na globální ekonomiku Zeslabení obchodních toků by poznamenal­o i celkový hospodářsk­ý výkon obou zemí. Americký HDP by podle expertů Ifo Institutu oslabil o 244 miliardy korun a čínský by se propadl třikrát tolik. S takovým závěrem souhlasí i Jaroslav Vomastek, expert na zahraniční obchod.

„Dopady na Čínu by byly větší, protože do Spojených států směřují převážně finální výrobky, zatímco americké firmy jsou v Číně aktivní na začátku výrobního řetězce (například formou výzkumu a vývoje u iPhonu) či na jeho konci v podobě obchodních a marketingo­vých služeb. Čili na ně cla dopadají jen okrajově. Navíc do USA přichází z Číny daleko více zboží a služeb než z opačného směru,“dodává Vomastek. Hlavními čínskými komoditami, které dnes podléhají clu, jsou elektronik­a a telekomuni­kační zařízení.

Obchodní konflikt a jeho potenciáln­í dopady na nejvýznamn­ější ekonomiky světa zajímají i další české ekonomy. Michal Brožka, hlavní ekonom finanční společnost­i Cyrrus, odhaduje, že jen samotné navýšení cel na čínské zboží, které už clu podléhá, by mohlo snížit čínský HDP o 0,4 procentníh­o bodu.

„Pokud by byla zavedena další cla, celkový negativní dopad do HDP by mohl být blízký jednomu procentním­u bodu. To by znamenalo zpomalení růstu ekonomiky Číny pod šest procent už letos. Bohužel v takovém případě lze očekávat odvetná opatření ze strany Číny, která by v důsledku o několik desetin procenta snižovala i růst HDP v USA,“dodal Brožka.

V přetahován­í těžkých vah v zahraniční­m obchodě by na body vyhrávaly Spojené státy. Podle expertů uznávaného mnichovské­ho Ifo Institutu by ztráty Číny ve srovnání s USA byly trojnásobn­é.

Na špici celního žebříčku

Čína má nejvyšší cla z průmyslově nejvyspěle­jších zemí. A to i přes rapidní snižování cel v posledních dvaceti letech. V roce 2017 dosáhla čínská průměrná celní sazba 3,5 procenta, zatímco ještě v roce 1992 byl tento průměr nad úrovní 30 procent.

Druhou nejvyšší průměrnou sazbu mělo v roce 2017 Japonsko (zhruba 2,5 procenta), nejvyspěle­jší země EU mají pod dvě procenta a Spojené státy asi 1,7 procenta.

„Zvýšení cel na zboží, které clu již podléhá, je relativně snadno proveditel­né. Avšak zavedení cel na další zboží je několikamě­síční proces, během kterého se snad rozumnou dohodu podaří uzavřít,“podotýká hlavní ekonom finanční společnost­i Cyrrus.

 ?? FOTO AP ?? V rukou prezidentů. Najdou Si Ťin-pching a Donald Trump společnou řeč?
FOTO AP V rukou prezidentů. Najdou Si Ťin-pching a Donald Trump společnou řeč?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia