Lidové noviny

Říha odkryl své tajemství

Česko–Švédsko

- JAN DANĚK JAROSLAV TOMAS

Už dnes od 20.15 hodin čeká české hokejisty úvodní duel mistrovstv­í světa ,ve kterém se potkají s obhájci titulu ze Švédska. Kdo proti favorizova­ným Seveřanům nastoupí, ale kouč Miloš Říha úzkostlivě tají.

BRATISLAVA (od našich zpravodajů) Ještě před několika dny v Brně před novináři zmiňoval, že se on i další členové týmu snaží být maximálně vstřícní a otevření.

Včera před polednem – když šlo o zveřejnění sestavy – to už v proklínané­m čtvrtfinál­e, na které by se třeba ani nemusel trmácet do Košic.

Říha mlžil, zda se do brány postaví Patrik Bartošák, nebo Jakub Kovář.

„Vykrystali­zovalo to a momentálně to extra složité není,“prohodil trenér reprezenta­čních gólmanů Zdeněk Orct.

Čili je to... A nic. Ticho.

Večer bylo jasněji.

Šampionát na klíčovém postu prvního gólmana zahájí Bartošák! Naopak Kovář na soupisce chybí, navíc místo něj na seznamu figuruje jméno Šimon Hrubec.

Co rozhodlo pro Bartošáka? Při brněnské generálce – shodou okolností proti Švédům – předvedl nejúspěšně­jší extraligov­ý brankář

Hraje se dnes od 20.15 hodin

v Bratislavě.

Přímý přenos vysílá ČT sport,

online reportáž a zpravodajs­tví sledujte na www.lidovky.cz/sport.

Český trenér Miloš Říha včera

večer zapsal na soupisku dva brankáře, sedm obránců a deset útočníků. Jmenovitě:

Brankáři: Bartošák, Hrubec.

Obránci: Moravčík, Musil, Gudas, Hronek, Kolář, Rutta, Sklenička.

Útočníci: Jaškin, Vrána, Jan Kovář, Frolík, Chytil, Kubalík, Palát,

Řepík, Simon, Voráček.

Mimo soupisku zatím zůstali obránce Zámorský a útočníci

Hanzl, Tomášek, Hynek Zohorna a jeho bratr Tomáš. bezchybný výkon. Kovářovi přípravný turnaj úplně nesedl. Hovořily pro něj ale zkušenosti a solidní výkony z KHL. Že se vytoužené role nedočká, se dalo vyčíst už po dopoledním tréninku.

Novinářům se omluvil, zatímco potetovaný extrovert Bartošák v mixzóně hlásil: „Vždycky je lepší vědět, kdo bude chytat, dopředu. A nějaký plán máme.“

Jaký tedy je? Do Bratislavy po vyřazení Colorada dorazí Pavel Francouz. A zveřejnění soupisky znamenalo, že Avalanche, kde v play off jistil prověřeněj­ší borce, s jeho uvolněním nedělalo žádné potíže.

„Vůbec nedokážu posoudit, jak se bude cítit, když dorazí,“upozorňuje Orct, který Francouzov­y dovednosti zná ze společného působení v Litvínově. „Ale ani Francouz nemá místo jisté, může být i trojka,“prohodil Říha.

Kvůli takové pozici by však dlouholetá reprezenta­ční stálice nechvátala na Slovensko.

Bratislavu naopak opustil Kovář. Ještě než šampionát začal, stal se největším smolařem výpravy. Zatímco Bartošák s Hrubcem si včera vpodvečer u fanouškovs­kého stánku v bratislavs­kém nákupáku vyzkoušeli, kolikrát s molitanový­m míčkem trefí šibenice, nejstarší z tria se nejspíš balil v hotelu.

Už před turnajem Kovář zvažoval, zda podstupova­t dřinu. Zkušený třicátník nechtěl zůstat v roli trojky, kterou byl už v Bratislavě na šampionátu 2011. Co dál?

Češi neodstartu­jí turnaj s jasnou jedničkou, což naznačil i Orct: „Všechno se odvíjí od zápasu se Švédy. Když ho vyhrajeme s nulou, těžko se gólman vyndává. Proto nechci říkat, že se budou střídat.“

Chlapíci s výstrojí se točili na posledních šampionáte­ch – vždy Francouz, jehož konkurenti byli postupně Furch, Mrázek a Rittich. Úspěšné turnaje ale stály na jedné brankářské jistotě – zlaté MS 2005 i 2010 vyčapal Vokoun.

I loňský postup přes olympijské čtvrtfinál­e vychytal Francouz, který v Koreji neopustil brankovišt­ě.

Kromě něj vyhlíží reprezenta­ce i 11. posilu z NHL do pole. Pro centra Radka Faksu už mají Češi vyřízené letenky, v Dallasu na něj včera večer evropského času čekaly propouštěc­í procedury.

„Existuje dvacetipro­centní šance, že by mohl hrát už v sobotu proti Norům,“zadoufal manažer Nedvěd. Možná i s vizí, kam zařadit Faksu, zkusil včera Říha cvičně rozdělit zámořské forvardy do tří lajn.

„Ale trénink neměl dynamiku,“ušklíbl se kouč. „Ale útočnou fázi máme slušnou, máme tam střelce, a pokud tu roli splní, bude pohoda.“

Už dnes proti Švédům by se to šiklo. Očekávaná show začíná.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

 ?? FOTO ČTK ?? Hádanka. Kdo z gólmanů bude chytat proti Švédům, Bartošák (vlevo), či Hrubec?
FOTO ČTK Hádanka. Kdo z gólmanů bude chytat proti Švédům, Bartošák (vlevo), či Hrubec?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia