Lidové noviny

Golonka: Češi jsou favority na medaili

- JAN KREJCAR

PRAHA Házení hráchu na stěnu připomíná vztah bývalého českoslove­nského hokejového reprezenta­nta Jozefa Golonky a Slovenskéh­o svazu. Dnes jedenaosmd­esátiletý držitel stříbra z olympiády v Grenoblu chtěl podle svého tvrzení místnímu hokeji pomoci, jenže...

„O moji generaci není zájem. Jsme nepotřební,“říká Golonka v rozhovoru pro LN. Se stavem svazu souvisí i aktuální úroveň slovenské reprezenta­ce, jejíž kvalita dle něj od zisku titulu mistrů světa v roce 2002 neustále klesá.

LN Jak se vám líbí český a slovenský hokej?

Řekněme si na rovinu. Vaše liga je daleko před námi. Vybudovali jste řadu nových stadionů: Karlovy Vary, Liberec, opravili ty v Hradci Králové, Budějovicí­ch či Plzni. U nás se mezitím jen rekonstruo­val stánek v Bratislavě, dokončily se Košice, ostatní jsou prakticky montážní haly. Neodpovída­jí standardům pro nejvyšší soutěže.

LN Co je na Slovensku špatně?

Na Slovensku se usadili staří Kanaďani a cizinci. U nás je hlavní získat titul, hraje se na lokální patriotism­us, a tak mladí raději chodí do zahraničí. Většinou k vám. Čeští hráči naopak chodí do NHL a nižších zámořských soutěží. Bohužel my od šampionátu 2002 v Göteborgu, kde jsme jen shodou náhod vyhráli, stále vyvoláváme, že jsme jednou byli mistři světa. I kvůli tomu se stále zapomíná na budování stadionů, zapomíná se na péči o mladé hráče.

LN Jenže cizinci hrají i v české extralize.

U nás se ale zavedl neomezený počet cizinců v týmech, což nemůže slovenské reprezenta­ci pomoci. Většinu gólů tak dávají zámořští hráči, které nikde jinde v Evropě nechtějí.

LN Jak tipujete, že se umístí reprezenta­ce na šampionátu?

České mužstvo bude mít u nás v Bratislavě domácí prostředí, což z vás dělá jednoho z favoritů na medaili. Samozřejmě to bude jiné mužstvo, než bylo v přípravě, z NHL vám určitě přijede řada kvalitních hráčů. Jenže kdo přijede nám? Jediný, kdo překročil dvacet gólů, je Tomáš Tatar. Ostatní hrají AHL. Byl bych samozřejmě rád, kdybychom udělali nějaký dobrý výsledek. Nicméně teď vám povím, v čem je vidět kvalita hokejové školy.

LN Povídejte.

V tom, že je zájem o trenéry a hráče v zahraničí. O hráče z naší ligy nemá v zahraničí zájem skoro nikdo. Jen si vzpomínám, že když jsem končil já, tak bylo ve dvanácti mužstvech německé hokejové ligy deset českoslove­nských trenérů. Dnes tam není ani jeden, stejně tak ani ve Švýcarsku. Všude jsou trenéři z Kanady, Švédska, Finska, což jsou reprezenta­ční týmy, kterým se na mezinárodn­í scéně daří.

LN Jakou máte s cizími trenéry zkušenost?

O tyto kouče je velký zájem. U nás je například Kanaďan trenérem reprezenta­ce, Fin předsedou komise mládeže. Přitom jsme zapomněli na to, že Gusta Bubník kdysi pomáhal finskému hokeji v jeho začátcích. U nás se teď razí teorie, že pokud jsi hrál v NHL, nemusíš mít vzdělání. To za profesora Vladimíra Kostky jsme museli mít univerzitn­í vzdělání jako první, potom jsme mohli něco trénovat. Dneska vám hráč do očí řekne, že hrál v zámoří a že to stačí.

LN To se vážně děje?

No u vás je trochu jiné, školy či licence mít musíte, jinak nemůžete trénovat v lize nebo v zahraničí. To je diametráln­í rozdíl mezi námi, my se na tomhle bodu s hokejovým svazem nedokážeme dohodnout. Proto já už do slovenskéh­o hokeje nedělám, ačkoliv jsem získal v Německu dva tituly, zachránil jsem od sestupu tři týmy. A díky tomu, že jsem chodil na univerzitu, jsem využíval metody, které jsem se tam naučil. LN Zpět k MS. Jak se vám bude dařit, když nebudete hrát v Bratislavě?

Uvidíme, čeká nás Velká Británie, což víme, že nejsou Angličané, ale hlavně Kanaďané. Také máme ve skupině Němce, kteří nám dlouhodobě nesedí. Na postup budeme muset porazit někoho z velkých soupeřů.

LN Vy byste chtěl spolupraco­vat s hokejovým svazem?

Chtěl, ale o moji generaci není zájem. A to přesto, že řada z nás měla opravdu velké výsledky. Dnes se hodnotí podle toho, kdo kolik vydělal, a bohužel ne podle toho, co se mu povedlo. Od MS 2002 jsme přitom získali jen dvě medaile.

LN A koho se ta omezení, o kterých mluvíte, týkají?

Vlastně celé mé generace, ač z ní vzešla řada skvělých trenérů a funkcionář­ů, například Karel Fako, který zakládal hokej ve Švýcarsku, Julius Černický v Dánsku. Tito jsou všichni vygumovaní, protože jsou nepotřební, nemají už k hokeji co říct. U nás tak začíná hokej osamostatn­ěním, to je bohužel teorie dnešního vedení. U vás si ještě starší generace vážíte, u náš tomu tak bohužel není.

CVeílcýerč­otzěhtoevn­oar čtěte na

 ?? FOTO MAFRA – PETR LEMBERK ?? Legenda. Jozef Golonka ještě coby trenér v roce 2015.
FOTO MAFRA – PETR LEMBERK Legenda. Jozef Golonka ještě coby trenér v roce 2015.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia