Lidové noviny

Chlapec s pancéřovou pěstí

- TOMÁŠ JAKL

PRAHA Po vypuknutí Pražského povstání se přihlásil do povstaleck­ých jednotek na Žižkově. Výstřelem z pancéřové pěsti zničil samohybné dělo. Postup Němců se tak zastavil na křižovatce Na Ohradě. To je příběh Čeňka Tetauera.

Při Pražském povstání se účastnil útoků na Němci obsazený dvůr Pražačka. Odpoledne 7. května zahájila německá skupina útok od školy na Pražačce do prostoru křižovatky Na Ohradě. Ovládnutí křižovatky by německým vojákům umožnilo spojit se s posádkou památníku na Vítkově a vytvořili by si nástupiště k útoku nynější Koněvovou ulicí do centra města. Před samohybným­i děly Němci hnali české obyvatelst­vo jako živé štíty. Policejní strážmistr Jan Šedivý a dobrovolní­k Čeněk Tetauer zaútočili na první samohybné dělo z chodby domu 1156/106 pancéřovým­i pěstmi. Čeněk Tetauer stroj zasáhl a ve vozidle začala vybuchovat vezená munice. Nastalého zmatku využili čeští rukojmí a utekli. Němci se stáhli zpět ke škole na Pražačce. Křižovatka Na Ohradě tak znamenala nejzazší bod německého postupu proti povstaleck­é Praze ve směru od Českého Brodu.

Po znovuotevř­ení českých vysokých škol po osvobození vystudoval Čeněk Tetauer pražskou techniku. V roce 1946 obdržel čs. medaili Za chrabrost. Nějakou dobu byl také zván na veřejné besedy, paradoxně jako údajný předobraz postavy Pepíka z povídky Jana Drdy Pancéřová pěst. Po komunistic­kém puči v roce 1948 se ale třídní původ otce a francouzsk­ý původ matky staly závažnými kádrovými skvrnami a zvaní na besedy ustalo.

 ?? FOTO VÚA – VHA ?? Dál nedojel. Dvaadvacet­iletý Čeněk Tetauer v Praze u vraku německého samohybnéh­o děla Hetzer, které zničil pancéřovou pěstí odpoledne 7. května 1945 pod křižovatko­u Na Ohradě na Žižkově. Na boku stroje je vidět místo, kudy střela pronikla pancéřován­ím.
FOTO VÚA – VHA Dál nedojel. Dvaadvacet­iletý Čeněk Tetauer v Praze u vraku německého samohybnéh­o děla Hetzer, které zničil pancéřovou pěstí odpoledne 7. května 1945 pod křižovatko­u Na Ohradě na Žižkově. Na boku stroje je vidět místo, kudy střela pronikla pancéřován­ím.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia