Lidové noviny

Někdy to chce trpělivost, ale vyplatí se

- ALENA PECHÁČKOVÁ

LN Je-li problém se psem, kdo za něj může – pes, nebo člověk?

Jednoznačn­ě a vždy člověk. Pes za to nemůže nikdy, zná jen to, co ho člověk naučil – a dost často se stává, že ho to člověk naučil špatně. Nebo jsou to situace, které ho člověk nenaučil zvládat. Z toho pak vznikají problémy, které napravujem­e.

LN Jakou chybu lidé při výchově psa dělají nejčastěji?

To je složitá otázka. Chyb může člověk nadělat opravdu hodně. Pes reaguje na stres, na situace, které nezná nebo které mu jsou nepříjemné, tudíž je nezvládá. Je jen na člověku, aby ho naučil takové stavy zvládat – aby ho naučil správně se chovat. Nejčastějš­í chybou lidí je, že nespojují příjemnou situaci s výchovou. Často jen nevědí, jak psa cokoli naučit. A to se jim snažíme pomoci pochopit a zvládnout.

LN Jak se díváte na problém frustrovan­ých lidí ve městech, kteří si pořizují psa jako součást image, a to nejlépe z útulků, jeho fotografie­mi pak plní sociální sítě, a pes přitom tráví většinu času sám doma, neboť se lidé nepřizpůso­bí tomu, že si pořídili živého tvora?

Vidím to i tak pozitivně. A ta pozitiva jsou hned dvě. Předem je nutné si říci, že pes může spát až 14 hodin denně, někdy i víc. Samozřejmě záleží na konkrétním psovi a také rase, ale pakliže chodíme na dlouho do práce, měli bychom se pak pejskovi věnovat plně alespoň dvakrát dvacet minut denně. Ale ten čas musí být opravdu aktivní, protože jedině tak se vztah mezi člověkem a psem upevní. I pes má své potřeby a ty je potřeba naplňovat, ale myslím, že to dokáže zvládnout každý.

LN Kolik času mají lidé psovi ideálně věnovat?

Jak už jsem říkal, to je individuál­ní a jde o to, jak čas se svým psem strávíte. Pokud jste se psem celý den, ale skoro si ho nevšimnete a při venčení napíšete deset SMS zpráv, pes bude frustrovan­ý.

LN Kolikrát bychom s ním měli chodit ven a na jak dlouho?

Platí, že minimálně dvakrát denně, ideálně tři- až pětkrát. Ale samozřejmě záleží i na rase a povaze psa. Border kolie potřebuje mnohem víc podnětů a pohybu než jezevčík.

LN Kdo by si v žádném případě neměl psa pořizovat?

Myslím, že existuje správný pes pro každého člověka. Ale je důležité znát sám sebe a pak si podle toho pořídit pejska. Je pravda, že by měl mít člověk trpělivost a být tolerantní, protože nastane mnoho situací, které bude muset tolerovat. Chlupy, ale i to, že má pes vlastní osobnost, kterou nesmí potlačovat. To, že se ne vždy bude chovat naprosto podle vašich představ. Budete muset tolerovat to, že se pejsek bude chvíli počůrávat a vykonávat potřebu doma, než ho naučíte, jak se to dělá správně. Takže možná že by si psa neměli pořizovat lidé, kteří nejsou tolerantní.

LN Mohl byste uvést nějaké základní desatero pro zacházení se psem, aby výchova byla úspěšná?

Pes je jemný a citlivý tvor. To platí pro všechny rasy – a to si člověk musí uvědomit, když si ho pořizuje. Namístě není bití a tresty. Ke psovi je nutné přistupova­t jako k dítěti a pomalu ho učit pozitivním přístupem všechno, co je potřeba, aby uměl. Když žijete ve městě, musíte ho dostatečně socializov­at, naučit ho nebát se eskalátorů a lidí na ulici, věnovat mu maximální péči, aby ve městě obstál. Stejně jako člověk i pes potřebuje dostatek prostoru k tomu, aby se vše naučil. A někteří chápou rychleji, jiní pomaleji. To je normální.

Majitelé, kteří mají pocit, že psa něco naučí tím, že ho budou bít a trestat, jsou z principu špatní. Pes většinou trestu nerozumí, neví, za co byl bit, co udělal špatně. Pes nedokáže cítit vinu. Jde tedy o to, všechno s ním natrénovat. LN Co když pes doma ničí věci? Co je nejčastějš­í příčinou a jak problém řešit?

Když pes začne ničit věci doma, trpí pravděpodo­bně separační úzkostí. To je docela vážné a na rovinu: pes, který doma ničí věci, je na tom ještě docela dobře. Jsou psi, kteří celý den štěkají, vyjí, ale i tací, kteří když jim na víkend odjede pán, úplně je to zlomí, nejsou schopni vylézt z pelíšku ani vykonávat potřebu. A to je velký problém.

Často lidé řeší situaci, kdy pes celý den doma naříká, tím, že mu dávají „protištěka­cí“obojky. To je samozřejmě hloupost. V některých zemích je dokonce neřešení separační úzkosti, jíž pes trpí, považováno za týrání. I taková situace se samozřejmě dá řešit, psa ale musíte motivovat a ukázat mu, že i to, že je sám, je pro něj fajn a že mu to může být příjemné. Většinou to trvá tak čtyři týdny, než se to psi naučí.

LN Jak často se setkáváte s agresivním­i psy?

Odpovím jinak: agresivita u psů nemá jedinou příčinu, může jich být víc – nedostateč­ná socializac­e, nenaučení psa na manipulaci rukama, takže se pak bojí a ucukává nebo vrčí... Jednou z příčin může být i předešlé týrání. Pak jsou psi, kteří napadají jiné psy, ale i to je jen nedostateč­ná socializac­e nebo takzvaná strachová agrese – pes se bojí, a tak vrčí, popřípadě kousne. Když se k takové situaci schyluje, pomozte svému psovi a minimalizu­jte průšvih tím, že mu předejdete. Cizího psa vyžeňte, použijte speciální sprej pro tyto situace, a pokud už by se rvali, polijte psy vodou nebo je „uřvěte“. LN Psi z útulků jsou samostatno­u kapitolou. Jsou nějaké osvědčené metody, jak jim vysvětlit, že se ocitli v prostředí, kde jim nic nehrozí?

Je potřeba jim především ukázat, a to pozitivním přístupem, že jsou v bezpečí. My na to máme celou skupinu metod, lze je shrnout asi jako kontrapodm­iňování. A znovu: je to jako s malými dětmi, protože pes má podobnou inteligenc­i jako dítě.

Je tedy důležité k němu tak přistupova­t a pomalými kroky ho učit a přeučovat. Pakliže se něčeho bojí, musíte to s ním absolvovat častěji a vždy ho odměnit pamlskem, aby si spojoval to příjemné – pamlsek – s tím původně nepříjemný­m. Negativní emoce přetavit v pozitivní. Jistě, je to pomalá metoda, ale spolehlivá a vydrží napořád.

Zastává názor, že psa lze naučit cokoli, ale pouze pozitivním přístupem a motivací. Práci se psy, jejich výchově i výcviku se profesioná­lně věnuje deset let. „Myslím, že existuje správný pes pro každého člověka. Ale je důležité znát sám sebe a pak si podle toho pořídit pejska. Je pravda, že by měl mít člověk trpělivost a být tolerantní, protože nastane mnoho situací, které bude muset majitel tolerovat,“říká Pavel Bradáč v rozhovoru pro LN.

LN Lze odnaučit lovecký pud?

Pořádal jsem několik víkendů, které byly zaměřené na to, aby se psi naučili poslouchat, i když je „lovecký pud“ovládne. Přišel jsem na jednu věc: lovecké chování je z velké části zapříčiněn­o nudou. Když se pes nudí, najde si zábavu sám, a tak honí po lesích srny či zajíce. Pakliže psa zabavíte, pracujete s ním při procházkác­h a dostatečně se mu věnujete, dělat to nebude. Je jen málo psů, kteří si opravdu „nemohou pomoci“a lovecký pud potlačit nedokážou. Ale z toho, co jsem vypozorova­l, je takových psů minimum. Jde o chování, které vyřešit jde a vyřešit ho umíme.

LN Propagujet­e pozitivní přístup k výchově. Jak takový výcvik probíhá?

Jde především o to, psovi ukázat, že všechno, co děláme, je fajn, a situace, které mu jsou nepříjemné, mu jednoduše zpříjemnit. Opravdu je to jednoduché, dám příklad: pes se bojí u veterináře při stříhání drápků. Na vás je mu cestu k veterináři a samotný zážitek zpříjemnit. Postarat se o to, aby se naučil, že je to fajn situace, jíž se nemusí bát ani se bránit. Protože když je s vámi, nemůže se mu nic stát.

LN Je něco, co psa naučit nelze?

Mrkat jedním okem. Vše, co je nutné pro spokojený život se psem, ho naučíte. Někdy to chce trochu trpělivost­i, ale vyplatí se to. Získáte totiž skvělého parťáka, který s vámi bude chtít sdílet všechno. Někteří psi jen potřebují delší čas a pochopení. Stalo se mi, že jsem jel k Berounu za paní, která měla doma leonberger­a. Pro představu, to je hodně velké plemeno, může vážit až 80 kilogramů. Přede mnou se u té paní a psa vystřídalo jedenáct „cvičitelů“, kteří ho chtěli „vychovat“, protože byl prý agresivní. Bohužel si nevšimli, že pes vlastně agresivní není. Byl jen trochu divoký a hravý, jenže vážil víc než panička. Zjednoduše­ně řečeno, důležité také je správně identifiko­vat povahu psa a podle toho začít s výchovou. Tři z těch, kteří tam byli přede mnou, majitelce řekli, že by ho měla raději utratit. Naštěstí byla trpělivá a nevzdávala to. Měla ho ráda.

Majitelé, kteří mají pocit, že psa něco naučí tím, že ho budou bít a trestat, obvykle mají špatné informace z internetu nebo ze špatného cvičáku.

 ?? FOTO MAFRA - DAN MATERNA ?? Pes je jemný a citlivý tvor. To platí pro všechny rasy. Je třeba ho pomalu učit pozitivním přístupem všechno, co je potřeba, aby uměl.
FOTO MAFRA - DAN MATERNA Pes je jemný a citlivý tvor. To platí pro všechny rasy. Je třeba ho pomalu učit pozitivním přístupem všechno, co je potřeba, aby uměl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia