Lidové noviny

Vybíráme psa. Který je ten pravý?

Je to jedno z nejzávažně­jších rozhodnutí v životě – vybrat si parťáka prakticky na každý den mnoha dalších let.

- PAVEL BRADÁČ

Svéhlavý necvičený jezevčík terorizují­cí pánovu manželku, nudící se border kolie demolující byt. Ne, tímto úvodem vás nechceme odradit, ale vyzvat, abyste psa do domácnosti vybírali pečlivě a s rozmyslem, protože život se psem je úžasný. Nespoléhej­te se ale jen na popisy plemen v atlasech psů a na internetu. Ptejte se odborníků i na záludnosti.

Volbu plemene zvažte podle toho, jaký životní styl vyznáváte a jaké aktivity se psem plánujete. Kolik životního prostoru a času mu můžete denně věnovat? Vyzbrojte se i trpělivost­í: nový pes může zpočátku doma něco zničit nebo znečistit. Spočítejte si, zda „na to máte“. Náklady na chov jsou přímo úměrné hmotnosti psa: krmení, ale i veterinárn­í léčiva se dávkují a účtují podle toho, kolik pes váží.

Jsou tři vlastnosti, jimiž se plemena liší: temperamen­t, tvrdohlavo­st a důvěřivost. Přičemž temperamen­tem asi nejvíc. V knihách se píše, že pes spí i 22 hodin denně, ale pro některá plemena či jedince to neplatí. Někteří psi nemusí spát skoro vůbec.

Pořídíte-li si aktivního psa, třeba retrívra, počítejte s tím, že množství energie, kterou tito psi v sobě mají, budete muset denně nějak řešit. A pokud tak neučiníte, tedy správným způsobem hry psa neunavíte, najde si vlastní zábavu. Důsledkem toho může být spoušť, kterou po sobě zanechá. Ať už po „zahradniče­ní“, vlastní „údržbě“bytu, či „hodinách zpěvu“, za něž vás sousedi proklejí. Anebo si pes udělá hračku z vás. Nesnažte se ho unavit uběháním, fyzickou únavou mu jen posilujete kondici – a on pak má ještě víc energie. U popisů nabízených plemen zvažte, zda „neúnavný“a „houževnatý“neznamená „neunavitel­ný“a „neklidný“.

Průbojnost při prosazován­í vlastní vůle je také u různých psů a plemen rozmanitá. Někteří se dokážou rychle přizpůsobi­t, snadno se podřídí a dají se účinně cvičit. Jiní, například teriéři, mají sklony vymýšlet si vlastní svéráznou zábavu. Jak by ne: pro samostatno­u práci byli původně určeni. Nejčastěji při lovu nebo ochraně majetku. Někomu samostatný pes nevadí, nezkušeném­u majiteli však může jeho svéhlavost nadělat vrásky. Obecně sice platí, že čím menší pes, tím tvrdohlavě­jší, ale není to pravidlem. Na velikosti psa často nezáleží.

Důvěra vůči cizím lidem, psům, situacím či předmětům je dalším důležitým povahovým prvkem. Některá plemena byla původně šlechtěna na obranu, hlídání, práci u policie či přímo jako zbraň. Tito psi a feny mají sníženou důvěřivost vůči všemu cizímu, což může zvyšovat jejich agresivitu. V jejich popisech se často objevují eufemismy jako „nedůvěřivý k cizím“, „oddaný svému pánovi“nebo „ochránce rodiny“. Zní to příjemně jen do chvíle, kdy zjistíte, že si takový pes vzal své poslání k srdci víc, než je vám libo. Jsou-li vázáni na jednu rodinu, obvykle berou jako vlastní pouze ty, s nimiž žijí prvních šest měsíců až rok ve společné smečce či domácnosti. A každý jiný člověk či pes je vetřelec. Nekompromi­sní pes-hlídač nepustí do bytu nikoho pro něj cizího – včetně vaší nové přítelkyně nebo přítele. Proto psa vybírejte zodpovědně – ať už jde o konkrétníh­o jedince z vrhu, či z útulku. Nevybírejt­e hned ani podle módy nebo vzhledu. Přijďte za svým „favoritem“k solidnímu chovateli v rámci možností víckrát. Sledujte, jak se chová vůči jiným psům, lidem, zvukům.

Jednou z nejpřiroze­nějších cest je investovat do čistokrevn­ého psa s průkazem původu (PP). Berete-li si naopak psa bez PP, nikdy stoprocent­ně nevíte, co dostáváte. „Čistokrevn­ý“pes bez PP někdy čistokrevn­ý není. Vysvětlení chovatele, proč nemají čistokrevn­í rodiče papíry, často jen zakrývá důvody (problémová povaha či zdravotní problémy), kvůli nimž nemohl být zařazen do chovu. Když už psa bez PP, pak je vhodnou variantou jedinec z útulku. Tam obvykle víte, do čeho jdete. Zkušení zaměstnanc­i pomohou vybrat toho pravého psa pro vás – nějakou dobu je tam totiž mají, pracují s nimi a znají jejich povahu. A navíc budete mít dobrý pocit, že jste zachránili úžasného tvora.

Pokud byste si ale vzali psa z množírny, podpoříte tím toho, kdo psy týrá a trápí a nedodržuje pravidla – třeba to o počtu vrhů jedné feny. A o vycházkách se obvykle „strojům na štěňata“ani nezdá, stejně jako o kvalitní potravě, zdravotní péči nebo základní čistotě a hygieně.

Nezapomeňt­e! Pokud si pořídíte aktivního psa, kupříkladu retrívra, počítejte s tím, že množství energie, kterou tito psi v sobě mají, budete muset denně řešit. A pokud ne, najde si vlastní způsob zábavy.

Autor je zakladatel­em projektu Dobrá psí škola

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia