Lidové noviny

Deset otázek napoví, zda jste připraveni

-

mikročip, petpas, očkování a další veterinárn­í péče, hygiena, výcvik a pomůcky, obecní poplatky, jízdné v hromadné dopravě, u některých plemen pravidelná úprava srsti) představuj­í denně zhruba 50 až 500 Kč podle velikosti a náročnosti plemene. Unese to váš rodinný rozpočet?

Pes je společensk­é zvíře a zpravidla špatně snáší samotu. Jste schopni přizpůsobi­t svůj denní režim tak, aby nezůstával dlouho (více než šest hodin) sám?

Pes držený v bytě nebo v kotci musí chodit pravidelně nejméně třikrát denně ven, a to za každého počasí. I pes, který má k dispozici velkou zahradu, by měl jít denně na procházku. Máte dost času a fyzických sil, abyste ho mohli na procházce doprovázet?

Jsou v blízkosti vašeho domu travnaté plochy, po kterých se smějí psi pohybovat a kde smějí vykonat potřebu?

Výkaly vašeho psa nemohou zůstat ležet na chodníku či na trávníku. Jste srozuměni, že musíte po svém psu uklízet?

Každý pes, zvláště mladý, potřebuje každodenní kontakt s jinými psy, pořádné proběhnutí, možnost prozkoumáv­at okolí čichem a obnovovat své pachové značky. Můžete mu to dopřát?

Aby byl pes čistotný a dobře ovladateln­ý, potřebuje důslednou výchovu a výcvik; aby se nenudil, je třeba si s ním často hrát. Najdete si na to čas?

Je mezi vašimi příbuznými nebo přáteli někdo, kdo se psa ujme v době vaší dovolené, služební cesty nebo nemoci?

Souhlasí s pořízením psa celá rodina?

Převzato z publikace

MVDr. Hany Žertové: Od štěněte ke psu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia