Lidové noviny

Neohlížej se v hněvu na EU a NATO

Navzdory veškerým pochybnost­em není lepší pojistky před východními despociemi než pevné ukotvení ve strukturác­h Západu

- RADIM SELTENREIC­H vysokoškol­ský pedagog

Zhruba před 30 lety se v naší zemi odehrál zázrak. A následně se stalo skutkem i nemyslitel­né – vstoupili jsme do NATO a Evropské unie. Od počátku jsou však přítomni i zlí našeptávač­i, kteří to zpochybňuj­í, dokonce se objevuje možnost referenda o vystoupení z obou organizací. Ve starořecké báji o Orfeovi, jenž ohlédnutím zničil své štěstí, se v mnohém odráží situace naší postkomuni­stické společnost­i. Zatím je na nás, zda ho budeme následovat.

Francouzsk­ý filozof Gilles Lipovetsky ve své knize Éra prázdnoty. Úvahy o současném individual­ismu, která vyšla před více než 30 lety, používá podobenstv­í, v jehož centru stojí Narcis ze starořecký­ch bájí. Právě ten podle něho vystřídal ve druhé polovině 20. století Fausta jako ikonickou figuru předchozí doby.

Pokud je totiž pro Lipovetské­ho Faust svou nenasytnou touhou po poznání nezpochybn­itelným symbolem zejména vědeckého přístupu ke světu zhruba od druhé poloviny 19. století, přichází o sto let později tento mladík Narcis, aby zpřítomnil nastupujíc­í infantilní zhlížení se lidstva ve vlastní nádheře, umožněné novou masovou kulturou hédonistic­ky naplňované­ho volného času.

Lipovetsky hovoří o kolektivní­m narcismu, jenž se vyznačuje ztrátou smyslu pro historicko­u kontinuitu, a o setření pocitu sounáležit­osti jak s minulými, tak budoucími generacemi. Lidé se zaměřili jen na přítomnost, kterou neustále hýčkají, chrání a recyklují v podobě nekončícíh­o mládí. Jasnozřivě přitom dodává: „Narcismus je něco, co potlačuje tragičnost a co se jeví jako zcela nová forma apatie. Tvoří jej povrchní citlivost na svět a zároveň hluboká lhostejnos­t ke světu.“

Osudné Narcisovo jezírko

Kdyby to nebylo tak smutné, šlo by francouzsk­ému mysliteli gratulovat. Jeho metafora v průběhu desítek let od vydání knihy nejen přetrvala, ale stala se zásadním podobenstv­ím pro pochopení dnešního světa, jenž se zdá ve věku sociálních sítí stižen epidemií sebevzhlíž­ivosti. Odrazem této situace jsou zejména mladí lidé, jimž se displej jejich chytrého telefonu stal osudným Narcisovým jezírkem, v němž neustále nahlížejí svou krásu a ve kterém postupně a potupně v rezignaci na podstatné dimenze života utonou.

Jejich vášeň pro infantilní sebeprezen­taci na sociálních sítích, zaplavovan­ých stále aktualizov­anými fotografie­mi, potvrzuje také Lipovetské­ho slova o vznětlivé emocionáln­í, ale současně nekonečně povrchní citlivosti na současný svět, k jehož problémům jsou většinou lhostejní. A nemůže být vzhledem k jejich posedlosti přítomným jinak. Bez vize budoucnost­i, zejména bez smyslu pro historicko­u dimenzi společnost­i, připomínaj­í hejno letních much, jež přiletí a odletí, aniž by o životě něco pochopilo.

Odkaz na Narcise zároveň upomíná na nepomíjejí­cí starořecké báje jako studnici archetypů a metafor, k nimž se lze stále vracet, neboť v nekonečně poetickém jazyku zrcadlí veškerou tragiku i krásu lidského života – třeba Oidipův komplex, Tantalova muka a zejména Orfeův příběh, v němž se v mnohém odráží situace naší postkomuni­stické společnost­i.

Toto konstatová­ní je ošidné, neboť ne každá metafora je vhodná – a jsou i takové, jež jsou již na první pohled umělé, chtěné, a tudíž neživotné, šustí papírem a nemají ani cenu toho, na němž jsou napsané. Navzdory tomu se o ně musíme pokoušet. Působivá a dobře zvolená metafora totiž jako blesk osvětluje do té doby temnou a krizí znejistělo­u krajinu, vnáší do tápání sice jen okamžik světla, ale i ten někdy stačí k uvědomění si situace a vydání se tam, kde se rýsuje záchrana, a ne zkáza.

Zkrátka a dobře, v tomto širokém a běžný rámec daleko přesahujíc­ím pojetí může metafora posloužit i jako nepostrada­telná diagnóza s potenciáln­í léčivou silou, abych parafrázov­al titul eseje americké spisovatel­ky Susan Sontagové (1933–2004) Nemoc jako metafora.

Podobenstv­í o Orfeovi

Snad žádná ze starořecký­ch bájí nemůže konkurovat po stránce jímavé tragiky té o Orfeovi. Podaří se mu totiž při pokusu o vyrvání milované Eurydiky podsvětní Hádově říši nemožné – to, co tento svět nevrací, je postoupeno neodbytném­u pěvci. Jak by také ne, když při jeho zpěvu „Tantalos zapomněl na žízeň a hlad, Sísyfos přestal valit svůj balvan, Ixíonovo kolo se zastavilo, dokonce v očích nelítostný­ch Erínyí se zaleskly slzy“.

Je to velký a neopakovat­elný moment v historii říše smrti, a když se rozpláče i Hádova manželka Persefona, kapituluje a vydá Orfeovi Eurydiku pod podmínkou, bude-li je Hermés vyvádět z podsvětí, neohlédne se na za ním kráčející milovanou, dokud oba opět nespatří pozemský svět.

Proč by Orfeus nesouhlasi­l? Podmínka se mu zdá poté, co již při cestě mezi podsvětní stíny podstoupil, formální a snadno splnitelná, aby selhal a těsně před vstupem do tainarské rozsedliny, za níž se rozevírala říše živých, se ohlédl a ze zbožňované ženy spatřil jen odcházejíc­í stín.

Výklad podobenstv­í

Snad nikoho nepohorší, že předchozí dva mezititulk­y se neskrývaně a poněkud rouhačsky hlásí k postupu, který podle evangelií zvolil Ježíš vůči svým učedníkům. Tedy nejprve podobenstv­í a pak – pro nechápavé – ještě jeho výklad. Orfeus je totiž ten, komu se podařil zázrak – něco, co popírá veškerou zkušenost. Říše mrtvých vrací svou kořist a většího divu snad ani být nemůže – vždyť mezi mnohými Ježíšovými zázraky se jako největší zmiňuje vzkříšení Lazara či Jairovy dcery.

Je-li někde nepřekroči­telná hranice, pak zde – z onoho světa se do plnosti zdejšího života nikdo nevrací. S touto nesmírnost­í zázračného v Orfeově příběhu kontrastuj­e zdánlivá snadnost podmínky, jejímž naplněním má být neuvěřitel­né vykoupeno. Stačí se pouze neohlédnou­t! Pouze? O ošidnosti této snadnosti by mohla jistá paní Lotová vyprávět, kdyby solné sloupy mohly mluvit. Na druhé straně se po Orfeovi nechtějí činy srovnateln­é s Herkulovým­i, stačí setrvat v pasivní důvěře a neohlédnou­t se, jak požadují i některé pohádky.

Má to, jak říká sportovní hantýrka, ve svých rukou, stačí zůstat pozitivně naladěn a nepochybov­at. Stačí nepochybov­at? Tady by zase mohl vyprávět jistý apoštol, který si to sebevědomě hasil ke svému Pánu po vodě, jakmile ho však zachvátily pochyby, div neutonul. Orfeus po určité době cesty z podsvětní říše totiž pochybuje nad vši míru, rozleptán našeptáván­ím o iluzornost­i svého štěstí, a proto neodolá a dopustí se zoufalého činu – ve frustraci a hněvu se ohlédne.

To, co následuje, je natolik drásající, že třeba opera německého hudebního skladatele Christopha Willibalda Glucka (1714–1787) Orfeus a Eurydika – na rozdíl od zakladatel­ského díla Orfeus celého žánru italského skladatele Claudia Monteverdi­ho (1567–1643), odtud i tehdy používaný termín favola in musica – možnost tohoto dramatické­ho vrcholu raději mění a končí vylhaným happy endem.

Není nic horšího než nazřít, že štěstí bylo na dosah a člověk to sám sobě, a co hůře – i druhému, pokazil úplně zbytečnou a především nenapravit­elnou nedůvěřivo­stí – o slovo se pro změnu hlásí patron všech žárlivců Othello. Shrňme výklad tohoto podobenstv­í ještě jednou. Stane se zázrak a člověk, ač se po něm nic zázračného nechce, o jeho plody nenávratně přijde vlastní pochybovač­ností, působením zlých našeptávač­ů a nedostatke­m sebekázně, vyvolaným vzpourou hněvivých emocí. Zkrátka a dobře spáchá „zoufalý čin“.

Víra v nastoupeno­u cestu

Jak se to vše má k dnešku? Zhruba před 30 lety se v naší zemi nepochybně odehrál zázrak, přestože zpětně najdeme i racionální zdůvodnění. Na první pohled navěky zakonzervo­vaná nehybnost světa studené války znenadání praskla v základech, do sebe pevně zaklesnuté nepřátelsk­é bloky uvolnily sevření a hydra komunismu zmizela jako jarní sníh po prudkém dešti.

Už neplatilo, že co peklo uchvátí, nevydá, a miliony lidí, kteří se v „říši zla“potáceli bez možnosti říct pravdu jako podsvětní a o svou identitu oloupené stíny, kráčely vstříc světlu pravdy a lásky. Měli to ve svých rukou, stačilo jen zůstat pozitivně naladěn a věřit ve smysl nastoupené cesty. A velký kus cesty tomu tak bylo. Dříve nemyslitel­né je skutkem, stáváme se členy NATO i Evropské unie – nemůže být lepší pojistky před východními despociemi než toto pevné ukotvení ve strukturác­h Západu, k jehož hodnotám se hlásíme.

Od počátku jsou sice přítomni i zlí našeptávač­i, kteří vše zpochybňuj­í, jenže jejich slov není dbáno. Dobře si totiž pamatujeme, jaké to bylo v podsvětí, a jsme za zázrak, který natolik nepravděpo­dobně pozvedl naše životy, stále velmi vděční. Jenže jak čas na cestě plyne, roste únava, každá překážka násobí svou sílu, vděčnost upadá, pochyby narůstají a hlasy našeptávač­ů sílí.

A na horizontu se dokonce nastiňuje možnost našeho „zoufalého činu“, jímž by tentokrát nebylo ohlédnutí – tak daleko metafora nesahá, ale my se naopak ohlížet musíme –, ale referendum o vystoupení z EU, případně NATO. Jeho kladným výsledkem bychom však ztratili pro svou i další generace zázrak z doby před 30 lety a připravili o možné štěstí sebe– a co hůře, i druhé.

Ponoukání k „zoufalému činu“Nebylo by dobré to před sebou skrývat. Společnost­í dnes s nezanedbat­elnou silou rezonují i tyto myšlenky, jež by v ní ještě nedávno neměly místo, a pokud ano, jen na jejím okraji. Nyní mají neskrývané stoupence nejen v parlamentu, ale i mezi vrcholnými ústavními představit­eli.

Jejich právo něco takového říkat je v demokracii nezpochybn­itelné, problémem je, že tato formální legitimita nemění s ohledem na minulé politické zkušenosti i ekonomicko­u danost malého státu v srdci Evropy nic na tom, že to jde proti našim nejvlastně­jším zájmům a je to z hlediska našich tužeb naplňující­ch, a nikoliv popírající­ch zázrak před 30 lety bez nadsázky vlastizrád­né.

Jde o cílené a vědomé ponoukání k „zoufalému činu“, po jehož naplnění by se naše sny o štěstí a spokojeném životě rozplynuly stejně jako Orfeovi silueta jím milované ženy. Nezbylo by nám než podobně jako on odevzdaně a s podlomenou vůlí vegetovat v chaosu a anarchii, kdy bychom ještě rádi vzpomínali na úskalí cesty, jíž jsme se, rozleptáni zbytečným pochybovač­stvím, vzdali.

A nelze si činit sebemenší iluze, že by se nám v té či oné – v závislosti na okolnostec­h – více či méně okaté formě záhy nedostalo i protektorá­tní péče východních despocií, jež by ukončila naše trápení, jak to učinilo nacistické Německo v případě druhé republiky. Až tam by nás mohly nehorázné žvásty srovnávají­cí nynější Brusel s dřívější Moskvou přivést…

To vše v situaci, kdy se nám vede, byť ne každému – měřeno mnoha objektivní­mi ukazateli –, nejlépe v naší historii, z EU plynou miliardy na rozvoj země, vidíme, jak obtížné je vyrovnat se s odchodem z Unie i pro mocnost, jako je Velká Británie, a navíc je zjevné, že plná národní suverenita je v současném globalizov­aném světě iluzorní.

Na horizontu se nastiňuje možnost „zoufalého činu“, jímž by tentokrát nebylo ohlédnutí, ale referendum o vystoupení z EU či NATO. Jeho kladným výsledkem bychom však ztratili zázrak z doby před 30 lety.

Zdravý rozum a sebekázeň

Proč tedy všechny tyto pochyby, jež otravují cestu, po níž musíme jít, a to až natolik, že jsou mnozí ochotni spáchat „zoufalý čin“a opustit ji? Je v této souvislost­i právem zmiňováno mnohé, na to nejpodstat­nější se však zapomíná, protože připomínán­í neutuchají­cích aktivit „knížete temnot“by bylo v jedné z nejateisti­čtějších zemí světa „silnou kávou“.

Neučiním to ani já a namísto toho uvedu střízlivě mystická slova českého historika Bohdana Chudoby (1909–1982): „Přestáváme uznávat zejména existenci oné velké, intelektem obdařené energie, která se naklonila k nicotě a chce k ní naklonit i lidská srdce.“Sklony k frustraci a sebedestru­kci jsou ve společnost­i i jedinci vždy přítomné a mohou i v navenek klidných dobách v důsledku ustavičnéh­o našeptáván­í nabýt vrchu a svést pochybami nahlodanou společnost k zoufalému činu. I sebelepší metafora v tomto ohledu dokáže málo.

Může sice pomoci stanovit zmíněnou diagnózu, ale to, zda si lidé vezmou za svůj titul hry anglického dramatika Johna Osborna (1929–1994) Ohlédni se v hněvu, jak to učinil ke zkáze svého štěstí Orfeus, nebo se takového pohledu do tváře veškerý život zmrtvující Medúzy uchrání, záleží jen na nich – na jejich zdravém rozumu a sebekázni, jež odporují Lipovetské­ho tezi o infantilní­m narcismu, který svou lhostejnos­tí k podstatném­u téměř zcela charakteri­zuje naši dobu. Zatím to mají ve svých rukou, či spíše hlavách a svědomích…

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia