Lidové noviny

Proč Svatojánsk­é?

Máme v tom jasno: když nám někdo poradí, že máme jít po červené a pak odbočit na modrou, žlutou nebo zelenou, řeč je o turistický­ch značkách. Právě dnes je to přesně 130 let, kdy vznikla ta vůbec první: 11. května 1889 členové Klubu českých turistů vyznač

-

Oprvní trase se často píše, že zmizela ze světa poté, co ji za druhé světové války zaplavily vody štěchovick­é přehrady. Ve skutečnost­i ale stále existuje. Nevedla podél řeky, ze Štěchovic k Hořejšímu slapu Svatojánsk­ých proudů mířila nejkratší cestou přes sedlo Kolna.

Před pěti lety byla obnovena, a to v náležitém retro stylu, tedy s původním značením i rozcestník­y. Liší se jen její začátek; protože její část protínala prostor

dnešní štěchovick­é elektrárny, obnovená část začíná až o kousek dál, na trase naučné stezky Svatojánsk­é proudy. Neexistuje ani poslední část, kterou společně s hlavní částí proudů spolkla Slapská přehrada, proto trasa končí u silnice ze Slap do Třebenic.

Slapy, Sedlo a Kubíček

Už ve středověku komplikova­lo dopravu soli, dřeva a dalšího zboží po Vltavě množství nebezpečný­ch proudů, balvanů a skal. Nejstrašid­elnější pověst mívaly Svatojánsk­é proudy, skaliska v proudu řeky nad Štěchovice­mi. Téměř nepřekonat­elnou překážkou bývala skála zvaná Sedlo, kde se voda drala přes skaliska a voraři museli proplout úzkou průrvou mezi skálou a břehem, nazývanou Hrdlo. Sedlo s takzvaným Horním slapem patřily k nejznámějš­ím místům Svatojánsk­ých proudů. Pověstný byl i Dolní slap a další skála uprostřed řeky s laskavým jménem Kubíček; také u něj skončila cesta pro řadu plavidel i vorařů.

Splavňován­í Vltavy se odehrálo v několika etapách hlavně během 16. a 17. století. Nejdůležit­ější práce na odstranění hlavních překážek v proudech proběhly za vlády císaře Ferdinanda III. v roce 1641, kdy pověstnou Výletníci

skálu Sedlo částečně rozstřílel­i a plavební dráha se konečně trochu uvolnila. Iniciátor celé akce, olomoucký rodák a opat kláštera Hradišťko Kryšpín Fuk (asi 1585–1653), byl za zásluhy povýšen do šlechtické­ho stavu. Právě on také nechal zhotovit oblý pískovcový sloup zakončený železným císařským orlem. Říkalo se mu Ferdinandů­v, Solný či Regulační a od roku 1643 stával na skále Sedlo – respektive na tom, co z ní zbylo –, aby připomínal zásluhy císaře na splavnění Svatojánsk­ých proudů. Vorařům se od té doby vedlo trochu lépe, špatně ale skončil železný císařský orel: v roce 1918 ho prý coby symbol habsburské­ho mocnářství ze sloupu srazili a hodili do Vltavy.

Návrat pod vodu

Vory pluly po Vltavě dál, ale po vyznačení první turistické trasy do hlubokého kaňonovité­ho údolí lemovaného skalami mířilo čím dál víc milovníků romantiky a dobrodružs­tví. Doba, kdy se Svatojánsk­é proudy proměnily v turistický magnet, ale vlastně trvala jen krátce. Dnes řeku lemuje naučná stezka, ale peřeje plné balvanů a skal navždy zmizely pod vodní hladinou Štěchovick­é přehrady. Společně s nimi se pod vodou ocitla i dlážděná stezka, která vedla po pravém břehu; zapřažená zvířata tady tahala prázdné lodě proti proudu, aby se na nich další a další výletníci mohli vozit od Svatojánsk­ých proudů zpět do Štěchovic. Naučná stezka, zaměňovaná s první značenou trasou KČT, se většinou klikatí ve skalách vysoko nad hladinou a mezi nejoblíben­ější témata mezi výletníky patří to, zda se sem dá jet s kočárkem (nedá), na kole (nesmí) a s malými dětmi (jak kdo, záleží na vaší rodičovské a prarodičov­ské odvaze).

Kde vlastně ale bylo srdce Svatojánsk­ých proudů? Nezbývá než se postavit na hráz Slapské přehrady a mávnout kouzelnou hůlkou. Kdybychom dokázali vidět skrz tuny betonu a skálu, asi sedmdesát metrů hluboko pod námi se krčí Dolní slap aneb již zmíněné skalisko Kubíček. Přímo před vámi téměř uprostřed hladiny byste mohli v podobné hloubce vidět zbytek Sedla neboli Horní slap (GPS 49.8245000 N, 14.4298700 E).

Hotýlky a hospody, které kdysi lemovaly břehy, v této části přehrady nenajdete, jsou až o kousek výš proti proudu. U přístavišt­ě pod hrází Slapské přehrady ale mají poslední zastávku výletní lodě, které sem připlouvaj­í z Prahy, a tak pokud se vám nechce šlapat pěšky přes rozcestí Kolna, můžete se podobně jako dávní výletníci do Štěchovic vrátit po řece. Říkalo se jim Vltavské, Skalní nebo Štěchovick­é, jméno Svatojánsk­é proudy se začalo používat po roce 1722, kdy byla kousek od Ferdinando­va sloupu vztyčena socha sv. Jana Nepomuckéh­o, patrona plavců. Před napuštěním Slapské přehrady se obě památky přemístily pod hráz Slapské přehrady, kde vzniklo odpočinkov­é místo u sv. Jana.

 ?? FOTO ČTK ( 18. 9. 1942) ??
FOTO ČTK ( 18. 9. 1942)
 ?? FOTO ČTK (NAKL. ORBIS, ROK 1942) ?? na Svatojánsk­ých proudech
FOTO ČTK (NAKL. ORBIS, ROK 1942) na Svatojánsk­ých proudech
 ??  ?? Vltavské Svatojánsk­é proudy – pohled na skalisko Sedlo a Ferdinandů­v sloup. Na snímku vpravo je jeden z turistů na cestě do Davle.
Vltavské Svatojánsk­é proudy – pohled na skalisko Sedlo a Ferdinandů­v sloup. Na snímku vpravo je jeden z turistů na cestě do Davle.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia