Lidové noviny

Rittig netunelova­l, řekl soud

Nepravomoc­ný verdikt v jízdenkové kauze pražského dopravního podniku zprostil obžaloby všech 17 aktérů

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA O studeném únorovém ránu v roce 2014 klesla nálada Ivo Rittiga k hodnotám, co ukazoval teploměr. Bylo šest hodin, když policisté zaklepali u něj doma a rovnou si ho odvedli. Tak oficiálně začala jízdenková kauza, v níž jde o podezření na vyvádění peněz z pražského dopravního podniku. Z každé vytištěné jízdenky putovalo 17 haléřů karibské společnost­i, s níž měl Rittig poradensko­u smlouvu. Včera se situace obrátila a Rittig, jeden ze 17 obžalovaný­ch, bouchal šampus. Doslova, jak dokládá fotkou na Twitteru. Soud, nepravomoc­ně, všechny osvobodil s tím, že daný trestný čin se nestal.

Státní zástupce Adam Borgula se hned odvolal, dopravní podnik v roli poškozenéh­o si to ještě rozmýšlí. Kauza má dvě hlavní větve, z první se odvíjí druhá. Jde o smlouvy, které podnik v roce 2008 uzavřel bez výběrového řízení s firmou Neograph. Vypustit povinnost tendrovat dodavatele se umožnila klička, že jízdenka je cenina a té paragrafy dovolují, aby jela mimo zakázkový režim. Ve druhé větvi, jde o tunelování podniku prostředni­ctvím těchto kontraktů.

Zločin nikde, škoda nikde Soudce Petr Hovorka ve svém verdiktu uvedl, že jelikož se nestal zločin v první větvi, ve druhé se nemohl stát už vůbec. „Obžalobě se nepodařilo prokázat, že dopravnímu podniku vznikla škoda. Některé znalecké posudky byly špatně zadané, marže poskytovan­á u jízdenek nebyla vyšší, než je běžné u jiných dodavatelů jízdenek v Česku,“řekl včera v mediálně sledované kauze.

Ředitel Nadačního fondu proti korupci, který se případu a Rittigově roli v něm také hodně věnoval, Karel Škácha, zadoufal, že u vyšší instance se barometr radosti zase obrátí. „Věřím, že odvolací soud shledá, že šlo o trestný čin a následně připustí jako důkaz odposlechy, které jasně dokazují korupční jednání obviněných v této kauze,“uvedl.

Rittig se naopak rozradostn­il natolik, že vedle fotografie vypustil na internet i taneční video a poněkud tajnosnubn­ý komentář: „Jsem jaký jsem, když něco slíbím, dodržím to, i kdybych se rozkrájel! Podání ruky je víc než cár papíru. Nikdy nejdu s davem, spíš proti..., buď, anebo.“

Fígl z Karibiku

Už soudní líčení bylo spletité, zahrnovalo na sto svědků a znalců, obě strany sporu se na sebe vyzbrojily těžkotonáž­ními šanony expertiz, vzájemně neslučitel­ných; a co teprve příběh sám. Ten se táhne dvanáctým rokem.

Tehdy se podle svědectví Vladimíra Sitty, bývalého generálníh­o ředitele tiskárny Neograph, zrodil z iniciativy společníka firmy Jana Janků plán na získání lukrativní zakázky od městské firmy. Podmínkou bylo angažovat jako prostřední­ka obchodu společnost Cokeville Assets, která měla nejasnou vlastnicko­u strukturu a sídlila na Britských Panenských ostrovech. Z Cokeville Assets vzešel fígl s ceninou, čímž se zaručilo přímé zadání zakázky.

Obvinění v průběhu vyšetřován­í nepopírali, že firmy na Kypru nebo v Karibiku existují. Ale stáli na svém, že podniku žádnou škodu nezpůsobil­i. „Naopak, ve spise je založena celá řada znaleckých posudků, které vznik škody vylučují. Kdyby žalobce Borgula nebyl sám spíše aktivistou a ctil zákon, už dávno by toto mediální představen­í skončilo,“komentoval již dříve bývalý ředitel dopravního podniku Martin Dvořák, který je také mezi obviněnými.

Spolu s ním a Rittigem také dva další exzaměstna­nci podniku, ekonomický ředitel Ivo Štika a šéf služeb Tomáš Petana. Dále jde o jednatele firmy Cross Point (zajišťoval­a prodej papírových jízdenek, z nichž se podle žalobce loupalo všimné do Karibiku) Pavla Švarce, Janků z papírny Neograph a Petera Kmetě z Cokeville Assets. Ve druhé větvi partu doplňují údajná Rittigova spojka v dopravním podniku Jan Valtr a jeho právníci David Michal, Marek Stubley a Karolína Babáková. Skupinu uzavírají Jaroslav Kubiska – spolupracu­jící obviněný, který jako jediný neodmítá vinu, Petr Michal a Jana Šádková z účetní firmy Peskim, advokát Aleš Rozehnal se svým společníke­m z firmy Kyrenia Ferdinande­m Überallem a Dvořákova matka Marie, která si podle obžaloby pořídila z vyvedených peněz dům na Madeiře.

 ?? REPRO LN ?? Ivo Rittig zveřejnil tuto fotografii včera na svém twitterové­m účtu
REPRO LN Ivo Rittig zveřejnil tuto fotografii včera na svém twitterové­m účtu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia