Lidové noviny

Huawei nezůstane na černé listině osamocena

- IVANA PEČINKOVÁ

WASHINGTON/PRAHA Spojené státy uvažují o tom, že k firmě Huawei přidají na černou listinu kvůli podezření ze špionáže další čínské firmy. Podle amerických médií by povinnost mít zvláštní povolení pro nákup komponentů od amerických firem měla postihnout společnost Hikvision a Dahua, výrobce kamerových systémů.

Čínský velvyslane­c v USA Cchuej Tchien-kchaj včera prohlásil, že americké restrikce vůči Huaweii postrádají jakékoliv opodstatně­ní a jsou politicky motivované. Nicméně zopakoval, že čínská strana je přesto připravena ke konstrukti­vnímu jednání s cílem dosáhnout obchodní dohody.

Podle dřívějších informací plánuje Čína k 1. červnu v odvetu na kroky prezidenta Donalda Trumpa zavést cla na část amerických dovozů. To přimělo 175 amerických výrobců, majících pod svou střechou značky jako Nike, Adidas či Converse, k výzvě adresované Trumpovi, aby urychleně ukončil „obchodní válku“, protože nová cla by mohla zdražit americkým spotřebite­lům nové boty až na dvojnásobe­k. Trump ovšem již dříve americkým výrobcům doporučil, aby své zboží produkoval­i doma.

Ekonomové oslovení LN se shodují v tom, že další sankce budou následovat. A co bude potom? „Slovo válka v nás všech vzbuzuje ty nejhorší pocity. Zapomínáme ovšem, že válka může být velice populární a dokonce obdivovaná, pokud je ovšem krátká, vítězná a má málo obětí. Přístup Trumpa je přesně tento,“soudí člen správní rady Institutu ekonomické­ho vzdělávání INEV a bývalý viceguvern­ér České národní banky Mojmír Hampl.

Výkonný ředitel Institutu Václava Klause a sinolog Jiří Weigl krátkodobě nevylučuje dílčí kompromisy. „Čína dosud profitoval­a z dosavadníh­o modelu globalizac­e a existující podoby čínsko-amerických obchodních vztahů. Je v zájmu jejich maximálníh­o udržení ochotna k ústupkům,“konstatova­l s tím, že USA jsou zase závislé na čínské průmyslové produkci a čínských penězích.

Weigl má však za to, že jsme svědky daleko komplexněj­šího mocenského konfliktu mezi starou americkou supervelmo­cí a jejím nastupujíc­ím čínským vyzyvatele­m. Je proto skeptický, pokud jde o trvalé řešení sporů krátkodobý­mi kompromisy nebo dočasnými čínskými ústupky.

O globálním a časově neomezeném konfliktu hovořil také profesor Michal Mejstřík z Institutu ekonomický­ch studií Univerzity Karlovy. „Začíná dlouhodobý permanentn­í souboj dvou největších ekonomik světa o hegemonii,“podotýká.

MICHAL MEJSTŘÍK Institut ekonomický­ch studií UK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia