Lidové noviny

Zeman si počká na Staňka

O osudu ministra kultury chce prezident rozhodnout poté, co se s ním v úterý setká

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Traduje se, že jednou z přezdívek prezidenta Miloše Zemana je „Mlha“. Mlhavo je i kolem výběru nástupce Antonína Staňka (ČSSD) na ministerst­vu kultury. Jasno do situace měla vnést včerejší schůzka šéfa oranžových Jana Hamáčka s hlavou státu. Prezident ale jako by chtěl zůstat věrný svému pseudonymu. Po zhruba hodinovém jednání obou politiků totiž otazníky přetrvávaj­í. A pokud dojde na jejich slova, zůstane jméno nového ministra ještě několik dní utajeno.

„Informoval jsem jej o svém návrhu řešení. Pan prezident mi sdělil, že se rozhodne po své schůzce s ministrem Staňkem 28. května,“uvedl Hamáček.

Podrobnost­i o řešení, s nímž na Hrad šel, si předseda sociálních demokratů ponechal pro sebe. Také jindy výřečný hradní mluvčí Jiří Ovčáček protentokr­át zachoval přísné mlčení. Omezil se pouze na to, že setkání svého šéfa s lídrem socialistů potvrdil. Nadále tak platí, že se Hrad nebude do 28. května k dění vyjadřovat.

Přesto včera k jednomu posunu došlo. Za Staňka se postavil předseda komunistů Vojtěch Filip. Ten je podobně jako Zeman zkušený politický pragmatik, navíc dlouhodobě prokazuje, že s hlavou státu umí najít společnou řeč. Jeho slova by tak mohla být určitým lakmusovým papírkem, jímž si Hrad se svými spojenci zkouší reakce okolí. „Věřím, že pan prezident Staňkovu rezignaci nepřijme. Proč by taky měl?“napsal Filip na svůj Facebook.

Podle něj ministr oznámil rezignaci kvůli sílícímu tlaku a štvavé kampani. Na Staňka se vylila zloba kulturní obce poté, co odvolal Jiřího Fajta z čela Národní galerie a Michala Soukupa z olomouckéh­o Muzea umění. „Ministr se zachoval přesně tak, jak musel,“přidal Filip svůj názor.

Hrej si, tu máš Kohouta...

Jinak ale kolem Staňkova dalšího osudu panuje nezvyklé ticho. Takové, které naznačuje, že by s Hamáčkovým plánem – respektive jeho přijetím ze strany Zemana – nemuselo být všechno v pořádku.

Jádrem sporu může být jméno člověka, který by měl současného ministra v horkém křesle vystřídat. Adeptů se objevilo víc, podle informací LN si ale prezident přál hrát tak trochu podle více než 150 let starého syžetu národního básníka Karla Jaromíra Erbena.

Hradní pán by totiž na kultuře nejraději viděl exministra zahraničí Jana Kohouta. Bývalý šéf diplomacie patří k Zemanovým oblíbencům. Prezident si už před několika lety prosadil jeho jmenování do úřednické vlády Jiřího Rusnoka, kterou ale ve skutečnost­i z dálky „orchestrov­al“právě Zeman.

Kohout je nyní prezidento­vým poradcem. Kladné body na Hradě získal i díky tomu, že před šesti lety souhlasil s vydáním diplomatic­kého pasu pro nejbližšíh­o Zemanova našeptavač­e: kontroverz­ního rádce přes energetiku Martina Nejedlého. Podnikatel s tajuplnou minulostí na podobné privilegiu­m přitom podle mnohých odborníků nemá nárok.

Není proto divu, že se proti Kohoutově dosazení do čela ministerst­va postavili sami sociální demokraté. Jejich názor se dá shrnout zhruba tak, že když už do vlády vysílají svého člověka, měl by být skutečně jejich a nikoli prezidenta, který ještě donedávna ukazoval, že když si zamane, dokáže své bývalé straně řádně škodit. Obrazně řečeno nabídka „tu máš Kohouta“tak asi zůstane oslyšena a Kohout zřejmě skončí „odhozený“v koutě – úplně stejně jako hračka v Erbenově Polednici.

Z mlhoviny spekulací vystupují další jména. Krátce po oznámení Staňkovy rezignace se na čas stal favoritem divadelní režisér a dřívější volební manažer ČSSD Ivan Krejčí. Umělecká obec by s ním pravděpodo­bně neměla větší problém, opět se ale projevila nelibost členů oranžové partaje. S pochopením se jeho jméno nesetkalo ani na Hradčanech.

V kuloárech se skloňovalo rovněž jméno poslance a starosty Náchoda Jana Birkeho. „Já to opravdu nejsem,“vyvrací však podobné úvahy. Do spekulací se dostal po Kohoutovi i další bývalý ministr zahraničí, Lubomír Zaorálek. Ten však není nadšen už z faktu, že je ČSSD ve vládě s premiérem a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Nedá se proto úplně čekat, že by se pral o ministersk­é křeslo v současném kabinetu.

Proti vstupu do vlády byl i první místopředs­eda ČSSD Roman Onderka, jehož jméno se v souvislost­i s kulturou také objevilo.

Z informací LN včera vyplynulo, že dalším z uvažovanýc­h nástupců Staňka může být radní pro kulturu Jihomoravs­kého kraje Tomáš Soukal.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Zastaví ho? Miloš Zeman si chce počkat na osobní rozhovor s Antonínem Staňkem, než se rozhodne, zda přijme jeho demisi.
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Zastaví ho? Miloš Zeman si chce počkat na osobní rozhovor s Antonínem Staňkem, než se rozhodne, zda přijme jeho demisi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia