Lidové noviny

Finiš kampaně ovládly potraviny

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Volby do Evropského parlamentu jsou tady. Od 14.00 budou otevřené volební místnosti, opět se zavřou v sobotu dvě hodiny po poledni. V Česku kandiduje 39 stran, které bojují o 21 europoslan­eckých křesel.

PRAHA Kdyby mohli sami rozhodovat, mají Češi jasno. Evropská unie by podle většiny z nich měla bojovat proti dvojí kvalitě potravin a řešit problémy s migrací. Obě tato témata oslovují přes polovinu populace. Jiné věci zase tolik netáhnou. Pouhou desetinu lidí vzrušuje ochrana demokratic­kých hodnot. Vyplývá to z nejnovější­ho průzkumu, který agentura Kantar zhotovila pro Českou televizi.

Právě na jejích obrazovkác­h včera vrcholila předvolebn­í kampaň. Ve večerní závěrečné superdebat­ě se překvapivě nestřetli volební lídři stran, jak by se dalo čekat, ale přímo předsedové partají. Většina z nich hned na začátku hovořila o tom, že hlavní ideoví partneři Čechů jsou ve zbylých třech státech visegrádsk­é skupiny.

Straničtí stratégové moc dobře vědí, jaké téma jim u Čechů zajistí příznivé politické „skóre“. Na problém dvojí kvality potravin se tak v kampani zaměřily v podstatě všechny štáby. „Chceme Evropu, kde neplatí dvojí standardy. Nůžky mezi západní a východní Evropou se sevřely, ale pořád je to málo. Pro téma dvojí kvality potravin jsme hodně udělali, naše Olina Sehnalová ho otevřela,“chválil „svou“europoslan­kyni první muž sociální demokracie Jan Hamáček.

Pozor na czexit

Ve stejném duchu mluvili i další lídři. Průzkum provedený pro ČT přitom ukázal, že v okolních státech bodují spíše ekologická témata. A to dokonce i v zemích, jichž se jinak dvojí kvalita rovněž dotýká.

Další bod, na němž se shodli takřka všichni předsedové stran, je reforma Evropské unie. Nějakou formu proměny fungování osmadvacít­ky prosazuje téměř každý. Jen šéf protimusli­mské SPD Tomio Okamura považuje EU za nereformov­atelnou.

V otázce brexitu často zaznívalo přání zachovat co nejlepší vztahy s Londýnem. Velká Británie je pro Čechy důležitým obchodním partnerem. „Kdyby odešla z EU bez dohody, bylo by to pro nás nevýhodné,“upozornil předseda ODS Petr Fiala.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) byla Británie vždycky českým spojencem, který na unijní úrovni vyvažoval dominanci Francie a Německa. „Přál bych si, aby proběhlo druhé referendum a Britové zůstali v EU,“uvedl Babiš.

Opakovala se i varování před snahami následovat Brity a jít cestou czexitu. Lídr Pirátů Ivan Bartoš přitom řekl, že na výsledek britského referenda měly vliv mediální lži a polopravdy šířené zastánci brexitu. „Vidím to i u řady stran, z nichž většina zde naštěstí nestojí,“prohlásil Bartoš k šéfům stran, kteří byli přítomni v sále. ČT pozvala devět lídrů parlamentn­ích partají, celkově ale kandidují skoro čtyři desítky subjektů.

Premiér a šéf ANO Babiš se místy musel cítit nepříjemně. V průběhu večera se totiž jako bumerang vracelo téma zemědělské­ho a chemického kolosu Agrofert, u jehož zrodu stál a jejž po přijetí takzvaného lex Babiš vložil do svěřenskéh­o fondu. Ve chvíli, kdy se řešila společná zemědělská politika EU, plula éterem dotace pro Penam.

Podniku ze sítě Agrofertu státní fond poslal stomiliono­vou dotaci na stavbu linky pro výrobu toastového chleba. Ministerst­vo financí, které kontroluje ANO, však Evropské komisi neposlalo projekty k proplacení. Brusel prověřuje, jestli Babiš i po vložení koncernu do svěřenskéh­o fondu není ve střetu zájmů.

V debatě mnozí politici upozorňova­li na to, že dotace mají podporovat hlavně malé farmáře, a ne obří podniky. „Pokud je firma velká a zdravá, nemusí stavět na dotacích,“uvedl Bartoš.

„Podnik do 600 hektarů, to je ideální příjemce zemědělské dotace,“dodal Hamáček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia