Lidové noviny

Po letech integrace Unie své členy rozeštvává

- KATEŘINA SURMANOVÁ

LN Vysíláte v rámci kampaně rozporné signály. Na jedné straně je Evropská unie skvělá a má být silná. Na druhé chrlí nesmysly a silné mají být národní státy. Co si z toho mám vybrat?

Projekt Evropské unie je skvělý v tom, že máme mír, a to je strašně důležité. Za druhé máme schengensk­ý prostor, kde se můžeme volně pohybovat, máme přístup na vnitřní trh, i když limitovaný, což je stále velký problém. Naši lidé mohou v rámci Unie pracovat, z evropského rozpočtu jsme dostali 740 miliard za patnáct let. Po odpočtu našich odvodů. To jsou hlavní plusy.

Jsou tu i negativa. Podle mého názoru přijímá EU příliš mnoho legislativ­y a pro občany vzniká velmi nepřehledn­á situace. Nelíbí se mi ani zpolitizov­aná Evropská komise a to, že velké státy často nerespektu­jí ty malé a že po letech integrace Unie své členy spíše rozeštvává, než aby přispívala k jejich větší kooperaci, že má strašně zákonů a legislativ­y.

LN Je zpolitizov­aná, nebo z podstaty věci politická?

Komise má být především nestranná a objektivní. Komise jako jediná v EU může navrhovat novou legislativ­u. Systém spitzenkan­didátů, kdy si dvě velké strany prosadí svůj vliv, není dobrý. Komise dělá politiku, vyjadřuje se k politickým záležitost­em, podle mého názoru by ale měla hlavně dohlížet na plnění smluv. Máme Evropský parlament, radu a Komisi. To hlavní slovo by měla mít Evropská rada s parlamente­m. Komise je nikým nevolená instituce, která supluje demokratic­ky zvolené orgány.

LN Copak nemá?

Ne úplně. Nemáme zpětné informace, znám to z vlastní zkušenosti. Když jsem byl v Americe a mluvil s prezidente­m Donaldem Trumpem o clech na auta, zjistil jsem, že ani není schválen společný evropský mandát k jednání pro eurokomisa­řku Cecilii Malströmov­ou, jedna země to blokovala. Až poté, co jsem to otevřel, byl společný mandát přijat. Chápete, že to jednání o tak důležitém obchodním vztahu pro všechny evropské země stálo a nikdo to neřešil? Některé země jsou víc průmyslové, jiné zemědělské. A my se o tom na radě dost nebavíme. Kancléřka Angela Merkelová má pravdu, když navrhla, abychom se nesetkával­i jen třikrát do roka. Evropská rada by měla být koaliční vládou Evropy.

LN Znovu – copak to tak není?

My máme pocit, že některé věci se tam dostatečně neprobíraj­í. I na úrovni Evropské rady bychom měli víc diskutovat o zahraniční politice – proč jsme ztratili vliv v Sýrii, co tam budeme dělat, jak to bude s Libyí. Každý mluví o Africe, ale kde je pro ni konkrétní plán? Také obchodní vztahy se Spojenými státy, ruské sankce, které zatím nesplnily politický cíl. Rusko potkáváme všude, má vliv v Sýrii, bohužel větší než Evropská unie. Přitom šest milionů uprchlíků čeká na návrat do Sýrie, což se Evropy zásadně týká. Někdy cítíme, že se některé věci domlouvají mimo radu a že se zástupci Evropské komise staví do role, jako by byli víc než členské státy. Komunikace je těžkopádná, všechno dlouho trvá.

LN Třeba?

Typickým příkladem je rozpočet.

Hnutí ANO v kampani razí především tři témata. První dvě jsou národoveck­y kontroverz­ní, poslední si osvojily téměř všechny strany a stal se z něj letošní hit. Jsou to nepřekonat­elný odpor vůči přerozdělo­vání migrantů, přeměna Evropské komise v ryze úřednický aparát a dvojí kvalita potravin. Podle premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše je za rozdíly často poptávka řetězců. „Pokud chce někdo párky s 96 procenty masa, dostane je. Pokud chce 40 procent, taky je dostane. Kvalitu i obal určují řetězce. Naši výrobci dělají superkvali­tní zboží a mohou ho dodat na náš trh, když si to řetězec objedná,“říká Babiš.

Nevíme, kde se ta čísla vzala. Proč se náklady navyšují o 23 procent, když Spojené království odchází, kolik stojí celá struktura se dvěma sídly parlamentu. Evropský parlament stojí 1,9 miliardy eur ročně, to jsou gigantické částky. Evropské struktury na příštích sedm let mají stát 87 miliard eur. Proč to navyšovat?

Podobně jsem zažil debatu v rámci Frontexu. Migrace dramaticky klesla, teď je to hlavně o marocké cestě do Španělska. Z diskusí víme, že země se ubrání samy. Dokonce i ty, které nejsou v Schengenu, mají lepší ochranu před nelegální migrací než ty, jež tam jsou. A vůbec nebyla debata, proč Frontexu navyšovat o tolik finanční prostředky. Třeba na pobřežní stráž, když některé členské země si to nepřejí a celkem máme v rezervě až 7000 policistů. Frontex má dělat hlavně návratovou politiku a monitoring, ale tolik pohraniční­ků asi nepotřebuj­eme. Jednání Evropské rady neprobíhá, jako když například sedíme ve V4 nebo i v ALDE, kde volně diskutujem­e, na radě je to víc formální.

LN Kdy nebo v čem se Komise podle vás chovala politicky nebo zpolitizov­aně?

Neustále něco mediálně komentují. Jeli jsme do Varšavy na setkání deseti zemí, které vstoupily v roce 2004, a místopředs­eda Komise ještě předtím, než tam přijde, dá rozhovor, kde vzkazuje dost nepříjemné věci polskému premiérovi, svému hostiteli. Tohle je zvláštní. Vystupoval, jako kdyby byl někým volený politik.

LN Eurokomisa­ři nejsou také politici?

Měli by být spíš manažeři, experti v dané oblasti. Politický směr má určovat Evropská rada, Komise to má pak vykonávat.

LN Naše eurokomisa­řka zvedá před volbami téma, že je potřeba vnímat, jestli se výsledek nesnaží ovlivnit nikdo zvenčí. Do toho vpadl rakouský skandál. Je to na zvýšení bdělosti?

Samozřejmě, ale to si musejí pohlídat jednotlivé členské státy, jestli jim někdo zasahuje do voleb a financují to cizí státy. To se nedá řešit centrálně, ale jednotlivé země si mohou samozřejmě předávat informace a zkušenosti. Musíme operativně spolupraco­vat a vyměňovat si relevantní informace.

LN Zmínil jste, že ruské sankce nefungují. Budete chtít otevřít debatu o jejich zrušení?

Nechci, ale jde mi o to, aby Evropa nepoškozov­ala vlastní postavení. Máme velice ambiciózní klimatické cíle, Evropa dohodu z Paříže respektuje, vyprodukuj­e devět procent světových emisí. Ostatní globální hráči to nerespektu­jí: USA, Čína, Indie. A na to konto některé státy vyhlásí, že nechtějí jádro, nechtějí uhlí, a do toho elektroaut­a. Je třeba být rozumný a můžeme se bavit o biopalivec­h, s nimiž přišla Evropská unie, aby plnila emisní cíle. A pak dotování solárů – a jak to dopadlo? Všichni evropští výrobci solárních panelů zkrachoval­i a teď je vyrábí Čína.

Mám obavu, že když někdo vyhlašuje, jak v roce 2040 nebudou v Evropě žádná auta na benzin a naftu, zásadně poškodí náš automobilo­vý průmysl. Je otázka, jestli to lidé budou vůbec kupovat. Nikdo neřekl, kolik emisí produkuje výroba baterie do elektroaut­a, jak se bude recyklovat. Hasiči říkají, že to nejde ani uhasit – a vyrábí to zase Čína nebo Korea. Nikdo neřeší blackouty, které by připojován­í aut do sítě v jeden moment způsoboval­o, nebo kde se všechna ta auta nabijí.

Děláme všechno pro to, abychom zachovali naši přírodu, máme projekty na vodu, bojujeme proti kůrovci, chceme vysadit deset milionů listnáčů, ale nemůže se stát, že ohrozíme sami sebe coby velkého výrobce aut. Nákladový rozdíl mezi golfem na elektřinu a naftu je 11 tisíc eur, při stejné ceně to musí někdo dotovat. Pojďme vést diskusi o rozumném používání elektroaut ve velkých aglomerací­ch v rámci smart cities, ale je otázka jejich výhodnosti na dlouhé tratě.

LN V roce 2040 už dost možná bude konkurence mezi výrobci, tím klesne cena, zahustí se infrastruk­tura dobíjecích stanic.

A proč jsme se pak tolik snažili, s dobrými výsledky, abychom dostali normální auta s emisemi dolů, i spotřebou? A najednou to všechno skončí, já si to neumím představit. Pro naši zemi, pro náš průmysl to znamená zásadní ekonomické ohrožení.

LN Je to další krok, vývoj. Výrobci videokazet asi taky namítali, proč se vymýšlejí DVD, když už si všichni koupili video.

Jasně, ale tady jde o energetiku. Primární je voda, bez ní není život. A pak máme energii, my máme svůj mix a v něm chceme jádro. V Evropě se objevují hlasy, že jádro není úplně čistý zdroj, protože odpad z něj není obnoviteln­ý. My říkáme ne, je to bezemisní zdroj. Nechci, aby nám Evropská komise diktovala energetick­ý mix, vystačit si jen s obnoviteln­ými zdroji je ohrožením našeho průmyslu, který navíc zatěžujeme povolenkam­i. Příštích deset let mají české firmy zaplatit 230 miliard korun a Evropu ekologické náklady ročně vyjdou na 200 miliard eur.

LN Povolenka se zdražovala postupně, firmy měly čas, aby svoji uhlíkovou stopu snížily.

Vždyť to dělají, my si cíle plníme. Otázkou je, jestli se ale mají ještě víc zpřísňovat, a to podle mě potřeba není. Dohody z Paříže držíme, bylo těžké je vyjednat. Proč to znovu otevírat, zvláště když mimoevrops­ké země to nedělají? Nad Evropou není uzavřený prostor, v němž si snížíme emise, klima nemá hranic. Dnes je to ale velice moderní. Taky chceme řešit životní prostředí a klima, ale bavme se o tom opatrně, protože v minulosti všechna navrhovaná řešení nebyla úplně správná. Tady například někdo často mluví o biopalivec­h druhé generace, která ale de facto v Evropě neexistují.

LN Řekl jste, že biopaliva vymyslel Brusel. Když vám to vadí, proč na tom vydělává firma, jejíž jste obmyšlený?

Mně to nevadí. U nás se mimochodem první biopaliva vyrobila v roce 1991, Brusel s tím přišel prvně v roce 2003 a závazně to vzniklo v roce 2009. A byl to velký hit, protože jedna globální investiční banka řekla, že ropa bude stát 200 dolarů za barel. Podnikatel­é se do toho samozřejmě vrhli a já jako bývalý podnikatel jsem byl jeden z posledních v Evropě, který postavil fabriku na zpracování řepky.

Pro české zemědělce je to výhodné, ušetří v porovnání s exportem na dopravě, ale hlavně dvě třetiny řepky se tu používají na potraviny, na řepkový olej, majonézu. Akorát tady někdo z řepky udělal politikum, celé je to pitomost a dezinforma­ce s cílem mluvit o Babišově řepce. Česko nemělo čím plnit své závazky. Tento zdroj biopaliv byl schválen v rámci plnění závazku vůči EU, není jiný způsob, jak je plnit.

LN Ještě za vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) se daný zákon otevíral, vedla se debata, bezvýsledn­á, jestli postupně neutlumova­t podporu biopaliv první generace a nezačít s podporou generace druhé. Nemůžeme si za to pak sami, že to nemáme jak jinak plnit?

Nikdo není připravený, druhá generace biopaliv není nikde v Evropě. Pokud vím, něco vyvíjí Číňani. V Evropě výrobce druhé generace není. Jsou to jenom teoretické řeči.

LN Mohli jsme být první.

Tak si najděte investora, budu vám držet palce. Já to určitě nebudu, protože už nepodnikám, už jsem bohužel politik.

LN To jste si vybral. Jasně, k tomu se hlásím.

LN Máte na billboarde­ch, že Česko ochráníte tvrdě a nekompromi­sně. Vážně nekompromi­sně? Kdyby si dal takový závazek každý, můžeme rozpustit partu.

U migrace žádné kompromisy dělat nebudeme. Ilegální migrace je nepřijatel­ná, pašeráci nemohou rozhodovat, kdo kam půjde, kvóty jsou nesmysl a přes to nejede vlak.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Komise se chová zpolitizov­aně, neustále něco mediálně komentuje, říká Andrej Babiš
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Komise se chová zpolitizov­aně, neustále něco mediálně komentuje, říká Andrej Babiš

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia