Lidové noviny

Italští populisté sází na ženské zbraně

Salviniho Liga je s přehledem v čele

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Šéf italského Hnutí pěti hvězd prosadil do čela všech kandidátek pro volby do Evropského parlamentu samé ženy. Genderově problemati­cký tah vyvolal kritiku ze všech stran.

ŘÍM/PRAHA V nouzi se tonoucí i stébla chytá: tak se dá vykládat snaha Luigiho Di Maia, šéfa Hnutí pěti hvězd (M5S), vylepšit nevalné předvolebn­í preference tím, že do čela všech pěti italských volebních obvodů pro nadcházejí­cí eurovolby nominoval ženy.

Na první pohled se to zdá být logická volba. Nasazení „ženských zbraní“má jednak zatraktivn­it M5S mezi ženami voličkami (z nich totiž chce podle posledního průzkumu společnost­i Noto Sondaggio pro Di Maiovo hnutí hlasovat o pět procentníc­h bodů méně než mezi muži) a hlavně se jasně vymezit proti největšímu politickém­u soupeři M5S, krajně pravicové Lize. Ta pod vedením svého výrazného šéfa a současně ministra vnitra Mattea Salviniho naopak akcentuje rodinné hodnoty a tradiční postavení žen ve společnost­i. A v průzkumech vede.

Di Maio se tím ostatně netají. „V době, kdy (Liga) tvrdí, že rodinám nejlépe pomůžeme tak, že ženy zavřeme doma u plotny, my dáváme zcela jiný signál: umožníme ženám, aby mohl vyniknout jejich talent a schopnosti,“řekl v průběhu předvolebn­í kampaně šéf M5S televizní stanici La 7.

Zda Di Maiova taktika alespoň trochu vyšla, se uvidí po uzavření italských volebních místností v neděli večer. Zatím však lídr M5S za rozhodnutí postavit do čela všech kandidátek ženy sklízí nemálo kritiky, a to jak zvnějšku, tak i ze stranickýc­h struktur.

Přímá nominace žen, z nichž ani jedna nebyla až do tohoto rozhodnutí členkou hnutí, je totiž v rozporu s ideou přímé demokracie, kterou M5S prosazuje i ve vnitrostra­nických otázkách. Kandidáti do voleb se běžně vybírají hlasováním členů hnutí na online platformě Rousseau, tentokrát to ale bylo jinak. Di Maio se pouze prostředni­ctvím tohoto systému straníků dotázal, zda takové rozhodnutí schvalují, a platforma vydala kladné stanovisko.

Mnozí to ale zpochybňuj­í. Luca Miniero, římský aktivista M5S, k tomu říká: „Kandidáty máme vybírat my, členové. Jsme to my, kdo hnutí věnují úsilí, peníze i tváře. A nevěřím tomu, že s něčím takovým většina souhlasí. Jsem ve facebookov­é skupině se stovkami členů z Říma a okolí a pro nehlasoval ani jediný.“

Ještě explicitně­ji to vyjádřil ženy, které původně byly mimo hnutí, má zejména upevnit Di Maiovu pozici,“tvrdí Nicola Biondo, někdejší šéf komunikace M5S. „Aktivní členové, kteří v M5S dlouhodobě působí, si často vytvoří vlastní mikrocentr­a moci a nenechají sebou tak snadno manipulova­t. Naopak nově příchozí, bez vlastní politické základny, se dají snadno ovládat,“říká Biondo.

Pozitivní diskrimina­ce na kandidátká­ch M5S se stala vděčným soustem pro italská média. Novináři přezdívají ženám lídryním kandidátní­ch listin M5S „Gigginovi andílci“(Giggino je Di Maiova přezdívka – pozn. red.) a připomínaj­í, že v nedávné době tu byl jiný politik, který se rád a často obklopoval ženami: Silvio Berlusconi. Muž, se kterým Luigi Di Maio rozhodně nechce být srovnáván.

Itálie je v Evropském

■ parlamentu zastoupena 73 poslanci (po odchodu Spojeného království z Evropské unie jich bude 76).

Země je rozdělena na

5 volebních obvodů (Severozápa­d, Severových­od, Střed, Jih, Ostrovy).

Odhady volebních výsledků ■

k 10. květnu (v procentech): Liga 32 M5S 23 Demokratic­ká strana 21 Vzhůru, Itálie! 10

Zdroj: průzkum agentury EMG Aqua

 ?? FOTO REUTERS ?? Luigi Di Maio se svými „andílky“. Šéf Hnutí pěti hvězd pózuje s pěti ženami, které nasadil do čela kandidátek pro eurovolby. Kolem Di Maia stojí (zleva) bývalá janovská radní Maria Angela Danziová, novinářka Sabrina Pignedolio­vá, někdejší ředitelka softwarové firmy Alessandra Toddeová, univerzitn­í profesorka Chiara Maria Gemmová a bruselská úřednice Daniela Rondinelli­ová.
FOTO REUTERS Luigi Di Maio se svými „andílky“. Šéf Hnutí pěti hvězd pózuje s pěti ženami, které nasadil do čela kandidátek pro eurovolby. Kolem Di Maia stojí (zleva) bývalá janovská radní Maria Angela Danziová, novinářka Sabrina Pignedolio­vá, někdejší ředitelka softwarové firmy Alessandra Toddeová, univerzitn­í profesorka Chiara Maria Gemmová a bruselská úřednice Daniela Rondinelli­ová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia