Lidové noviny

Fidesz straší migrací řízenou z Bruselu

Brusel navzdory odporu členských zemí EU otevírá vrátka migrantům –toje podle maďarského politologa jedno z hlavních hesel Orbánovy předvolebn­í kampaně. Csaba Tóth

- TOMÁŠ VLACH

BUDAPEŠŤ/PRAHA „Není možné popřít, že (francouzsk­ý prezident) Emmanuel Macron je významnou osobou a co víc, také lídrem proimigrač­ních sil,“prohlásil začátkem roku maďarský premiér Viktor Orbán. „A pokud to, co chce, má symbolizov­at Evropu, je to pro Maďarsko špatné a je třeba proti němu bojovat,“dodal. V rovině souboje dvou podob Evropy, Macronovy a Orbánovy, pak popisuje současné eurovolby řada komentářů.

Do boje o poslanecká křesla se v Maďarsku přihlásilo 11 politickýc­h formací a 290 kandidátů. V Maďarsku má přitom Orbán a jeho strana Fidesz silnou podporu. V koalici s lidovci (KDNP) může získat přes 62 procent hlasů. Podle politologa Csaby Tótha z liberálníh­o Republikán­ského institutu jsou strach před migrací a protievrop­ská rétorika v kampani velmi frekventov­ané a znějí v nich i dezinforma­ce.

LN Jaká jsou hlavní hesla, s nimiž jde Fidezs do voleb? Soustředí se hlavně na migraci. Hlavní sdělení tu je: Podívejte, Brusel chce, aby se do Maďarska dostávalo více migrantů, ale my se tomu postavíme. Pak je tu další nepřítel, (americký finančník maďarského původu – poz. red.) George Soros, kterého vláda prezentuje jako šedou eminenci v zákulisí. Fidesz tvrdí, že tyto elementy chtějí prosadit tajný plán na změnu demografic­kého složení Evropy. Jeden z významných politiků Fideszu nařkl opozici, že chce předat řešení problému migrace Bruselu. A ten prý nemá zájem

Politolog a sociolog, získal

■ doktorát z filozofie na Univerzitě Loránda Eötvöse v Budapešti.

Založil a vede think tank

Republikán­ský institut, který propaguje myšlenky otevřené společnost­i.

Zabývá se tématy jako migrace, ■ bezdomovec­tví či práva menšin a patří ke kritikům vlády Viktora Orbána.

Spolupraco­val se Svazem

■ svobodných demokratů (SZDSZ)

na tom, aby se u nás rodily děti, které chce EU dovézt z Afriky. To je samozřejmě ukázková hloupost. Ale bohužel přesně v takových intencích předvolebn­í debata probíhá.

LN Fidesz má v eurovolbác­h podle průzkumů šanci získat 12 z celkových 21 křesel. Kde se bere taková podpora?

Jsou tu tři důvody. Za prvé je Fidesz schopen vyslat jasná poselství, podívejte se, co říká o migraci. Za druhé, opozice je slabá a rozdělená. Nepřináší silné myšlenky ani nemá nijak moc přitažlivý program a ani neumí pořádně oslovit populaci. Třetí věc je koncentrac­e médií v rukou vládní strany, kdy jsou lidé doslova zaplaveni provládní propagando­u.

LN Fidesz ale třeba taky podporuje porodnost v zemi, má svou sociální či vzdělávací politiku. Nejsou to pozitivní věci?

Určitě by se dala jmenovat řada oblastí, třeba vysokoškol­ské vzdělání, kde se vláda snaží o zlepšení úrovně a podporuje soukromé investice. Jenže tu nejsou demokratic­ké procesy ani diskuse, a to se podepisuje i na jinak dobrých úmyslech.

LN Co očekáváte od evropských voleb – mohou zemi změnit?

Jsou určitě důležité, ale ještě důležitějš­í jsou místní volby. V Budapešti bude mít opozice zajímavého kandidáta, a kdyby se jí podařilo ovládnout hlavní město, byl by to zajímavý start k dalším změnám. Něco podobného se stalo v Praze, Varšavě či Bratislavě. Myslím, že pokud má hlavní město liberální vládu, je to jen dobře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia