Lidové noviny

Voda jen jednou za deset dní

- MARTIN HAMPEJS

Indii stejně jako každý rok zasáhlo sucho. Jeho dopady jsou však masivnější než v minulosti. S rostoucím počtem obyvatel totiž roste i poptávka, kterou přírodní zdroje již nejsou schopné pokrývat. Vodu tak musí dovážet vláda.

DILLÍ/PRAHA Stovky obřích prázdných barelů čekají na naplnění na suchem popraskané zemi. Kolem nich se netrpělivě pohybují obyvatelé slumu Vasant Kunj, ležícího na jihu indického hlavního města Dillí. Čekají na příjezd vládní cisterny, která je zásobuje vodou jen jednou za deset dní.

„Je to velice těžké, takto žít,“popsala pro CNN Fatima Bibiová, která zařizuje přísun vody do slumu. Připomíná, že pro rodiny je vládní cisterna často jediným zdrojem vody. Není neobvyklé, že rodinám voda dojde dny před příjezdem nových zásob. Lidí jsou žízniví a zaprášení. „Všechno je závislé na těchto dodávkách vody. Pití, vaření, čistota, praní,“dodává Bibiová.

Při příjezdu cisterny se okamžitě seběhne celé okolí. Muži i ženy zelenými hadicemi automatick­y začínají plnit čekající barely. Každá rodina dostane 600 litrů, se kterými musí po deset dní vydržet. Pro porovnání: když se v Jihoafrick­é republice hlavní město potýkalo s největším suchem v historii, populace se musela omezit na 50 litrů vody denně na osobu. Ve Vasant Kunj jde o 60 litrů denně na rodinu. Voda je zde vzácnější než zlato. Před každým z domů stojí několik barelů a uličky mezi domky se tak stávají ještě užšími. „Používáme denně půl kbelíku vody na koupání a některé dny se ani nemyjeme,“popisuje Bibiová. „Nejprve vodou myjeme zeleninu, pak oblečení a občas i sebe,“vysvětluje, jak se voda ve slumu používá znovu a znovu. A nikdo nevyplýtvá ani kapku vody bez důvodu.

Problémy s nedostatke­m vody jsou však po celé Indii a země v současnost­i čelí nejhorší krizí v historii. Podle nedávné analýzy think tanku Niti Aayog pro indickou vládu se v současnost­i musí vypořádáva­t s nedostatke­m vody na šest set milionů lidí. Ročně pak kvůli suchu nebo kontaminac­i vody zemře na 200 tisíc Indů. Do konce roku 2020 pak odborníci předpoklád­ají, že 21 největších měst Indie bude naprosto bez povrchové vody. A podle vědců bude ještě hůř.

„Máme příliš mnoho lidí na moc málo vody,“uvedla zakladatel­ka neziskové organizace Force Jyoti Sharmaová. „Je nešťastné, že lidé nevidí, jak děsivé to je.“Jednoduše řečeno, indické vodní zdroje docházejí. Se zvyšující se urbanizací a vyšším počtem lidí ve městech potřebují lidé čím dál větší množství vody a úřady musejí stahovat vodu až ze vzdálených lokalit skrze vodovodní potrubí.

Podle analytiků je hlavním problémem fakt, že Indie bere většinu svých zásob vody z povrchovýc­h zdrojů. Několik desetiletí braly komunity napříč zemí vodu pouze z mělkých studen a nevyužíval­y hloubkové vrty či jiné formy, a došlo tak k zásadnímu vyčerpání povrchovýc­h vod.

Problém s povrchovou vodou Poslední analýzy pak naznačují, že ve městech, jako je Dillí, Bangalůr či Hajdarábád, brzy dojdou zásoby povrchovýc­h vod a na 100 milionů lidí může být naprosto odříznuto od vody. A nedostatek vláhy zasáhne i průmysl – většinu jej totiž tvoří zemědělstv­í, které je na vodních zdrojích absolutně závislé. „Vládní politika několika států, která dala farmářům možnost využívat zdarma elektřinu nebo využít dotace na čerpadla, studny a budování potrubí, vedla k nekontrolo­vanému využívání a plýtvání zdroji,“tvrdí ředitel Centra pro vědu a životní prostředí Sureš Rohilla.

Nedostatek vody je navíc zhoršován klimatický­mi změnami. Monzunové deště již nepřinášej­í tolik vláhy, jako tomu bylo v minulosti, a sucha jsou častější. Vyčerpané vodní zásoby vedly v minulosti k obrovským zemědělský­m krizím a sebevraždá­m napříč farmáři. Od roku 1995 si sáhlo na život přes 200 tisíc lidí pracujícíc­h v zemědělstv­í. Minulý rok se severoindi­cké město Šimla ležící ve státě Himáčalpra­déš dostalo do takové krize, že jeho vláda vydala oficiální prohlášení, které žádalo turisty, aby do země kvůli nedostatku vody nejezdili. A i tehdy se – stejně jako letos ve Vasant Kunj – objevovaly na ulicích dlouhé fronty lidí s barely na vodu.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Přístup k pitné vodě bude v Indii v budoucnost­i téma číslo jedna
FOTO PROFIMEDIA Přístup k pitné vodě bude v Indii v budoucnost­i téma číslo jedna

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia