Lidové noviny

Ukrajinská show pokračuje S

Oligarchov­é se zdatně přisávají k novému prezidento­vi Zelenskému

- PAVEL MÁŠA novinář

vého času komentoval­i čeští novináři příjezd ukrajinské delegace do Prahy poněkud udiveně slovy, že její členové působili jako „hoši z Wall Street“. Byl mezi nimi i guvernér centrální banky Viktor Juščenko, pozdější „majdanový“prezident. On a jeho okolí ovšem nakonec utonuli v bažině korupce, jejíž melioraci původně vydávali za svůj cíl. Pokud by k nám nyní přijeli přední představit­elé administra­tivy nového ukrajinské­ho prezidenta Volodymyra Zelenského, bylo by asi nejpřiléha­vější přirovnat je k top manažerům NBC Universal. Téměř všichni se podíleli především coby producenti na televizníc­h projektech, jichž se Zelenskyj účastnil.

Stejně jako předchozí administra­tivy deklaruje i ta nová jako jeden z hlavních cílů potlačení korupce a moci oligarchů. „Je třeba udělat to, co jsem udělal na Interu (televizní stanici – pozn. red.) – oddělit redakční politiku od byznysu,“nechal se nedávno slyšet Zelenskyj. Jak moc to myslí vážně, je ovšem pochybné. Když v úterý po dlouhých odkladech zveřejnil jména členů svého nejužšího týmu, objevil se na pozici šéfa jeho administra­tivy dosavadní osobní advokát oligarchy a mecenáše Zelenského Ihora Kolomojské­ho Andrij Bohdan.

O podíl na moci se ovšem hlásí i další magnáti – Dmitrij Firtaš a Valerij Choroškovs­kij. Podle listu Naša versija oba muži finančně podpořili Zelenského před druhým kolem voleb, kdy Kolomojsky­j uzavřel penězovod. Coby styčného důstojníka k novému prezidento­vi prý vyslali Andrije Portnova. Ten byl, coby příslovečn­é uzavření ukrajinské spirály vedoucí odnikud nikam, členem administra­tivy autoritati­vní hlavy státu Viktora Janukovyče. Jeho první veřejnou aktivitou se stalo podání žaloby na expreziden­ta Petra Porošenka kvůli vlastizrad­ě.

Nic o novém kurzu

Nová administra­tiva ale zatím nic nenaznačuj­e o politickém kurzu. A jak poznamenal redaktor listu Ukrajinska pravda Roman Romaňuk, nepřiblíži­l ho ani inauguračn­í projev hlavy státu. Ten je obvykle očekáván coby „programový“, leč v případě Zelenského prý sám program chyběl. Krom slibů lepších zítřků projev upoutal spíše jako výčet chystaných politicko-mocenských kroků. K nim patří rozpuštění parlamentu, stanovení data předčasnýc­h voleb (21. července), tlak na přijetí nového volebního zákona zavádějící­ho otevřené volební listiny (podobně jako v Česku) a snižujícíh­o kvorum pro vstup do nejvyšší rady Ukrajiny z pěti na tři procenta. Personální změny čekají silové resorty a orgány, jejichž někteří šéfové již podali demisi sami.

Právě nové volby budou ukazatelem, na kolik pokračován­í vystačí Zelenského seriál Sluha národa, jehož manažeři se z televizníc­h studií přesunuli do státní administra­tivy. Strany dosavadní koalice k volbám vyhlížejí s ostentativ­ní sebedůvěro­u, leč prezidents­ká partaj Sluha národa je může převálcova­t podobně, jako Zelenskyj smetl Porošenka. Za bukem se zatím směje expremiérk­a a neúspěšná prezidents­ká kandidátka Julija Tymošenkov­á, jíž mnozí prorokují nové premiérské křeslo. Tyto spekulace posílil i Kolomojsky­j slovy, že přímo nepodpořil Zelenského, ale byl „jeho fanouškem“, stejně „jako jsme byli fanklubem Julije“.

Ať již Tymošenkov­á uspěje, nebo ne, bude nová vláda s předpoklád­anou dominancí Sluhy národa předvídate­lná. Zavede slibovanou daňovou amnestii a alespoň opticky sníží administra­tivní tlak na byznys. „Domnívám se, že hlavní je vám nepřekážet,“ujistil Zelenskyj představit­ele IT firem při setkání s nimi. Praxe bude zcela jistě jiná – otěže řízení ekonomiky si nenechá žádná vládnoucí moc vzít z rukou. Ostatně ani „liberální“Tymošenkov­á se nezřekla administra­tivního vlivu na energetick­ý sektor (a nejen ten). Pokud ovšem pomineme nejlukrati­vnější odvětví, jako je právě energetika či těžařství a metalurgie, v gesci oligarchů, lze doufat, že se ZeTým vynasnaží alespoň pocitově usnadnit podmínky pro malé a střední podnikatel­e.

Krom slibů lepších zítřků projev Volodymyra Zelenského upoutal spíše jako výčet chystaných politicko-mocenských kroků

Zahraniční strategie beze změn Dosavadní počínání „ruskojazyč­ného“prezidenta nicméně nezavdalo pochyb, že zahraniční strategie sázející na posílení vazeb se Západem a čelení tlaku Ruska zůstane zachována. Symptomati­cké je, že tisková zpráva o setkání Zelenského s ministrem energetiky USA Rickem Perrym akcentoval­a shodu na sankcích proti dodavatelů­m výstavby rusko-německého plynovodu Nord Stream 2 a na dodávkách amerického zkapalněné­ho břidlicové­ho plynu z Polska.

Hodit vidle do jemného pletiva těchto vazeb na Západ tak může spíše administra­tiva Donalda Trumpa, jak naznačuje analytička CNN Samantha Vinogradov­á. Podle ní Trumpův advokát Rudy Giuliani jen na poslední chvíli zrušil cestu do Kyjeva, při níž chtěl získat argumenty pro podporu svého prezidenta a poskvrnění jeho oponentů. I tak stačil plácnout, že „Ukrajinci okolo prezidenta Zelenského jsou odpůrci prezidenta a v některých případech nepřáteli USA“. Ruský prezident Vladimir Putin si při soupeření s Ukrajinou snad ani nemůže přát více.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia