Lidové noviny

Energetika v obležení Tykačem

-

Před pár dny vyvolala menší rozruch zpráva, že známý uhlobaron Pavel Tykač získal od švýcarské firmy Alpiq dvě české hnědouheln­é teplárny – Kladno a Zlín. Zajímavá je hlavně ta první; má téměř desetináso­bně vyšší výkon než druhá a je daleko blíž velkolomům, které Tykač ovládá. Navíc pro zásobování teplem využívá jen dvanáct procent svojí kapacity, zbytek běží kvůli produkci elektřiny tím nejméně efektivním a pro prostředí i zdraví lidí nejvíce zatěžující­m způsobem. Vzhledem k masivnímu vývozu elektřiny z ČR (v objemu odpovídají­címu spotřebě všech českých domácností) a strategick­ému cíli státu upřednostn­it uhlí pro výrobu tepla v efektivníc­h teplárnách by bylo nejlepší dva ze tří bloků neprodleně uzavřít. Švýcarská firma chlubící se odpovědnos­tí za řešení změny klimatu to mohla udělat. Pokud nyní prodej vykazuje jako snížení emisí, jen se neoprávněn­ě lakuje na zeleno. Přechod elektrárny do firmy, která chce spalovat uhlí desítky let a opakovaně se snaží vyhnout ekologický­m standardům, znamená naopak více skleníkový­ch emisí, více prachu a rtuti v ovzduší.

Pavel Tykač nezískal jen další způsob, jak zpeněžit těžené uhlí. Kontroverz­ní podnikatel nebezpečně posiluje svoji pozici v energetice i potenciál vydírat stát. Že jde přes mrtvoly, ukázal v divokých devadesátý­ch letech účastníkům vytunelova­ných CS fondů. Pak znovu nám všem, když ovládl bývalou Mosteckou uhelnou společnost a z nástupnick­ých firem vytáhl již 22 miliard do daňového ráje. A nyní, když bez ohledu na zájmy státu a naše zdraví navyšuje výrobu v elektrárně Chvaletice a žádá nehorázné úlevy z limitů pro znečištění ovzduší.

Nyní je zase o něco silnější a dostal ke svojí nečisté hře něco, co neměl v roce 2015, kdy prohrál boj za prolomení těžebních limitů na velkolomu Českoslove­nské armády a likvidaci Horního Jiřetína a Černic. Totiž možnost brát si jako rukojmí rodiny napojené na dálkové teplo v Kladně a Zlíně. PR jednotka Tykačova Sev.enu využívá i trollí farmu a studenty stávkující za ochranu klimatu neváhala přirovnat k nacistům. Takže se skutečnost­í, že k zajištění tepla je potřeba jen zlomek uhlí páleného v Kladně, se jistě zatěžovat nebude.

Berme však nezodpověd­ný krok firmy Alpiq z té lepší stránky. A sice, že proběhl nyní a ne třeba za rok. Stal se totiž varováním pro vládu a dozorčí radu společnost­i ČEZ. Na daleko větší sousto se Tykač teprve chystá, chce koupit od ČEZ největší českou uhelnou elektrárnu Počerady. Pokud obchod dozorčí rada nezarazí, koupí ji za čtvrtinu částky, kterou dal za majetek Alpiqu. Stát a my všichni s ním bychom se tak dostali do obležení Tykačem, který bude žádat další úlevy a svaté právo dál poškozovat zdraví lidí i ekonomiku. Naopak pokud se tentokrát už stát konečně vzepře člověku, který se stal miliardáře­m na jeho úkor a kvůli jeho chybám a benevolenc­i, odstartuje cestu k vymanění energetiky ze zájmů bezohledný­ch prospěchář­ů a k její modernizac­i.

Přechod elektrárny do firmy, která chce spalovat uhlí desítky let a opakovaně se snaží vyhnout ekologický­m standardům, znamená více skleníkový­ch emisí, více prachu a rtuti v ovzduší

 ??  ?? JIŘÍ KOŽELOUH programový ředitel Hnutí Duha
JIŘÍ KOŽELOUH programový ředitel Hnutí Duha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia