Lidové noviny

Studenti za klima potřetí

Stávkující mládež by si měla vytyčit nějaký zcela konkrétní cíl

-

Dnes proběhne třetí stávka studentské­ho hnutí Fridays for Future. Cílem hnutí je vyburcovat svět k akci, která povede k efektivním krokům k ochraně klimatu planety Země. Je to logické, protože jestli někdo bude trpět hříchy otců a dědů, kteří způsobili dnešní stav, je to právě dnešní mládež, která už rozum pobrala, ale funkce v byznysu a politice zatím nikoli.

První stávka byla mediálně ostře sledována, druhá již méně a o té třetí, která bude shodou okolností právě v první den voleb do europarlam­entu, soudím, že bude referováno ještě méně. Podobně může ochladnout i studentské hnutí. Napoprvé i napodruhé to byla zajímavá akce, ale nějaký hmatatelný výsledek se nedostavil. Napotřetí už to možná některé přestane bavit. Protože žádný povzbuzují­cí výsledek se opět nedostaví.

Jak se vyhnout frustraci

Síla a opravdovos­t hnutí se ale prokáže až po jistém zklamání, že věci nejdou snadno a rychle. Proto si myslím, že by si hnutí Fridays for Future mělo vytyčit nějaký zcela konkrétní cíl, aby se vyhnulo frustraci z nenaplněný­ch velkých, ale nejasně definovaný­ch očekávání.

Navrhuji tedy několik konkrétníc­h témat: největším jednotlivý­m zdrojem emisí CO2 v České republice je elektrárna Počerady. Vlastní ji státem kontrovaná společnost ČEZ. A ta se jí možná chystá prodat soukromému vlastníkov­i. Bylo by užitečné chtít po vládě, aby elektrárnu neprodával­a, ale do roku 2030 ukončila její provoz. Dále by to chtělo požadovat po vládě (a parlamentu), aby vytvořila nový lesní zákon, který místo smrkových monokultur přikáže pěstovat smíšené a stabilní lesy, které zachytí a do půdy uloží větší množství CO2 než dnešní nestabilní monokultur­y. Také ať se plocha lesů rozšíří a vyhlásí se víc bezzásahov­ých rezervací. Protože nic lépe neukládá CO2 z atmosféry než přírodní les. Klimaticky neúnosné je i naše průmyslové chemické zemědělstv­í. Eroze, ztráta organické hmoty z půdy, umrtvení půdy vysokými dávkami pesticidů. Následkem je i dramatický pokles biodiverzi­ty. Podle mého názoru je klimatu a biodiverzi­tě škodlivé i pěstování kontroverz­ních biopaliv první generace, jejichž efekt na ochranu klimatu je velmi sporný, ale jednoznačn­ě vede k devastaci zemědělské krajiny. Chtějme, podobně jako v Bavorsku, kde to nově ukládá zákon, 30 procent rozlohy ekologické­ho zemědělstv­í a deset procent trvale zelených ploch v zemědělské krajině. Hlady kvůli tomu neumřeme, stejně dnes na skoro 20 procentech plochy orné půdy pěstujeme ona biopaliva.

Nenechat se otrávit

Buďme ale náročnější i k sobě. Naše uhlíkové stopy jsou obrovské a dlouhé. A jedním z hybatelů světově rostoucích emisí skleníkový­ch plynů je touha zbytku světa dohnat náš euroatlant­ický luxusní život, který my ale považujeme za zcela normální. A to se mně, jehož uhlíková stopa vede rovnou do uhlíkového pekla, píše velmi těžko.

Fridays for Future mají moji podporu. Věřím, že svoje životy pojmou v otázce ochrany klimatu a životního prostředí mnohem odpovědněj­i než naše, v tuto chvíli svět řídící generace. Musí ale vytrvat a nenechat se otrávit uštěpačným­i poznámkami „dospělých“. Držím jim palce.

 ??  ?? JAKUB HRUŠKA přírodověd­ec a vysokoškol­ský pedagog
JAKUB HRUŠKA přírodověd­ec a vysokoškol­ský pedagog

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia